Berapa lama saya rebus telur dan bagaimana saya tahu jika ia sudah siap?

Telur adalah produk pemakanan yang berharga. Doktor mengesyorkan untuk memasukkannya ke dalam diet anda, jika tiada kontraindikasi langsung. Telur rebus digunakan untuk membuat salad, dimasukkan ke dalam sup ayam, dimakan sebagai hidangan berasingan.

Tidak mustahil untuk mengetahui sama ada telur telah masak atau tidak. Oleh itu, kesediaan telur ditentukan oleh masa memasak!

Jika anda telah merebus produk dan ingin tahu sama ada ia sudah siap, putarkannya. Telur yang cepat berpusing dan lama adalah rebus, tetapi telur yang tidak berpusing atau berpusing beberapa kali adalah mentah.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk merebus telur ayam?

Masa memasak bergantung pada jenis hidangan yang anda mahu habiskan. Protein pada suhu tinggi set lebih cepat. Untuk kuning menjadi padat anda perlu memasak sedikit lebih lama. Biasanya terdapat tiga darjah reneh:

  1. Semua masak. Kaedah ini bermaksud putih masak sepenuhnya. Telur harus mengekalkan bentuknya walaupun dengan kulit yang dikupas. Dalam lima minit dalam air mendidih, putih telur masak sepenuhnya, tetapi kuning telur tetap cair. Untuk membuat inti merampas, tetapi kekal lembut, anda perlu merebus telur selama 7 minit.
  2. Berebut-rebut. Dengan kaedah ini, putih menjadi pekat di luar sahaja. Dekat dengan inti, ia dan kuning telur kekal cair. Masa memasak adalah 3 minit. Jika telur direbus selama 4 minit, ia juga akan menjadi seperti uncang tetapi putih akan menjadi lebih pejal.
  3. Rebus. Masa memasak ialah 10 minit. Telur yang direbus dengan cara ini disimpan lebih lama. Ia adalah mereka yang digunakan untuk menyediakan salad.

Adalah penting untuk tidak terlalu masak produk. Jika tidak, konsistensi telur akan menjadi “bergetah” dan tidak enak.

Petua! Supaya selepas mendidih telur boleh dibersihkan dengan baik, ia harus diletakkan di dalam air mendidih.

Masa memasak telur burung lain

Kini anda boleh menemui pelbagai jenis telur di rak kedai. Perlu diambil kira masa memasak mereka berbeza daripada telur ayam biasa.

  1. Telur puyuh. Kerana saiznya, mereka memasak lebih cepat. Ia hanya mengambil masa 35-40 saat untuk mendapatkan telur rebus. Telur rebus lembut mengambil masa lebih sedikit daripada satu minit untuk dimasak. Jika anda merendam produk dalam air mendidih selama 3 minit, ia akan menjadi keras.
  2. Telur burung unta. Mereka memerlukan kuali yang lebih besar untuk memasaknya, dan proses itu sendiri akan mengambil sedikit masa. Jika anda merebus telur burung unta selama 20 minit selepas ia mendidih, ia menjadi seperti kantung. Jika anda ingin menikmatinya di rebus, ia akan mengambil masa 45 minit. Mereka akan direbus dalam masa 1.5 jam.
  3. anak itik. Doktor tidak mengesyorkan memakannya dalam keadaan kurang masak. Itulah sebabnya telur itik biasanya direbus. Untuk tujuan ini, mereka harus disimpan dalam air mendidih selama 12 minit.

Petua: Ingat bahawa telur petani segar, diletakkan tidak lebih daripada tiga hari yang lalu, direbus lebih lama.

Apa yang perlu dilakukan jika telur tidak dimasak

Jika semasa membersihkan anda mendapati bahawa telur rebus masih mentah, letakkan di dalam air mendidih dan tahan selama kira-kira 3 minit.

Penting: Ingat bahawa anda tidak boleh meletakkan dan menghabiskan telur dalam ketuhar gelombang mikro. Mereka mungkin meletup.

Untuk memasak telur, tiada kemahiran masakan khas diperlukan. Perkara utama, dalam proses memasak, perhatikan dengan ketat masa dari air mendidih.

Мakanan Berkhasiat