Berapa lama anda merebus telur rebus selepas mendidih?

Telur adalah sumber asid amino, Omega-3, vitamin, mineral. Mereka menyokong fungsi jantung dan vaskular, meningkatkan penglihatan, mencegah diabetes, dan berguna untuk penurunan berat badan. Pakar pemakanan menasihatkan memasukkannya ke dalam diet anda 4-5 kali seminggu. Untuk mengekalkan faedah dan menjimatkan masa, kuasai cara memasak yang berbeza untuk memilih yang terbaik untuk diri sendiri.

Sejam sebelum rawatan haba, produk dikeluarkan dari peti sejuk untuk memanaskannya ke suhu bilik.

Untuk mengeluarkan bahan cemar, mikroorganisma berbahaya, telur dirawat dengan larutan soda, disediakan daripada 1 sudu kecil natrium bikarbonat, segelas air. Selepas baking soda, telur dibasuh dalam air mengalir dan dikeringkan dengan kain atau tuala kertas.

Keretakan cangkerang boleh dielakkan dengan memasukkan jarum di kawasan hujung tumpul sebanyak beberapa milimeter, tanpa menyentuh filem.

Berapa lama telur rebus masak

Rebus telur ayam rebus selama satu setengah hingga empat minit, bergantung pada saiz dan cara memasak. Telur puyuh kecil hendaklah direbus selama seminit selepas mendidih, telur ayam belanda selama 3 minit, dan telur burung unta selama 45 minit.

Itik dan angsa lebih berkemungkinan daripada ayam dijangkiti salmonella. Atas sebab ini mereka direbus hanya dalam rebus selama sekurang-kurangnya 15 minit.

Kaedah memasak

Telur boleh dimasak di atas dapur, dalam ketuhar gelombang mikro, multicooker dan juga dalam cerek.

Dalam periuk

Letakkan periuk dengan telur, dituangkan air sejuk, pada penunu. Selepas mendidih, kecilkan api ke sederhana, masak selama 2-4 minit. Toskan air panas, tuangkan produk siap dengan air ais sejuk.

Terdapat cara lain untuk merebus, yang popular dipanggil malas. Ia berbeza dari yang pertama kerana selepas mendidih, matikan dapur, tutup periuk dengan tudung, biarkan di atas pembakar panas selama 2 minit.

Dalam multicooker

Masukkan telur ke dalam mangkuk multicooker, tuangkan air sejuk hingga 2-3 cm di atas permukaan. Tutup tudung, masak selama 2 minit dalam mod stim.

Dengan satu lagi varian memasak dalam mangkuk dengan air sejuk letakkan dulang, letakkan telur di atasnya. Mod dan masa ditetapkan sama dengan kaedah pertama.

Dalam ketuhar gelombang mikro

Dalam ketuhar gelombang mikro untuk merebus telur rebus lebih selamat satu demi satu:

  1. Letakkan produk dalam gelas, bekas seramik microwave atau dalam mug.
  2. Isikan air panas supaya parasnya 1-1.5 cm di atas telur. Taburkan dalam 1 sudu kecil. garam.
  3. Pilih mod khas dengan kuasa 400 watt. Tetapkan pemasa selama 5 minit.

Nasihat! Produk dimasak dengan cara yang sama seperti rebus, hanya masa ditambah kepada 12 minit.

Dalam ketuhar gelombang mikro tidak sukar untuk memasak telur rebus:

  1. Masukkan bekas air ke dalam ketuhar, biarkan mendidih.
  2. Tuangkan beberapa titis minyak sayuran ke dalam beg plastik kecil, letakkan putih telur dan kuning telur tanpa kulit, garam.
  3. Ikat beg dengan simpul, celup bahagian bawahnya dengan kandungan ke dalam bekas dengan air mendidih.
  4. Masak selama 2 minit dengan api sederhana.

Apabila masa tamat, keluarkan beg dari bekas. Selepas ia sejuk, potong simpulan dengan gunting.

Dalam teko.

Basuh telur, letakkan dengan kemas di bahagian bawah cerek. Isi dengan air sejuk 2 cm di atas permukaan. Hidupkan perkakas elektrik. Selepas mendidih dan matikan, tunggu 1-2 minit, pindahkannya dengan sudu ke dalam bekas air sejuk.

