Bagaimanakah saya tahu jika timun telah rosak? Jangka hayat dan keadaan

Timun merupakan sayuran kegemaran ramai. Segar, jeruk, masin – sayur-sayuran rangup ini lazat, rendah kalori, menyelerakan. Mereka mengandungi banyak vitamin, mineral. Tetapi seperti sayur-sayuran lain, timun boleh menjadi buruk. Dan tidak dibenarkan mengambil produk sedemikian dalam makanan! Artikel ini akan mempertimbangkan tanda-tanda kerosakan timun dan peraturan penyimpanannya.

Bagi timun segar, ia adalah produk yang mudah rosak. Acar dan perapan mempunyai jangka hayat yang panjang, jika semasa penyediaannya teknologi tidak dilanggar, dan perkadaran yang betul diperhatikan. Tetapi mereka juga boleh menjadi buruk.

Segar

Acar segar yang rosak boleh dikenal pasti dengan tanda-tanda berikut:

  1. Perubahan warna daripada hijau tua kepada kekuningan, kemudiannya menjadi keputihan.
  2. Kemunculan bau yang tidak menyenangkan.
  3. Perubahan dalam struktur – dari padat dan padat, timun bertukar menjadi jisim melekit, berlendir, lembek.

Timun segar mula rosak pada akhir. Jika anda melihat tanda-tanda kerosakan dalam masa, anda boleh memotong hujungnya dan mengupas kulitnya. Sayur-sayuran yang telah dikupas hendaklah dibilas dan digunakan segera dalam makanan.

jeruk

Jeruk rosak ditutup dengan salutan berkulat, air garam menjadi keruh. Kemudian mereka menjadi lembut, tidak menyenangkan dalam penampilan, memperoleh konsistensi lembek.

jeruk

Acar gherkin rosak jika:

  • penutup logam pada balang itu kembung;
  • Gelembung kecil diperhatikan di dalam bekas;
  • Air garam menjadi berwarna keruh.

Jika timun rasa biasa, tetapi air garam mula keruh, mereka boleh dibasuh dan digunakan untuk makanan. Adalah lebih baik untuk menundukkan sayur-sayuran kepada rawatan haba. Dalam kes lain, anda tidak boleh makan gherkin!

Bolehkah anda diracuni oleh timun yang tercemar?

Sudah tentu anda boleh! Terutama jika ia adalah jeruk atau perapan. Keracunan makanan diprovokasi oleh E. coli, salmonella, dan juga bakteria botulisme.

Gejala dan Pertolongan Cemas untuk Keracunan

Selepas memakan timun yang tercemar dalam makanan, bakteria patogen memasuki mukosa usus. Dalam beberapa jam, mereka menghasilkan toksin yang meracuni badan. Bergantung pada jumlah yang dimakan, gejala keracunan diperhatikan:

  • sensasi perut yang menyakitkan dari jenis kekejangan;
  • loya;
  • muntah;
  • cirit-birit.

Dalam keracunan makanan yang teruk terdapat kelemahan, muntah yang tidak dapat dielakkan, cirit-birit berair dan demam. Tanpa rawatan, orang itu menjadi dehidrasi. Dalam kes sedemikian, pastikan anda menghubungi doktor!

Pada tanda pertama simptom, anda perlu mencuci perut dengan meminum 4 liter air dengan garam terlarut. Selepas muntah, anda perlu mengambil penyerap – Smecta, polysorb. Seterusnya – rehat dan banyakkan minum untuk menambah cecair dalam badan.

Cara menyimpan timun dengan betul

Terma dan syarat penyimpanan timun bergantung pada jenisnya. Sayuran segar tidak boleh disimpan lama. Oleh itu, timun boleh diasinkan atau dijeruk untuk mengekalkannya.

Segar

Timun segar disimpan di dalam laci peti sejuk yang direka untuk sayur-sayuran. Selepas 5-7 hari ketegasan sayur-sayuran hilang.

Timun segar boleh disimpan dalam kotak kadbod selama 10 hari jika suhu bilik ditambah 6-8 darjah.

jeruk

Timun jeruk disimpan dalam tong, baldi di dalam bilik bawah tanah yang sejuk, di mana suhu tidak melebihi 0…+2°C. Mereka mesti ditutup dengan air garam.

Anda juga boleh menyimpan jeruk dalam balang kaca, ditutup dengan penutup plastik di dalam peti sejuk. Jangka hayat jeruk gherkin tidak lebih daripada 4 bulan.

jeruk

Balang jeruk disimpan dalam gelap, sejuk – tidak lebih daripada ditambah 2 darjah. Bekas tertutup rapat dengan timun disimpan selama kira-kira setahun. Selepas membuka kandungan balang perlu dimakan dalam 15 hari. Simpan dalam peti ais.

Мakanan Berkhasiat