Belut: apa yang berguna untuk tubuh manusia, cara memasaknya

Belut telah lama menduduki tempat kehormatan dalam senarai makanan kegemaran untuk gourmets. Dagingnya yang lembut dan berair berbeza daripada makanan laut lain dengan rasa yang indah. Ikan ini yang bentuk badannya menyerupai ular terasa hebat di kedalaman laut dan di perairan sungai yang cetek. Nelayan menganggap satu penghormatan untuk menangkap spesimen besar belut, dan mereka yang berjaya, kemudian memberitahu untuk masa yang lama tentang hasil tangkapan yang kaya.

Oleh itu, apabila snakefish sekali-sekala muncul di rak kedai, ia serta-merta habis dijual. Dan populariti wakil pemangsa ichthyofauna ini tidak boleh dianggap secara kebetulan. Kerana sejak zaman purba belut terkenal bukan sahaja untuk kualiti gastronominya, tetapi juga untuk kuasa penyembuhannya. Kuah berkhasiat yang dimasak dengannya benar-benar terangkat dari katil pesakit yang teruk. Diet dengan ikan yang lazat ini walaupun pada zaman kita membantu orang yang mempunyai sistem imun yang lemah untuk pulih, dan juga mempercepatkan pemulihan selepas operasi yang kompleks. Dan terdapat sejumlah besar hidangan yang boleh disediakan dengan belut.

Tetapi sebelum memilih resipi terbaik, ia patut berkenalan dengan penghuni air tawar dan masin yang luar biasa ini.

Apakah rupa belut dan di mana ia ditemui

Dalam klasifikasi biologi, belut adalah seluruh keluarga spesies ikan laut dan air tawar yang berbeza. Walaupun mempunyai ciri tersendiri, semua spesies belut disatukan oleh beberapa ciri umum. Oleh itu, dalam huraian ciri utama kita akan memberi perhatian kepada ciri umum.

Ciri luaran

Belut kelihatan sangat mirip ular:

 1. Badannya yang berbentuk silinder dan fleksibel memanjang panjangnya dan ditutupi dengan lendir, di mana sisik-sisik kecil berbentuk bujur jelas dapat dirasai.
 2. Warna dorsum lebih hampir kepada coklat atau hitam, manakala bahagian perut berwarna kekuningan.
 3. Kepala kecil dan sedikit rata di sisi, dan mulut kecil dipenuhi dengan gigi kecil tetapi sangat tajam.

Pemakanan

Belut adalah pemangsa karnivor. Pemakanannya terdiri daripada ikan kecil, krustasea, kaviar penduduk lain takungan. Tetapi seperti setiap penggemar makanan, pemangsa ini mempunyai makanan kegemarannya sendiri, termasuk siput, cacing dan haiwan kecil. Pada asasnya, belut boleh snek pada apa sahaja yang mendiami bahagian bawah badan air. Dalam mencari makanan, ia mengintai secara senyap selama berjam-jam dalam serangan hendap dan kemudian tiba-tiba menyerang mangsanya. Dengan gigi setajam pisau, belut dengan cepat menggiling makanan. Oleh itu, dalam satu “makan malam” ia dapat makan sejumlah besar jisim hidup.

Makhluk indah ini makan secara aktif hanya pada musim panas dan jatuh ke dalam anabiosis dengan permulaan sejuk. Di negeri ini, belut bertahan pada musim sejuk, menggunakan potensi tenaga mereka yang terkumpul semasa musim panas. Pada musim bunga mereka keluar dari kelesuan mereka dan mula memburu semula.

Cara hidup

Belut lebih suka hidup pada waktu malam dan menggali ke dalam tanah pada siang hari. Hanya kepala yang tinggal di luar supaya pemangsa boleh memantau persekitarannya. Seperti yang dinyatakan oleh ahli biologi, belut menyesuaikan diri dengan sangat cepat dalam sebarang keadaan, yang disahkan oleh geografi taburannya. Ia berasa selesa dalam persekitaran laut yang masin dan air tawar sungai cetek. Sesetengah wakil sungai keluarga ini boleh mengekalkan kewujudan untuk masa yang lama, walaupun tanpa air, jika persekitaran luarannya tepu dengan kelembapan.