Masak produk dengan cara yang sama seperti rebus. Hanya jatuhkan ke dalam air untuk menyejukkan bukan dua minit, tetapi sepuluh minit selepas menutup cerek.

Cara memasak telur supaya mudah dikupas

Kemudahan pembersihan dipengaruhi bukan sahaja oleh kaedah memasak, tetapi juga oleh umur produk. Telah diperhatikan bahawa cangkerang lebih sukar untuk dipisahkan daripada protein dalam telur segar. Tunggu beberapa minggu sebelum menggunakan yang buatan sendiri, masak yang dibeli di kedai dengan segera.

Untuk penyingkiran cepat cengkerang, letakkan telur suhu bilik dalam air mendidih, bukan dalam air sejuk. Kelemahan kaedah rawatan haba ini ialah kedudukan kuning telur yang tidak simetri.

Kaedah memasak yang ideal ialah mengukus dalam periuk telur elektrik.

Chef profesional mengalirkan air panas selepas memasak dan tuangkan air sejuk. Selepas beberapa minit cangkerang dikelim sehingga timbul retakan kecil, telur dikembalikan ke dalam air sejuk untuk menembusi cecair.

Terma dan syarat penyimpanan telur masak

Produk dengan cengkerang retak digunakan terlebih dahulu. Selain dikupas, ia disimpan di dalam peti sejuk sehingga dua hari. Pada suhu bilik, tempoh dikurangkan kepada 12 jam jika rawatan haba dari 8 minit. Telur rebus yang retak atau dikupas disimpan tanpa mengira suhu selama 8 jam.

Telur rebus dengan kulit yang tidak rosak disimpan dalam bekas makanan yang tertutup rapat di atas rak berhampiran peti sejuk beku sehingga dua minggu, rebus lembut – sehingga dua hari. Pintu tidak sesuai kerana turun naik suhu semasa dibuka.

Pembekuan mengubah struktur protein dan mengurangkan nilai pemakanannya. Kuning dalam peti sejuk mengekalkan sifat pengguna sehingga setahun.

Soal Jawab

Untuk memilih cara memasak yang terbaik, anda perlu mengetahui perbezaan antara telur rebus, rebus lembut dan rebus.

Apakah perbezaan antara telur rebus dan telur yang dipukul?

Telur rebus yang dimasak tanpa kulit mempunyai kuning cair, seperti telur rebus lembut, manakala putihnya seperti jeli. Produk lebih halus.

Apakah perbezaan antara telur rebus dan rebus?

Terdapat tiga perbezaan penting antara telur rebus dan telur rebus lembut – masa memasak (masing-masing 1.5-4 dan 8-10 minit), konsistensi, dan kegunaan. Produk dimasak lebih cepat, kuning telur kekal cair. Dengan masa memasak 10 minit, ia menjadi pekat.

Kuning cecair mengekalkan lebih banyak nutrien, lebih cepat dihadam, sesuai untuk orang yang mempunyai masalah penghadaman.

Apakah kutleri yang digunakan untuk makan telur rebus?

Telur rebus lembut diletakkan dengan hujung lebar ke bawah ke dalam bekas seperti kaca di tengah pinggan rata. Anda memecahkan bahagian atas dengan pisau. Bersihkan bahagian atas kerang, letakkan di atas pinggan.

Protein dan kuning telur dikeluarkan dari cangkang yang tinggal dengan sudu teh-skop dengan hujung yang dilanjutkan.

Apakah konsistensi telur yang harus dipukul?

Telur rebus lembut mempunyai kuning cair dan konsistensi putih bergantung pada masa memasak. Untuk menjadikannya padat, rebus selama empat minit, lembut – tiga, separa cair – 2 minit.

Pilih periuk kecil untuk memasak, supaya telur terletak di dalamnya dengan ketat, tidak memukul antara satu sama lain. Berhati-hati bahawa air mendidih aktif, serta mendidih lemah tidak boleh diterima semasa mendidih. Pilih api sederhana. Cengkerang coklat lebih tebal daripada yang putih, jadi masak telur berwarna 1-1,5 minit lebih lama.

Мakanan Berkhasiat