Berapa banyak adunan yis yang disimpan di dalam peti sejuk

Jarang sekali mana-mana nyonya rumah berjaya membuat adunan ragi yang cukup tepat untuk membakar bilangan produk yang lazat dan berperisa yang diperlukan. Untuk memastikan adunan cukup, ramai yang lebih suka menambah jumlah bahan sedikit – akhirnya ada lebihan yang tertinggal. Tiada siapa yang sampai hati untuk membuang kebaikan ini, lebih-lebih lagi roti (doh ragi boleh dikira sedemikian), mengikut tradisi, tidak boleh dirawat dengan cara ini. Kemudian timbul persoalan tentang cara menyimpannya supaya anda boleh membakar sesuatu yang lazat kemudian, apabila barang bakar segar habis, atau nyonya rumah datang dengan idea baru.

Semua orang tahu bahawa doh ragi boleh menjadi masam jika ia tidak digunakan dalam masa, dan kemudian tiada apa-apa selain kek masam yang akan keluar daripadanya. Pertama sekali, hampir semua orang akan memikirkan peti sejuk, kerana ia membolehkan kita menyimpan banyak produk segar untuk masa yang lama. Tetapi ia tidak begitu mudah dengan doh.

Proses penapaian dalam udara sejuk menjadi perlahan, tetapi ia tidak berhenti, jadi anda tidak boleh menyimpannya lama. Peti beku boleh membantu, tetapi kaedah penyimpanan ini mempunyai had masa. Di dalam peti sejuk, terdapat kebarangkalian rendah bahawa produk itu akan rosak, tetapi selepas masa tertentu, ia pasti akan kehilangan kebanyakan sifatnya. Oleh itu, untuk mengetahui dengan tepat kaedah storan yang hendak dipilih, anda perlu lebih mengenali kedua-dua produk itu sendiri dan pilihan untuk memeliharanya sehingga kali seterusnya anda ingin mengarang sesuatu.

Apa itu adunan ragi

Sudah dari namanya anda boleh memahami bahawa doh yang termasuk yis dipanggil doh yis. Ia berbeza daripada jenis lain yang subur, keanjalan. Produk yang diperbuat daripadanya adalah lapang dan lembut. Doh ragi adalah asas untuk memasak pelbagai produk dan hidangan – dari roti mudah hingga gulung, mufin, kek. Malah asas yang sesuai untuk pizza dibuat daripada adunan jenis ini.

Ia juga dipanggil masam, kerana dalam proses penuaan terdapat proses penapaian, yang mencetuskan aktiviti penting yis dalam persekitaran yang manis. Fakta bahawa tepung mengandungi karbohidrat yang cukup untuk menjadi asas kepada pemakanan kulat uniselular jenis ini apabila ia berinteraksi dengan air. Dalam proses kehidupan, karbon dioksida terbentuk, yang mengangkat, melonggarkan dan melembutkan doh. Semasa menggoreng dan membakar, suhu tinggi menyebabkan gas naik lebih cepat dan mengeluarkan lebih banyak, itulah yang menjadikan doh yis sangat lembut dan gebu.

Terdapat pelbagai jenis adunan yis. Terdapat dua yang utama:

  1. Doh roti. Ia digunakan untuk membuat roti dan produk roti.
  2. pastri. Ia digunakan untuk membuat gulung, kek, muffin dan pai.

Doh roti biasanya hanya mengandungi air, yis dan tepung. Sedikit garam juga ditambah untuk menghasilkan rasa yang menyenangkan. Kadang-kadang ada tukang masak dan suri rumah menambah sedikit gula ke dalam adunan roti. Ini menjadikan rasa lebih menarik, dan proses penapaian yis berjalan sedikit lebih cepat.

Dalam adunan muffin, sebagai tambahan kepada bahan-bahan yang telah disenaraikan, mesti ada beberapa jenis muffin. Ini adalah telur, susu, krim, gula, krim masam, mentega. Untuk mendapatkan doh muffin yang baik adalah lebih sukar, ia memerlukan kemahiran dan pengalaman tertentu. Sebabnya muffin melambatkan proses fermentasi. Akibatnya, doh mungkin tidak naik. Untuk menyediakan apa-apa jenis adunan yis, anda perlu mengikuti dengan jelas resipi, perkadaran dan teknologi pengeluaran, dan adunan muffin – lebih-lebih lagi.

Untuk mendapatkan hasil yang baik, anda perlu memahami bahawa dengan penambahan mufin, anda harus meningkatkan jumlah yis. Selain itu, suhu udara dan bahan yang betul memainkan peranan penting. Produk sejuk sangat melambatkan aktiviti penting yis. Dan suhu tinggi menghentikannya secara kekal. Suhu yang disyorkan ialah 25-30 darjah. Juga selepas menguli doh berdiri di tempat yang hangat.