Pembiakan

Hanya pada abad yang lalu, saintis berjaya menjelaskan secara menyeluruh bagaimana belut membiak. Dan proses ini patut diberi perhatian khusus. Sebaik sahaja belut mencapai usia matang seksual, ia bergegas ke lautan menuju kehidupan baru. Dan selalunya keinginan ini sangat kuat sehingga ikan dikeluarkan dari saluran air ke darat, di mana ia melintasi sebahagian daripada jalannya. Ini biasanya berlaku pada musim bunga. Dalam tempoh ini, ia adalah perkara biasa untuk melihat belut menggeliat di rumput, yang orang ramai silap sebagai ular.

Belut selamat untuk manusia, tetapi ia boleh merosakkan struktur hidraulik. Pada masa kini, bagaimanapun, kecemasan seperti itu jarang berlaku, kerana ikan ular kini mengelak daripada halangan tersebut.

Belut bertelur di kedalaman hangat Laut Sargasso. Menariknya, belut betina bertelur untuk satu-satunya masa dalam hidupnya, dan selepas bertelur semua orang dewasa mati. Pada satu masa betina menetas sehingga setengah juta telur kecil. Larva belut mengembara bersama arus ke pantai Eropah. Perjalanan ini mengambil masa kira-kira tiga tahun untuk anak ikan. Oleh itu, menjelang akhir perjalanan, larva berubah menjadi makhluk kecil, telus yang menyerupai daun willow.

Belut tumbuh sangat perlahan dan hanya pada tahun kelima hayatnya mencapai satu meter panjang dan berat kira-kira 1.5 kg. Tetapi secara semula jadi terdapat spesimen unik sehingga 2 m panjang.

Di takungan Rusia, ikan muda berasal dari lembangan Laut Baltik. Ikan-ikan dengan cepat tersebar ke sungai dan tasik, yang selama 6-10 tahun akan datang menjadi rumah kekal untuk belut.

Satu fakta yang menarik! Belut dianggap sebagai ikan komersial yang berharga. Tetapi kebanyakannya spesies marin yang dituai pada skala perindustrian.

Spesies

Populasi belut dianggap paling ramai. Wakil keluarga ini boleh ditemui hampir di setiap sudut planet ini. Mereka semua dibahagikan kepada dua kumpulan utama: belut laut dan sungai. Kemudian setiap subkumpulan dibahagikan kepada spesies, yang namanya dikaitkan dengan habitat. Sehingga kini, ahli biologi telah menerangkan 18 spesies ikan ular, tetapi nilai terbesar, menurut pakar, adalah belut Eropah dan Amerika. Minat ini disebabkan oleh fakta bahawa kedua-dua spesies ini dapat berhijrah secara serentak di dalam takungan garam dan air tawar, manakala yang lain hanya bertahan dalam salah satu persekitaran yang dinamakan. Mari kita lihat dengan lebih dekat keistimewaan setiap kumpulan.

Belut sungai

Spesies ini juga dipanggil migrasi, kerana mereka berhijrah dari habitat air tawar mereka ke perairan lautan masin untuk bertelur. Keanehan ini secara asasnya membezakan belut sungai daripada ikan salmon dan sturgeon. Semua penghuni sungai tergolong dalam kategori ikan bertulang.

Belut Jepun sungai juga boleh hidup dengan selamat di mana-mana persekitaran akuatik. Ia tinggal di luar pantai Jepun, di Laut China, di Korea dan Taiwan. Wakil-wakil spesies ini bersinar dalam gelap. Ia adalah jenis makanan istimewa ikan yang paling mahal. Orang Jepun memuja belut, jadi dalam masakan kebangsaan mereka ia menduduki tempat utama. Dari ikan ini mereka menyediakan sejumlah besar hidangan, termasuk sushi dan roti gulung yang terkenal. Memandangkan penangkapan ikan nadir ini boleh dikatakan tidak dikawal oleh kerajaan, organisasi Greenpeace mengambil berat tentang pemeliharaan penduduk.

