Berapa banyak kacang untuk 1, 2, 3, 4 atau 5 liter sup

Sup kacang mendapat kebanggaan dalam buku masakan ramai pelayan wanita. Ia disediakan dengan ringkas, cepat mengenyangkan, dan pelbagai perisa akan menggembirakan mana-mana gourmet. Sup datang dalam konsistensi yang berbeza, padat dan tidak begitu padat, dan ia dibenarkan untuk menambah bahan yang berbeza, seperti kentang. Ia adalah pilihan resipi yang menentukan berapa banyak kacang yang perlu diambil untuk jumlah cecair tertentu.

Wakil kekacang ini dianggap sebagai produk yang berpatutan dan berharga untuk kualiti pemakanannya. Tanah airnya ialah Asia Barat Daya, di mana sejak Zaman Batu kacang telah ditanam dan dimakan. Tetapi ia juga telah diketahui dan dihargai di bahagian Eropah selama berabad-abad. Kacang pada dasarnya mempunyai keseluruhan jadual Mendeleev dalam komposisi mereka dan dari segi nilai pemakanan mereka boleh menggantikan daging dengan mudah. Nilai kalori kacang polong mentah ialah 55 kcal setiap 100 gram; penunjuk kacang rebus adalah 5 unit lebih tinggi. Kacang cincang paling kerap digunakan untuk memasak, kerana ia mendidih lebih baik dan lebih cepat. Ini amat penting apabila konsistensi seperti puri diperlukan.

Kacang itu sendiri agak padat dan melepaskan hampir semua kelembapannya apabila dikeringkan, jadi untuk membuat sup, bahan utama direndam selama 4-6 jam dalam air sejuk. Dalam kes ini ia meningkat dalam jumlah sebanyak 2-2.5 kali. Ini semestinya diambil kira apabila mengira produk untuk memasak hidangan pertama.

Pertama, 2 penunjuk utama ditentukan: kehadiran bahan tambahan dan tahap ketumpatan yang dikehendaki. Sekiranya tidak ada kentang dan sayur-sayuran lain, dan anda ingin memasak puri sup yang lengkap, maka 1 cawan kacang tanpa bukit setiap liter sup atau air diambil. Jika anda mempunyai sayur-sayuran dan ingin memasak versi hidangan yang lebih ringan, jumlah kacang adalah 3/4 cawan. Banyak bergantung pada kualiti produk itu sendiri. Terdapat jenis yang direbus serta-merta dan yang kekal dalam bentuk separuh. Satu lagi nuansa ialah jangka hayat. Ia adalah dua tahun dari masa penuaian. Adalah lebih baik untuk membeli produk yang dibungkus, dalam produk yang tidak dibungkus terdapat kemungkinan besar zarah asing, anda perlu melihat sebelum merendam.

Menarik! Semakin lama produk disimpan, semakin kurang peluang jisim tumbuk.

Anda tentu saja boleh mencambuk hidangan siap dengan pengadun, tetapi resipi tidak selalu membenarkannya, dan ramai orang di dalam pinggan lebih suka melihat bukan jisim homogen, tetapi bahan apa yang disertakan.

Pengiraan kacang untuk isipadu cecair yang berbeza

Jika kita mengambil sebagai rujukan nisbah – 1 cawan produk kering setiap liter air dan mengambil kira bahawa mengikut berat ia akan menjadi kira-kira 230 gram kacang cincang kering, jumlahnya masing-masing dua kali ganda sebanyak 2 liter, dan sebagainya. Pr adalah bernilai mengambil kira bahawa jika kacang keseluruhan diambil, ia akan menjadi 200 g dalam gelas, dan kacang otak muda akan menjadi 250 g. Jenis hijau dalam tin juga digunakan. Ia lembut, cepat direbus, jadi ia dimasukkan ke dalam hidangan yang hampir masak beberapa minit sebelum dikeluarkan dari api.

Pengiraan mengikut liter:

  • 2 L – 460 gram kacang polong;
  • 3 л. – 690 g;
  • 4 л. – 920 g;
  • 5 л. – 1150 g.

Kami maksudkan kacang polong cincang, separuh. Tetapi lebih mudah untuk mengira dengan kaca. Sekiranya anda memerlukan versi cahaya lut sinar, jumlah asas kacang polong dibelah dua, masing-masing untuk 1 liter anda akan mendapat 0.5 cawan.

Resipi untuk sup kacang klasik

Untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas tentang nisbah, lebih baik fokus pada salah satu cara penyediaan hidangan. bahan-bahan:

  • kacang polong kering – 500 g;
  • kentang – 1 kg;
  • Bawang – 1 pc;
  • lobak merah kecil – 1 pc;
  • garam dan lada secukup rasa;
  • sup – 3.5 liter.

Anda boleh memasak dengan atau tanpa pekat sayuran. Sebagai pilihan, anda boleh menambah 300 gr. daripada brisket atau sosej salai. Mengikut pengiraan ramuan, anda dapat melihat bahawa dalam versi ini, kacang polong hampir satu pertiga kurang, 500 g, bukan 690, kerana terdapat komponen lain.

Soal Jawab

Berapa lama sup kacang dimasak?

Ia bergantung kepada asas dan komponen. Pada kuah atau air yang sedia, ia akan mengambil masa kira-kira 1 jam, dengan syarat kacang polong direndam terlebih dahulu.Kalau kuah masih nak masak, 2 jam.

Berapa lama ia disimpan di dalam peti sejuk?

Hidangan yang paling lazat adalah yang baru dimasak, diselitkan di bawah penutup yang tertutup rapat selama sekurang-kurangnya 15 minit.Jika anda perlu menyimpannya dan memanaskannya semula kemudian, anda harus mengira 2 hari.Apabila sup daging digunakan – jangka hayat adalah 3 hari.Versi vegetarian juga tidak disyorkan untuk disimpan lebih lama daripada 3 hari.

Мakanan Berkhasiat