Cara membuat adunan yis

Terdapat dua cara asas untuk membuat adunan ragi: kaedah oparated dan tanpa kukus. Kaedah tidak beragi adalah lebih memakan masa dan rumit. Pertama, adunan cecair dibuat, di mana semua bahan pergi, atau sebahagian daripada mereka dan ragi. Setengah tepung banyak digunakan. Sebaik sahaja omelet telah dibuktikan dengan cukup dan meningkat dengan baik, seluruh bahan dan tepung dituangkan ke dalamnya. Kuli doh dengan baik dan biarkan ia ditapai. Menggunakan kaedah yang tidak dicabut, semua produk dicampur dalam satu mangkuk sekaligus, dan kemudian campuran juga diberikan masa untuk meningkat dengan baik.

Biasanya, kaedah Sourdough digunakan apabila komposisi termasuk banyak muffin. Kaedah ovari membantu ragi untuk diaktifkan sepenuhnya dalam medium penaik cecair, dan kemudian tepung ditambah untuk membawanya ke konsistensi yang dikehendaki. Tepung sangat melambatkan proses aktiviti yis. Adonan sedemikian sangat sukar untuk meningkat, penggunaan masam dapat membantu mengelakkan masalah ini.

Kaedah tidak diperlukan apabila anda perlu meletakkan adunan yis biasa, di mana sama ada tidak ada perasa sama sekali, atau ia digunakan sangat sedikit, sebagai contoh, minyak sayuran, susu.

Sangat penting untuk tidak melupakan rejim suhu. Ini terpakai kepada bilik dan produk. Oleh itu, telur diambil dari peti sejuk terlebih dahulu, supaya mereka memanaskan suhu bilik. Komponen cecair dipanaskan sedikit di atas dapur atau di dalam gelombang mikro. Perkara utama adalah tidak terlalu panas, jika tidak, ragi akan mati. Suhu yang disyorkan tidak lebih daripada 38 darjah. Untuk sentuhan, bahan -bahan akan menjadi hangat. Perlu menyediakan tepung terlebih dahulu, jika ia disimpan di dalam bilik yang sejuk.

Pakar juga menasihatkan untuk membiarkan yis pertama naik secara berasingan. Dengan cara ini, doh akan mula meningkat lebih cepat dan akan menjadi lebih bengkak. Untuk melakukan ini, tuangkannya ke dalam bekas, tambah sedikit gula, tuangkan cecair hangat, susu atau air, bergantung kepada resipi. Apabila topi berbuih tebal di atas, mereka boleh digabungkan dengan bahan -bahan lain. Jumlah ragi harus dikira berdasarkan resipi dan cadangan pengilang pada pakej.

Dough pada Sourdough

Untuk kaedah masam, susu atau air hangat, bahan -bahan lain bercampur dengan ragi yang semakin meningkat, kacau. Tuangkan beberapa tepung ke dalam campuran, biasanya separuh daripada jumlah yang diperlukan mengikut resipi. Sesetengah tukang masak menasihati untuk menambah tepung yang kurang dan menambah tepung lebih banyak apabila masam memanaskan. Kemudian biarkan masam di tempat yang hangat selama 45-60 minit. Biasanya ia meningkat 1.5-2 kali. Ragi yang disejat sepenuhnya mula tenggelam. Kemudian anda perlu menambah seluruh pastri, tepung dan garam. Garam sentiasa ditambah terakhir. Ia juga melambatkan proses kehidupan organisma. Tetapi tanpa itu tidak akan ada rasa. Doh harus diatasi dengan baik sehingga licin. Ia sepatutnya berhenti melekat pada tangan dan jatuh dari dinding bekas. Tepung tidak lagi ditambah. Selepas doh telah berdiri selama 1.5-2 jam. Kemudian proses runtuh berlaku. Ini membolehkan karbon dioksida berlebihan untuk melarikan diri dan doh diperkaya dengan oksigen. Produk boleh dibentuk. Selepas membentuk produk harus berdiri dengan baik.

Doh tanpa masam

Dalam kaedah doh yang tidak beragi, bahan -bahan cecair juga mesti dipanaskan, maka ragi, garam dan tepung ditambah. Adonan itu diukir lagi sehingga ia licin. Selepas itu ia ditinggalkan di tempat yang hangat selama 1.5-2 jam. Apabila menggunakan kaedah yang tidak dapat dicapai, adunan mesti naik dua kali sebelum membentuk produk. Oleh itu, adunan itu diukir dan dibiarkan naik untuk kedua kalinya.

PENTING: Jangan biarkan doh ke atas. Ia memperoleh rasa masam yang tidak menyenangkan, mula mencium bau yang kuat dan produknya berkualiti rendah.

Industri besar menambah ejen leavening ke adunan yis. Ini membantu barangan bakar memegang bentuknya lebih baik dan mengekalkan kesegaran mereka lebih lama.

Berapa lama doh yis boleh disimpan di dalam peti sejuk?

Sekiranya terdapat adunan yang tersisa selepas membuat produk, ia mesti diletakkan dengan segera untuk penyimpanan. Ia tidak boleh dibenarkan bangkit. Proses penapaian di dalam peti sejuk tidak berhenti, tetapi hanya melambatkan sedikit, jadi doh yang naik akan lebih lama dan mula masam. Produk akan rosak. Ia hanya boleh digunakan untuk membuat tortilla atau patties dan menggorengnya dalam kuali. Masa penyimpanan di dalam peti sejuk dan peti sejuk adalah jauh berbeza. Di dalam peti sejuk, lebih baik menyimpan produk jika anda bercadang untuk memasak sesuatu daripadanya dalam masa sehari, dan di dalam peti sejuk anda boleh meletakkan doh, apabila dalam masa terdekat ia tidak dirancang untuk memasak apa-apa.