Belut elektrik adalah satu lagi “sepupu” luar biasa spesies Eropah. Keanehannya ialah ia menjana elektrik untuk melindungi orangnya. Keupayaan unik ini digunakan secara aktif oleh pemangsa semasa memburu dan pergerakan. Kadangkala belut elektrik memberikan nyahcas sehingga 600 V, jadi ia cukup mampu membunuh atau mengejutkan haiwan besar atau bahkan seseorang.

Belut laut (Atlantic conger)

Selalunya wakil spesies ini dikelirukan dengan ular. Tetapi daging penghuni laut jauh lebih enak daripada daging saudara sungainya. Ia mempunyai lebih sedikit tulang, ia lebih berair. Tetapi walaupun tepu lemak, nilai kalori belut laut adalah kurang daripada ikan sungai. Badan penduduk kedalaman laut tidak mempunyai sisik. Spesies ini ditemui terutamanya di luar pantai berbatu. Ikan membuat rumah yang selesa untuk dirinya sendiri di celah-celah batu, gua, serta di dalam kapal yang tenggelam. Belut laut membiak di Atlantik iaitu di kawasan antara Gibraltar dan Azores.

Belut taman berbeza daripada congenersnya dengan warna tompok asalnya. Ciri ini dijelaskan oleh fakta bahawa wakil spesies ini hampir sepanjang hayat mereka “berdiri” di dalam air, menyerupai pokok. Apabila dalam kedudukan sedemikian adalah sekumpulan ikan, maka gambar sedemikian benar-benar menyerupai taman. Walau bagaimanapun, apabila menghampiri bahaya pokok-pokok ikan menyelam dan bersembunyi di dalam liang mereka di dasar berpasir. Menariknya, apabila dalam keadaan tegak, ikan itu sentiasa bergoyang, menyamar dengan batang tumbuhan akuatik. Teknik ini digunakan oleh belut taman untuk meredakan kewaspadaan bakal mangsanya. Ia boleh berdiri lama, bergoyang di dalam air, tetapi apabila seekor ikan kecil muncul, ia segera menyambar mangsanya dengan mulutnya yang besar. Belut taman boleh ditemui di Laut Merah dan di luar pulau Madagascar.

Belut moray juga merupakan salah satu spesies ikan seperti belut yang paling biasa. Ini adalah saudara terdekat belut laut. Ia mempunyai badan dan sirip yang sama panjang. Hanya belut moray mempunyai warna badan coklat gelap dengan bintik-bintik putih, dan sirip dada tidak hadir sepenuhnya. Spesies ini membentuk keluarga sendiri, walaupun pada rupa belut moray hampir menyerupai belut. Pemangsa hidup di perairan tropika yang hangat, menjalani gaya hidup malam, memangsa makhluk laut yang lebih kecil. Lebih-lebih lagi, belut moray menelan mangsanya secara keseluruhan. Daging pemangsa ini dianggap sebagai salah satu makanan istimewa yang paling mahal.

Catatan! Lamprey juga kelihatan sangat mirip dengan belut, tetapi tergolong dalam kelas ikan perut bulat. Ikan ini menjalani kehidupan parasit, melekat kuat pada badan perumah dengan gigi mereka, dan menghisap darahnya melalui penyedut mulut. Vampire ini tidak kisah makan tikus.

Komposisi dan kalori

Daging belut laut dan sungai penuh dengan bahan yang sihat. Walaupun terdapat sedikit perbezaan antara komposisi kedua-dua spesies, tetapi set umum komponen adalah hampir sama. Formula kimia ialah gabungan seimbang bahan-bahan berikut:

