Bagaimanakah udang galah berbeza daripada udang galah?

Semua orang biasa dengan simbol kehidupan mewah seperti udang galah dan udang galah, tetapi tidak semua orang tahu bagaimana ia berbeza antara satu sama lain. Anda boleh mencuba haiwan laut yang halus ini di restoran mahal atau membelinya secara beku atau tin di kedai. Menurut gourmets, mereka rasa lazat.

Lobster ialah haiwan marin yang tergolong dalam keluarga Lobster, order Deciduous Crayfish. Ciri membezakan utama penghuni laut dan lautan ini ialah sepasang kuku besar pada anggota hadapan. Secara keseluruhan, udang galah mempunyai lima pasang kaki, empat daripadanya direka untuk pergerakan, dua bahagian depan untuk menangkap dan menahan mangsa dan perlindungan daripada musuh.

Badan haiwan itu ditutupi dengan cangkerang yang keras dan berkitin yang terdiri daripada exoskeleton dan epidermis. Duri bertaburan secara rawak di atasnya. Ekor yang kuat dengan artikulasi yang kelihatan tumbuh hingga satu pertiga daripada panjang badan, yang mencapai 60 cm. Berat purata makhluk laut – 1 kg, jangka hayat – 30-50 tahun. Jantan lebih besar daripada betina, tetapi hidup 15 tahun kurang.

Lobster dan udang galah: apakah perbezaannya?

Tiada perbezaan spesies biologi antara udang galah dan lobster. Mereka hanyalah dua nama yang berbeza untuk haiwan laut yang sama digunakan untuk makanan. Di negara berbahasa Inggeris, perkataan lobster adalah biasa, di Jerman udang karang laut berkaki sepuluh dipanggil hammer, yang dalam bahasa Rusia berbunyi seperti udang galah. Perkataan dengan akar bahasa Jerman pada asalnya mempunyai makna yang lebih luas. Ia adalah perkataan untuk semua krustasea besar.

Spesies udang galah yang boleh dimakan

Keluarga udang galah termasuk 49 spesies, tetapi daripada ini, hanya tiga terbesar yang dituai secara komersial:

Eropah

Krustasea terbesar menggemukkan sehingga 6 kg berat dengan panjang badan maksimum 0.6 m. Udang galah Eropah adalah biasa di Afrika utara dan selatan, pantai Eropah, Lautan Atlantik, dan Laut Mediterranean. Untuk mengekalkan keseimbangan semasa krustasea bergerak, pastikan kuku depannya terangkat. Sekiranya bahaya, mereka cepat berenang kembali. Udang galah Eropah mendapat permintaan tinggi kerana beratnya yang lebih besar, tetapi rasanya lebih rendah daripada udang galah Scandinavia.

bahasa Norway

Udang galah yang agak kecil dengan panjang 20-24 cm adalah biasa di Atlantik, Laut Utara dan Mediterranean. Penduduk laut Scandinavia tinggal di kedalaman sehingga 150 m, memburu terutamanya pada waktu malam, pada siang hari berlindung di gua, yang dia menggali sendiri. Berbeza dengan spesies lain, udang galah Norway tidak sesuai untuk memakan daging di bahagian depan kuku yang memanjang. Makanan istimewa dianggap sebagai bahagian ekor belakang, yang lebih tebal pada wanita dan lebih lembut pada lelaki.

Atlantik Utara atau Amerika

Lobster di sepanjang pantai Amerika Utara tumbuh hingga 0.6 m dengan berat badan sehingga 20 kg. Lebih daripada 90% tangkapan adalah dari Massachusetts dan Maine. Keanehan udang galah Amerika yang paling berat ialah pelbagai warna. Ia boleh menjadi biru-hijau, oren, kuning, biru dan juga dwiwarna. Kadang-kadang terdapat krustasea albino berkaki sepuluh.

Faedah dan kemudaratan

Kerana rendah kalori, udang galah rendah lemak merujuk kepada produk protein pemakanan. Daging udang galah cepat kenyang, memerlukan banyak tenaga untuk penghadaman yang panjang, yang menyumbang kepada penurunan berat badan.

Kesan berfaedah lain daging udang karang laut:

 1. Mewujudkan metabolisme.
 2. Meningkatkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan virus.
 3. Menurunkan paras kolesterol, tekanan darah.
 4. Menguatkan dinding saluran darah.
 5. Mencegah aterosklerosis, perkembangan tumor malignan.
 6. Mengambil bahagian dalam pengeluaran testosteron dan meningkatkan libido.
 7. Menyokong sistem saraf, kardiovaskular dan pembiakan.
 8. Merangsang fungsi otak.
 9. Memperbaiki peredaran darah.