Dalam peti ais

Jadi, di dalam peti sejuk, doh akan disimpan tidak lebih dari sehari. Jika model membolehkan anda menurunkan suhu kepada 1-2 darjah, maka produk boleh bertahan dua hari.

Pertama, tidak disyorkan untuk menyimpan sejumlah besar doh, kerana ia tidak akan mempunyai masa untuk menyejukkan sepenuhnya, proses penapaian akan berjalan hampir pada kelajuan yang sama seperti di dalam bilik. Kemudian lebih baik membahagikannya kepada bahagian kecil, masukkan ke dalam beg atau bekas yang berbeza. Jika anda bercadang untuk menggunakan bukan semua doh, lebih baik meletakkan sebahagian kecil di dalam peti sejuk, selebihnya untuk membekukan.

Kedua, doh hendaklah dibawa ke peti sejuk sejurus selepas membentuk produk. Produk yang sudah meningkat akan terus ditapai dan dalam beberapa jam akan mula jatuh. Doh sedemikian tidak akan naik lagi, di samping itu, ia akan merosakkan rasa.

Anda boleh menyimpan doh di dalam peti sejuk dalam beg tebal, bekas, mangkuk. Sebelum ini, lebih baik untuk melincirkan permukaannya dengan minyak. Dalam beg, biarkan ruang untuk doh membesar, dan ikat dengan ketat. Jika anda tidak meninggalkan ruang, doh boleh mengoyakkan beg dan naik ke rak peti sejuk. Anda juga boleh memasukkannya ke dalam mangkuk, kemudian bahagian atas bekas harus ditutup dengan filem makanan, di mana untuk membuat lubang kecil. Juga, jangan lupa untuk meninggalkan ruang untuk pertumbuhan.

Apabila tiba masanya, doh perlu dikeluarkan, dipindahkan ke dalam bekas dan dibiarkan di dalam bilik untuk memanaskan badan dan kemudian naik.

Dalam peti ais.

Di dalam peti sejuk, doh yis boleh disimpan selama 3 bulan tanpa kehilangan sifatnya. Kemudian ia hanya kehilangan rasa. Apabila dibekukan, proses penapaian juga tidak berhenti, tetapi ia menjadi sangat perlahan. Doh tidak akan naik, tetapi rasa yang tidak menyenangkan mungkin muncul dengan penyimpanan yang berpanjangan. Jika produk disimpan dalam jumlah yang besar, masa meningkat dengan ketara. Tetapi perlu diingat bahawa doh yang dicairkan tidak boleh dibekukan semula. Oleh itu, jika anda tidak bercadang untuk menggunakan keseluruhan produk sekaligus, adalah berbaloi untuk membahagikannya kepada bahagian kecil, gulungkannya menjadi bola, minyak permukaannya, masukkannya ke dalam beg atau bekas dan hantar untuk disimpan di dalam peti sejuk. . Kemudian keluarkan jika perlu.

Pilihan pembekuan mempunyai kelebihan selain daripada penyimpanan jangka panjang. Pembekuan praktikal tidak mengubah rasa, sesetengah suri rumah mendakwa bahawa doh selepas penyahbekuan menjadi lebih baik, lebih elastik, lebih enak.

Tetapi terdapat kelemahan yang besar. Anda tidak boleh mengeluarkannya dari peti sejuk dan segera mula memasak. Proses penyahbekuan langkah demi langkah adalah perlu.

Peraturan untuk mencairkan doh yis

  1. Nyahbekukan doh perlahan-lahan, biarkan ia panas dengan baik dan kembang. Anda juga boleh melakukan ini dengan fungsi khas dalam ketuhar gelombang mikro, tetapi hasilnya akan menjadi lebih teruk.
  2. Doh dari peti sejuk hendaklah terlebih dahulu dipindahkan ke peti sejuk. Apabila ia dicairkan sepenuhnya, anda boleh biarkan ia suam dan naik di dalam bilik.
  3. Anda juga boleh mencairkan doh dari peti sejuk dengan segera pada suhu bilik. Tetapi dengan cara ini pemeluwapan yang terbentuk akan memberikan terlalu banyak kelembapan. Kemudian lebih baik meletakkan produk pada permukaan yang menyerap dengan baik.

Sekali lagi, perlu diingatkan bahawa doh yang dicairkan tidak boleh dibekukan untuk kali kedua. Ia harus digunakan sepenuhnya.

Berapa banyak doh yis disimpan pada suhu bilik

Doh yis di dalam rumah, sedia, berperisa penuh, disimpan selama tidak lebih daripada 2 jam. Selepas itu, ia mula masam. Bakteria asid laktik berkembang dalam produk, yang merosakkan rasa dan strukturnya dengan ketara.

Мakanan Berkhasiat