 1. Vitamin A, (retinol) meningkatkan fungsi visual, keadaan kulit dan rambut. Kehadiran komponen ini dalam makanan melambatkan proses penuaan.
 2. Vitamin E (tokoferol) terlibat dalam hampir semua proses biokimia, termasuk sintesis hormon penting.
 3. Kumpulan vitamin B dalam daging belut terdapat hampir keseluruhannya. Vitamin ini mempunyai kesan yang baik terhadap sistem saraf dan banyak organ lain.
 4. Vitamin D diketahui bertanggungjawab untuk kekuatan tulang dan gigi, yang sangat penting untuk pertumbuhan badan kanak-kanak.
 5. Unsur mineral dalam kuantiti yang banyak terkandung dalam daging belut. Ini adalah kobalt, tembaga, zink, besi, mangan, kalsium dan banyak lagi mineral berharga daripada jadual Mendeleev.
 6. Asid lemak omega sangat sihat. Mereka memainkan peranan utama dalam pembentukan sistem saraf, merangsang pengeluaran hormon penting, mencegah penuaan kulit.
 7. Protein mengambil bahagian terbesar komposisi, menyumbang hampir 15%.
 8. Lemak berkualiti tinggi membentuk 30% daripada jumlah komposisi.
 9. Asid amino termasuk yang penting mengawal proses penting dalam badan termasuk sintesis hormon.
 10. Asid askorbik juga terdapat dalam belut dalam jumlah yang kecil. Bahan ini meningkatkan fungsi perlindungan sistem imun.
 11. Kecuali komponen yang disenaraikan, daging belut mempunyai abu dan kolesterol yang berguna, yang diperlukan untuk aktiviti normal otak dan sistem saraf.

Komposisi makanan laut yang begitu kaya sangat bernilai sebagai sumber semula jadi unsur-unsur penting untuk otot, tisu tulang. Oleh itu, produk itu termasuk dalam senarai banyak diet, walaupun nilai kalorinya tinggi – 333 unit.

Ini menarik! Permintaan puncak belut di Jepun bertepatan dengan pertengahan musim panas. Penduduk Tanah Matahari Terbit mengatakan bahawa daging berlemak pemangsa laut membantu mereka lebih mudah menahan panas.

Betapa bergunanya belut

Faedah am

Pakar perubatan dan pakar pemakanan amat mengesyorkan orang ramai dari semua peringkat umur untuk secara berkala memasukkan apa-apa jenis hidangan belut dalam menu. Sudah tentu, cadangan ini tidak terpakai kepada makanan yang disediakan daripada daging mentah. Tetapi produk yang telah menjalani rawatan haba yang baik hanya akan membawa manfaat. Makanan tambahan sedemikian akan berfungsi sebagai pencegahan yang berkesan daripada banyak penyakit, serta mempercepat pemulihan daripada patologi dan operasi masa lalu. Faedah diet ikan dengan hidangan belut ditunjukkan oleh kesan berfaedah berikut:

 • nada otot bertambah baik;
 • sistem saraf menjadi stabil;
 • peredaran darah menjadi normal;
 • kerja jantung bertambah baik;
 • perlindungan kulit daripada kesan berbahaya cahaya matahari;
 • mempercepatkan pertumbuhan semula tisu dan penyembuhan luka;
 • perkembangan kanser dihalang;
 • meningkatkan daya tahan badan;
 • menormalkan proses hematopoiesis;
 • penglihatan bertambah baik;
 • proses penuaan tisu di peringkat selular menjadi perlahan.

Hidangan ikan belut mengandungi keseluruhan kumpulan antioksidan – bahan yang boleh meneutralkan radikal bebas. Mereka dianggap sebagai faktor utama yang memprovokasi banyak penyakit, termasuk pembentukan tumor malignan. Kesemua sifat ini dalam kombinasi mempunyai sokongan yang ketara untuk badan, meningkatkan daya tahannya terhadap kesan negatif kedua-dua faktor dalaman dan luaran. Mari kita pertimbangkan apakah faedah ikan belut yang dapat diberikan kepada orang yang berbeza umur dan jantina.

Untuk para wanita

Tubuh wanita sepanjang hidup mereka tertakluk kepada tekanan emosi yang kuat, dan kadangkala fizikal. Itulah sebabnya daging belut adalah salah satu daripada beberapa produk yang boleh mengimbangi kesan banyak punca negatif terhadap kesihatan wanita.