Asid lemak omega-3 dalam udang galah mencegah strok, kemurungan, nyanyuk, Alzheimer, penyakit Parkinson. Seratus gram daging krustasea merangkumi 100% daripada keperluan harian badan untuk selenium. Unsur surih mengawal radikal bebas, memelihara kulit muda, menyokong fungsi tiroid, dan mengurangkan gejala asma.

Selain manfaatnya, udang galah boleh menjadi sumber potensi bahaya. Contohnya, makan daging yang kurang masak, mudah dijangkiti salmonella, listeria dan vibrio. Lobster sangat alergenik dan mengandungi garam logam berat yang boleh membahayakan kesihatan anda.

Cara Makan Lobster

Arahan untuk memotong udang galah yang dimasak:

 1. Dari krustasea yang direbus atau dikukus, mula-mula asingkan ekor pada sambungan ke badan. Tariknya, dan jika ia tidak tercabut, angkat ke atas dan ke bawah sehingga terpisah. Keluarkan sirip tepi, buka ekor, keluarkan daging.
 2. Koyakkan kaki dengan tangan anda. Pisahkan kuku dengan gerakan memutar. Pisahkan kaki pada artikulasi, keluarkan daging. Gunakan penyepit logam untuk memisahkan kuku. Makan dengan tangan atau keluarkan dengan garpu kecil.
 3. Potong kulit separuh dengan pisau ukiran. Ini membuka akses kepada daging, kaviar, dan hati. Untuk makan, gunakan sudu khas dengan spike di hujungnya.

Jika anda berjaya membeli atau memesan di restoran udang galah, pilih seekor jantan hidup, berumur tujuh tahun dengan berat 1 kg. Dia mempunyai daging yang paling berair.

Lobster dalam masakan

Makhluk laut lebih kerap direbus, dikukus, dibakar, dimakan dengan sos. Restoran menyajikan sup bouillabaisse, kaserol, mousses, kroket, salad, medali dan eskalap dari hujung ekor. Udang galah yang disumbat adalah popular.

Orang Jepun menggunakan makanan istimewa sebagai topping untuk sushi dan ladu, orang Sepanyol menambahnya kepada paella, orang Itali kepada pizza dan lasagna. Lebih baik daripada dengan perasa dan rempah lain, daging udang galah selaras dengan halia dan kari.

Cara merebus udang galah:

 1. Tunggu air mendidih. Tambah satu sudu garam setiap liter cecair.
 2. Letakkan lobster terbalik ke dalam kuali. Kecilkan api kepada sederhana-rendah.
 3. Hidangan itu dianggap siap apabila warna cangkerang berubah menjadi merah terang.

Krustasea berkaki sepuluh dengan berat sehingga 600 g perlu direbus selama seperempat jam, manakala 600-900 g – 20 minit. Jika berat udang galah 1,5-3 kilogram ia mengambil masa 25 minit, 1,5-3 kilogram – setengah jam. Jika udang galah lebih besar, masa memasak ditentukan dengan pengiraan – untuk setiap 500 g ia mengambil masa 5 minit.

Fakta menarik

Fakta kognitif dan ingin tahu tentang makhluk daun marin:

 1. Lobster tidak mengalami kejutan dalam kesakitan yang teruk, jadi mereka mengalami penderitaan yang luar biasa selama 40 saat semasa memasak secara langsung.
 2. Pada permulaan abad ke-18 dan ke-19 di Eropah, krustasea adalah makanan harian orang miskin, banduan, dan ternakan.
 3. Makhluk laut terbesar seberat 2.015 kg dengan panjang badan 1.07 m telah ditangkap pada tahun 1977 di luar pantai Scotland.
 4. Udang galah, seperti manusia boleh menjadi tangan kanan, kidal dan memimpin kanak-kanak “dengan tangan.
 5. Lobster sensitif terhadap sedikit perubahan suhu.
 6. Perbezaan 1 ° C memaksa mereka berhijrah mencari tempat yang sesuai untuk bertelur pada jarak 150 km.

Kebanyakan udang galah hidup berwarna kelabu-biru, tetapi selepas mendidih semuanya bertukar merah. Oleh kerana kandungan kalori yang rendah dan komposisi kimia yang kaya, udang galah dimasukkan ke dalam makanan diet. Krustasea amat berguna untuk orang tua, kerana dagingnya melambatkan penuaan, menyokong fungsi otak, dan mencegah demensia nyanyuk.

Мakanan Berkhasiat