Berapa lama saya perlu merebus jagung dan bagaimana saya tahu ia sudah siap?

Jagung rebus adalah hidangan kegemaran ramai orang. Tidak sukar untuk memasaknya, tetapi persoalannya sering timbul – berapa lama proses itu diambil. Macam-macam jawapan boleh dapat. Hakikatnya ialah masa memasak bergantung kepada sama ada anda berjaya membeli makanan atau memberi makan jagung. Ia juga penting sejauh mana ia matang.

Jagung makanan paling kerap dijual di kedai. Ia lebih cepat direbus dan mempunyai rasa yang lebih lembut. Dan anda sering boleh mencari jagung makanan ternakan di pasar.

  1. Jagung muda adalah yang paling cepat dimasak, dan daripada pelbagai jenis makanan. Anda boleh mengetahui tahap kematangan sebelum membeli dengan penampilan luar biji. Mereka mempunyai warna kuning air muda dan belum memperoleh warna kuning biasa. Jagung sedemikian akan dimasak dalam masa kira-kira 20 minit.
  2. Tongkol dengan biji kuning terang menunjukkan bahawa ia sudah matang. Anda perlu memasak jagung jenis ini selama kira-kira sejam.
  3. Jika jagung masih keras selepas sejam memasak, kemungkinan besar ia adalah jenis makanan. Anda perlu memasaknya selama tiga hingga lima jam. Sebabnya terletak pada jumlah besar kanji dalam bijirin.
  4. Dalam multicooker, jagung perlu dimasak dalam mod “sup” atau “rebus”. Ia semua bergantung pada model peranti elektrik. Masa memasak adalah lebih sedikit daripada setengah jam. Tetapi pada akhir memasak, anda tidak boleh tergesa-gesa untuk mengeluarkan tongkol. Adalah lebih baik untuk meninggalkan jagung pada mod pemanasan selama 20 minit lagi. Dengan cara itu biji akan menjadi lebih lembut.
  5. Dalam pengukus produk akan menjadi lebih berguna, kerana ia akan mengekalkan semua vitamin dan unsur surih. Jagung masak susu akan siap dalam masa 20 minit, lebih matang perlu masak kira-kira setengah jam.
  6. Untuk memasak jagung, periuk tekanan sangat baik. Oleh kerana tekanan yang tinggi, masa memasak lebih singkat, dan bijirin lebih berair daripada kaedah memasak lain. Selepas mendidih ia cukup untuk menyimpan periuk pada api sederhana selama 15 minit, dan anda boleh menikmati bijirin yang lazat.
  7. Cara terpantas untuk memasak jagung adalah dalam ketuhar gelombang mikro. Balut tuala kertas yang direndam dalam air di sekeliling tongkol dan letakkan di atas pinggan. Dalam masa 5 minit pada kuasa gelombang mikro maksimum, jagung akan siap.

Petua! Sebelum mendidih, tuangkan air mendidih ke atas jagung, yang tidak boleh diasinkan. Jika tidak, garam akan mengeluarkan semua kelembapan dari bijirin. Produk akan menjadi kering. Gosok tongkol dengan garam selepas ia direbus.

Bagaimana untuk mengetahui bila jagung sudah siap

Tukang masak yang berpengalaman menentukan bahawa produk telah dimasak, mengikut warna bijirin. Ia menjadi lebih tepu dan mula bersinar. Tetapi masih lebih baik untuk tidak mengambil risiko dan mencubanya.

Anda juga boleh menyemak bijirin dengan garpu atau pencungkil gigi. Produk siap harus mudah menembusi.

Мakanan Berkhasiat