 1. Pertama sekali, perlu disebutkan bahawa produk ini kaya dengan vitamin, dan kumpulan bahan ini mengawal proses yang paling penting: pembiakan hormon seks, fungsi kelenjar tiroid, metabolisme lipid dan karbohidrat.
 2. Kelebihan kedua snakefish ialah kapasiti antioksidannya yang tinggi. Ini bermakna jika seorang wanita mempunyai sekurang-kurangnya 2 kali seminggu hidangan ikan dalam menunya, dia akan mengekalkan penampilan dan penampilan mudanya selama bertahun-tahun.
 3. Kualiti ketiga yang tidak kurang penting ialah kesihatan seksual. Ia bukan kebiasaan untuk bercakap mengenainya, tetapi kebanyakan masalah intim yang merosakkan hubungan keluarga, terletak tepat pada sikap pasif wanita terhadap pasangannya. Oleh itu, ikan yang berharga pasti harus dimakan, kerana dengan bantuannya, anda boleh meningkatkan libido.

Untuk lelaki

Harus diingat bahawa kebanyakan lelaki bukan sahaja gemar nelayan, mereka suka menikmati hidangan ringkas tetapi sihat hasil tangkapan mereka. Selalunya hidangan sedemikian disediakan betul-betul di tebing sungai, tempat ikan ditangkap. Dan mereka melakukannya dengan betul, kerana dari belut segar ternyata sup yang sangat lazat dan berkhasiat. Ikan boleh dimasak di atas arang. Hidangan ikan segar lebih sihat daripada makanan yang disediakan daripada produk yang telah berada di dalam peti sejuk.

Belut laut atau belut sungai untuk lelaki boleh menjadi bantuan sebenar dalam menyelesaikan masalah intim, jika ia wujud. Tetapi walaupun untuk sihat dalam pengertian ini, wakil jantina yang lebih kuat potensi normal adalah sangat penting. Di samping itu, daging belut tepu dengan unsur-unsur berguna yang membantu cepat pulih selepas kerja fizikal dan latihan yang keras. Belut seperti ikan lain mempunyai keupayaan untuk menenangkan sistem saraf. Iaitu, dalam situasi yang tertekan, diet ikan dengan belut boleh memainkan peranan sebagai antidepresan dan bukannya pil.

Apabila mengandung

Tetapi ibu masa depan harus sangat berhati-hati tentang makan belut, walaupun pada hakikatnya dalam menu hidangan ikan harus sekurang-kurangnya 2 kali seminggu. Walaupun semua produk ikan dikawal dengan ketat, ada kemungkinan bahawa di atas meja wanita hamil akan mendapat salinan, dalam daging yang mana norma logam berat melebihi. Selain itu, belut sungai sering diserang parasit.

Ketika menyusu.

Wanita yang menyusu juga harus memilih ikan yang berbeza untuk meja mereka. Belut, seperti beberapa ikan lain yang berumur panjang di laut dan sungai, mengumpul merkuri dan polychlorinated biphenyl (PCB), bahan yang memusnahkan hati. Memandangkan fakta bahawa dengan susu ibu, toksin berbahaya seperti itu boleh masuk ke dalam badan kanak-kanak, adalah perlu untuk memilih jenis ikan untuk diet dengan berhati-hati. Dilarang secara mutlak untuk menggunakan mana-mana ikan kering, salai dan masin, kerana produk tersebut tidak tertakluk kepada rawatan haba.

Amaran! Kedua-dua ibu mengandung dan menyusu tidak boleh makan masakan Asia yang dibuat daripada ikan mentah dengan alasan apa pun.

Untuk kanak-kanak.

Belut adalah sedikit sesuai untuk makanan pelengkap pertama untuk bayi bawah setahun. Tetapi kanak-kanak yang lebih tua dari produk berharga ini boleh menjadi hidangan kukus, jika mereka tidak mempunyai alahan. Kenalan pertama dengan makanan laut baru harus bermula dengan bahagian minimum, cukup untuk memberi kanak-kanak mencuba sekeping kecil. Sekiranya badan bayi bertindak balas dengan baik terhadap suplemen sedemikian, anda boleh meningkatkan bahagian secara beransur-ansur ke had umur. Belut kukus atau rebus kaya dengan protein yang berguna untuk tubuh yang sedang membesar. Dimasak dengan cara ini makanan istimewa mempunyai rasa yang lembut dan halus. Tetapi kerana risiko merkuri dalam daging, hidangan sedemikian tidak boleh diberikan lebih daripada dua kali seminggu.

