Berapa lama anda merebus kentang dan bagaimana anda tahu bila ia sudah siap?

Perkara paling mudah untuk direbus ialah kentang. Tetapi pelbagai jenis menjadikan masa memasak berbeza-beza. Kentang yang terlalu masak mula hancur dan tidak kelihatan estetik di atas pinggan. Untuk menggunakan produk sedemikian untuk salad tidak mungkin sama sekali.

Secara purata, produk siap dalam 15-20 minit dari permulaan memasak. Tetapi pada masa yang sama adalah perlu untuk mengambil kira:

  1. Kentang muda akan siap lebih cepat daripada kentang tua.
  2. Ubi keseluruhan masak lebih lama daripada sayur-sayuran yang dipotong-potong.

Penting: Anda tidak boleh memasak kentang pelbagai jenis dalam periuk yang sama. Pada masa beberapa ubi mendidih, yang lain mungkin sudah terlalu masak.

Jika anda menambah sekeping mentega ke dalam bekas di mana sayuran akar direbus, ubi akan masak lebih cepat. Filem nipis di permukaan akan menghalang penyejatan air, yang akan meningkatkan kelajuan pemanasan kentang. Dengan cara ini anda boleh menjimatkan masa kira-kira 5 minit.

Terutama apabila mendidih, anda perlu berhati-hati dengan jenis sayuran yang mempunyai kandungan kanji yang tinggi. Mereka mudah terlalu masak dan mula hancur. Suri rumah yang berpengalaman, untuk menggunakan kentang sedemikian untuk salad, rendamkannya di dalam air terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, ubi dibasuh, dikupas dan dipotong menjadi kiub. Selepas itu, masukkannya ke dalam periuk dan tuangkan air sejuk selama 24 jam. Selepas 12 jam, cecair boleh digantikan dengan yang baru. Sebelum direbus, hirisan kentang dimasukkan ke dalam colander dan dibilas dengan air yang mengalir. Kemudian produk rebus akan memegang bentuknya.

Berapa lama masa ubi kentang mendidih

Rebus produk biasa ini bukan sahaja di atas api, tetapi juga dalam periuk stim, ketuhar gelombang mikro, multicooker. Terdapat juga beberapa cara memasak.

  1. Untuk merebus kentang dalam jaket, secara purata, ia akan mengambil masa kira-kira 25 minit. Kita bercakap tentang ubi besar. Yang lebih kecil akan siap dalam masa 20 minit.
  2. Sayuran yang dikupas, diletakkan di dalam periuk keseluruhan, akan siap dalam 20-25 minit. Semuanya bergantung pada kepelbagaian dan saiz ubi. Kentang muda akan masak dalam 15-20 minit.
  3. Dalam sup, kentang yang dihiris menjadi jalur akan masak selama 13-14 minit.
  4. Ketuhar gelombang mikro akan membantu menjimatkan masa. Untuk membawa sayur-sayuran akar kepada kesediaan, ia akan mengambil masa 10-13 minit.
  5. Pengukus akan membantu untuk mengekalkan kebanyakan vitamin dan mineral berharga dalam kentang. Selepas 20-23 minit hidangan boleh dihidangkan.

Bagaimana anda tahu jika kentang telah masak?

Ia cukup untuk menusuk ubi dengan garpu, pisau, pencungkil gigi atau batang mancis ke bahagian tengah. Jika objek itu melalui tanpa usaha, anda boleh mengalirkan air.

Kaedah lain:

  1. Keluarkan kentang paling atas dari periuk dan potong dua. Rasa intinya, kalau tak rangup gigi dah habis sayur!
  2. Jika anda memasukkan termometer dapur ke dalam kentang dan suhunya 82 °C atau lebih, ini adalah petanda yang baik bahawa ia sedia untuk dimakan.

Apa yang perlu dilakukan jika kentang kurang masak?

Kalau dah toskan air dan kentang kurang masak pun ok! Letakkan kentang di atas pinggan dan masukkannya ke dalam ketuhar gelombang mikro selama 4-5 minit.

Petua: Anda boleh memotong kentang yang belum dimasak menjadi jalur julienne dan gorengkannya dalam kuali dengan minyak bunga matahari.

Мakanan Berkhasiat