Untuk penurunan berat badan

Dalam diet yang bertujuan untuk mengurangkan berat badan, daging belut boleh menjadi asas diet. Walaupun peratusan kegemukan belut laut yang agak tinggi adalah kurang kalori daripada rakan sungainya. Dagingnya lebih bersih dan lebih enak, dan terdapat lebih banyak iodin untuk kelenjar tiroid.

Di samping itu, makanan laut dicerna dengan sempurna oleh sistem pencernaan, dan nutrien yang diterima menepu tisu dan mempercepatkan metabolisme. Kelebihan diet ikan ialah walaupun sebahagian kecil produk akan menghilangkan rasa tahun, tetapi lemak yang berlebihan tidak akan disimpan.

Sekali lagi kami ingin menekankan bahawa apabila menurunkan berat badan, ikan salai dan jeruk tidak akan memberi manfaat, tetapi sebaliknya, ia boleh menyebabkan bengkak. Oleh itu, makanan dari belut harus disediakan hanya dengan sedikit, semestinya tertakluk kepada kesan haba yang panjang. Tetapi jangan menyalahgunakan produk ikan, terutamanya mereka yang mempunyai kecenderungan untuk menambah berat badan.

Nota: untuk kanak-kanak kecil, kadar harian yang dibenarkan mana-mana ikan – 200 g untuk orang dewasa – 300 g.

Kemudaratan dan kontraindikasi.

Mana-mana produk, sesuai untuk penggunaan, mempunyai kedua-dua ciri positif dan negatif. Mengenai risiko langsung memakan daging belut telah disebutkan di atas. Tetapi terdapat juga potensi bahaya yang hanya boleh muncul selepas memakan daging ikan. Hidangan belut tidak boleh disediakan oleh mereka yang mempunyai:

 • Gastritis kronik;
 • obesiti tahap ke-3;
 • Intoleransi individu;
 • cholecystitis kronik;
 • pankreatitis.

Seperti yang dinyatakan di atas, ibu mengandung dan menyusu juga lebih baik untuk tidak mengambil risiko. Sekiranya doktor membenarkan, maka seminggu sekali sekeping kecil belut yang dibakar di dalam ketuhar boleh dimakan.

Bagaimana untuk memilih dan menyimpan

Belut laut – tetamu yang kerap di kaunter kedai, jadi anda boleh membeli makanan laut yang berharga hampir selalu. Tetapi adalah penting untuk belajar bagaimana memilih ikan berkualiti tinggi, supaya tidak merosakkan mood dengan rasa buruk hidangan yang dimasak. Pakar menasihatkan untuk menjalankan beberapa ujian mudah sebelum membayar produk:

 1. Nilai bau: belut berbeza daripada penduduk badan air yang lain, yang tidak mempunyai aroma hanyir yang khas.
 2. Kemudian periksa kulit spesimen kegemaran anda: ia harus berkilat dan licin.
 3. Kesegaran makanan laut biasanya ditentukan oleh mata: mereka harus jelas tanpa filem mendung.
 4. Ujian terakhir untuk kualiti adalah untuk memberi tekanan pada bangkai dengan jari anda. Dengan ikan segar, kemek akan cepat hilang.

Peraturan penyimpanan

Ikan segar adalah lebih baik untuk dilaksanakan dengan segera. Jika anda tidak bercadang untuk memasak daripadanya pada hari pembelian, anda boleh meletakkan produk di rak bawah peti sejuk selama beberapa jam. Di dalam peti sejuk ia dibenarkan untuk menyimpan hanya ikan yang dipotong, tetapi tempoh ini tidak boleh melebihi dua bulan.

Cara berpakaian belut dengan betul

Belut berpakaian dianggap bahagian paling penting dalam masakan. Pada kualiti peringkat ini bergantung pada rasa hidangan yang disediakan. Oleh itu, peraturan asas untuk memotong bangkai ikan harus diingat:

 1. Untuk cepat mengeluarkan lendir dari permukaan kulit, gosokkan bangkai dengan garam.
 2. Kemudian bilas ikan dengan teliti di bawah air.
 3. Keringkannya dengan tuala kertas.
 4. Buat hirisan bulat di belakang insang dan di tempat yang sama gunakan pisau untuk mula memisahkan kulit dari daging, memegang kepala.
 5. Hanya selepas mengeluarkan kulit dari bangkai ikan keluarkan kepala.
 6. Sebelum memasak ikan sekali lagi bilas dengan air.

Tambahan: tukang masak yang berpengalaman menasihati tukang masak rumah supaya hanya memotong belut menjadi kepingan kecil dan rebus. Kemudian air rebusan ikan yang kaya boleh digunakan sebagai inti.

Cara memasak belut dengan lazat: resipi

Belut dianggap sebagai sebahagian daripada masakan Asia. Di China dan Jepun, hidangan eksotik disediakan dari snakefish, yang harus dirasai dengan teliti oleh orang Eropah. Berhati-hati yang melampau harus dilakukan jika anda ingin mencuba makanan dari ikan mentah. Walaupun di China, mereka menyediakan kaserol yang sangat lazat dengan bawang putih, rebung dan kicap. Makanan ringan yang digabungkan dengan wain beras sangat disukai oleh pelancong kami. Di Jepun, belut laut digunakan untuk menyediakan sup tradisional yang juga patut dikunjungi ke negara ini.

Dalam masakan Eropah dari daging laut atau pemangsa sungai adalah adat untuk menyediakan makanan istimewa yang mahal. Untuk suri rumah Rusia boleh disyorkan beberapa hidangan ikan mudah untuk disediakan, tetapi sangat lazat dan sihat untuk menu keluarga.

Apa yang boleh dimasak daripada belut

Belut dianggap sebagai produk sara diri. Oleh itu, walaupun hidangan yang dilakukan dalam versi mono akan tidak kurang berkhasiat daripada digabungkan dengan bahan lain. Dari daging belut boleh disediakan:

 • borsches;
 • sup;
 • rassolnik;
 • salad ikan;
 • pembuka selera sejuk;
 • kebab shish;
 • Balak dan pelbagai lagi juadah lazat.

Hidangan belut berikut akan cukup baik untuk menambah koleksi resipi rumah anda.

Dalam ketuhar

Secara amnya, belut tidak memerlukan sebarang rawatan khas. Memasak hidangan dari ikan ini tidak mengambil banyak masa, yang sangat penting untuk tuan rumah yang sibuk. Hari ini, popular adalah hidangan ikan yang dimasak di dalam ketuhar. Kami berharap resipi ini akan diperhatikan oleh suri rumah yang pragmatik.

Untuk satu kilogram bangkai belut memerlukan:

 • krim masam – 1 cawan;
 • bawang putih – beberapa ulas;
 • minyak sayuran – seperti yang diperlukan;
 • garam, lada, rempah untuk ikan.

Bagaimana hendak masak:

 1. Potong bangkai yang telah diproses dan dihancurkan menjadi beberapa bahagian.
 2. Setiap keping harus masin, lada, dicampur dengan baik untuk meratakan rempah.
 3. Simpan ikan dalam perapan kering di dalam peti sejuk selama 10-15 minit.
 4. Kemudian panaskan minyak secukupnya dalam kuali dan goreng kepingan yang digulung dalam tepung di kedua-dua belah sehingga mereka mempunyai kerak yang lazat.
 5. Salutkan ikan yang telah digoreng dengan bancuhan bawang putih, masukkan kepingan belut ke dalam loyang. Tuangkan krim masam di atas semua kelazatan dan taburkan dengan baki bawang putih.
 6. Bakar hidangan selama 7 minit pada suhu 200°C.

Dalam kuali

Belut goreng adalah standard diet harian. Tetapi jika anda mengubah sedikit resipi anda akan mendapat hidangan yang tidak malu untuk dihidangkan di meja perayaan. Seeloknya goreng belut selepas dibuang kulitnya. Ikan goreng dengan cepat dan baik jika bangkai dipotong menjadi kepingan 5-7 cm.

Kepingan ikan hendaklah dimasukkan ke dalam minyak yang dipanaskan dalam kuali, membuang setiap kepingan dalam tepung atau serbuk roti untuk dijadikan roti. Memandangkan belut menyerap banyak minyak, adalah penting untuk memastikan ikan tidak hangus. Apabila sudah digoreng, hidangkan keenakan itu panas-panas. Seperti mana-mana ikan, belut sesuai dengan nasi dan sayur-sayuran, tetapi pakar masakan menasihatkan untuk menaburkannya dengan jus lemon sebelum dihidangkan.

Di atas panggangan

Setiap nelayan dengan pengalaman bertahun-tahun sekurang-kurangnya sekali mencuba barbeku belut. Rasa kebab seperti itu sukar untuk dibandingkan dengan mana-mana hidangan lain. Oleh itu, makanan istimewa seperti itu, dimasak walaupun dalam keadaan perkhemahan dan padang, akan diingati untuk masa yang lama. Tetapi kebab ikan yang lazat boleh dimasak di rumah di atas panggangan. Apa yang diperlukan untuk ini:

 • bangkai ikan – 500-600 g;
 • telur mentah – 2 pc;
 • jus lemon – 2 sudu besar;
 • minyak sayuran – 3-4 sudu besar;
 • garam dan lada, anda boleh menambah apa-apa rempah secukup rasa.

Proses penyediaan:

 1. Dari bangkai belut yang disediakan terlebih dahulu keluarkan kulit, bilas, perasakan dengan rempah, percikkan dengan jus lemon.
 2. Dalam bentuk ini, biarkan daging untuk diperap selama setengah jam.
 3. Kemudian setiap bahagian hendaklah terlebih dahulu dicelupkan ke dalam jisim telur yang telah dipukul, dan kemudian digulung dalam roti.
 4. Letakkan kepingan ikan di atas rak yang telah digris. Taburkan secara bebas dengan minyak sayuran.
 5. Goreng shish kebab belut di atas arang panas, sering membalikkan kepingan. Sembur dengan minyak setiap kali.

Bolehkah orang Islam makan belut?

Pemakanan orang Islam berbeza daripada diet Ortodoks biasa. Tetapi ikan itu dibenarkan makan, kerana mereka tidak perlu menyembelihnya, seperti binatang. Oleh itu, pendokong agama ini boleh makan belut.

Fakta menarik

 1. Para saintis percaya bahawa belut adalah salah satu spesies tertua hidupan laut. Ia muncul kira-kira 100 juta tahun dahulu berhampiran Indonesia, dan kemudian berhijrah ke kawasan kepulauan Jepun. Hari ini, Tasik Hamanaka adalah rumah kepada populasi besar ikan ini.
 2. Belut dicirikan oleh umur panjang. Sebagai contoh, wakil spesies ini yang paling terkenal di dunia, Putt jantan, hidup sehingga 85 tahun. Dia secara tidak sengaja ditangkap di selatan Sweden pada tahun 1863, tetapi gergasi itu sangat berminat dengan saintis sehingga dia mengatur kehidupan yang selesa di dalam akuarium besar, di mana dia menghabiskan sisa hidupnya.
 3. Belut laut, tidak seperti rakan air tawarnya, boleh mencapai panjang sehingga 3 meter. Mungkin ciri inilah yang menimbulkan banyak legenda tentang kewujudan raksasa seperti ular gergasi, yang sering ditemui pelaut dalam perjalanan mereka.
 4. Pada zaman Aristotle, orang percaya bahawa belut adalah benih kelodak. Penghakiman sedemikian adalah disebabkan oleh fakta bahawa tidak mungkin untuk mengetahui bagaimana ikan ini dilahirkan. Hanya pada zaman kita, saintis telah mengesan laluan penghijrahan pemangsa ke tempat pemijahan.

Selepas berkenalan dengan ikan yang menakjubkan, tidak perlu ada keraguan tentang sifat bergunanya. Belut boleh menjadi rahmat sebenar untuk setiap keluarga, kerana dari jenis ikan ini anda boleh menyediakan hidangan berkhasiat dan sihat secara praktikal dengan kaedah masakan yang diketahui.

Мakanan Berkhasiat