Bagaimanakah saya tahu jika telur mentah atau rebus telah rosak?

Ia boleh menjadi sangat mengecewakan apabila anda memecahkan telur ke dalam bahan-bahan lain semasa memasak dan ternyata ia rosak. Anda perlu membuang segala-galanya dan mulakan proses sekali lagi. Bukan sahaja telur mentah, tetapi juga telur rebus boleh menjadi busuk, walaupun ia disimpan di dalam peti sejuk. Ini boleh disebabkan oleh tarikh tamat tempoh, keadaan penyimpanan yang tidak betul atau integriti cangkang yang terjejas. Kadang-kadang telur yang sudah busuk boleh dibawa masuk dari kedai.

Telur yang dibeli dalam bungkusan hendaklah sentiasa dilabelkan dengan tarikh luput. Tetapi, lebih kerap daripada tidak, di rumah, meletakkan produk di dalam peti sejuk, kotak itu dibuang. Suri rumah yang berpengalaman tahu beberapa cara bagaimana, tanpa memecahkan cangkerang, untuk mengetahui sama ada telur segar atau tidak lagi boleh digunakan dalam makanan.

Dengan telinga.

Lama kelamaan, cangkerang menjadi berliang. Cecair mula menyejat melaluinya dan ruang udara bertambah besar. Kalau goncang telur macam tu dekat telinga, macam bunyi squelching. Produk segar tidak akan mengeluarkan apa-apa bunyi.

Melalui cahaya

Anda juga boleh menyemak telur dengan menggunakan lampu. Ia adalah paling mudah untuk menggunakan lampu meja. Anda perlu membawa telur ke sumber cahaya dan periksa dengan teliti. Sekiranya kuning telur terletak di tengah, dan tiada gumpalan yang dapat dilihat, maka produk itu agak segar. Kawasan kecil yang gelap di bahagian putih memberitahu anda untuk menggunakan telur dalam beberapa hari akan datang. Manja boleh dikenal pasti dengan bintik-bintik gelap yang besar, cincin darah dan lapisan udara yang besar.

Dalam air.

Kaedah ini dianggap paling boleh dipercayai. Air sejuk hendaklah dituangkan ke dalam bekas supaya telur terapung dengan bebas di dalamnya. Yang segar harus tenggelam ke bawah dan berbaring di atasnya ke sisi. Jika ia terapung dengan hujungnya yang tumpul, ia telah diletakkan selama kira-kira seminggu. Produk yang berumur 2-3 minggu akan berada di tengah-tengah antara bahagian bawah periuk dan permukaan air. Telur yang telah naik harus dibuang tanpa penyesalan. Jangan makan.

Bau

Produk rosak mula membebaskan hidrogen sulfida. Kadang-kadang anda juga boleh menghidunya melalui cangkerang. Maknanya telur tu dah lama rosak.

Walau apa pun, telur hendaklah dipecahkan dalam bekas yang berasingan sebelum menambahnya kepada bahan lain. Ini akan membantu untuk tidak merosakkan hidangan masa depan jika produk itu ternyata basi.

Bagaimana anda tahu jika telur rebus adalah buruk?

Terdapat juga beberapa cara untuk mengetahui sama ada telur rebus segar atau sudah tiba masanya untuk membuangnya:

 1. Sekiranya cangkerang tidak dikupas dengan baik dan keluar dengan sebahagian daripada protein, maka produk itu agak segar. Anda boleh memakannya tanpa rasa takut. Semakin mudah prosesnya, semakin lama ia disimpan.
 2. Apabila ragu-ragu, anda boleh membebaskan telur dari cangkerang dan memotongnya separuh. Dalam produk yang telah mula rosak, protein menjadi longgar, mengambil warna kelabu. Dalam sesetengah kes, bintik hijau mungkin muncul.
 3. Bau pedas yang tidak menyenangkan, yang boleh dihidu dengan mengeluarkan sebahagian daripada cangkerang, akan memberitahu anda bahawa telur itu rosak tanpa harapan. Satu-satunya perkara yang perlu dilakukan dengannya ialah membuangnya.

Anda tidak boleh memasak banyak telur terlebih dahulu, melainkan anda bercadang untuk memakannya atau menggunakannya untuk menyediakan hidangan lain. Jangka hayat produk sedemikian adalah terhad.

Bolehkah saya makan telur busuk?

Sekiranya terdapat sedikit syak wasangka bahawa telur mungkin basi, ia tidak berbaloi untuk dimakan. Makan produk sedemikian boleh berakhir dengan teruk. Ini terutama berlaku untuk kanak-kanak dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Apa yang boleh menyebabkan kerosakan

Telur, sebagai punca keracunan daripada produk berkualiti rendah, berada di tempat kedua selepas susu dan derivatifnya. Dalam kebanyakan kes, kes ini berakhir dengan cirit-birit dan muntah, tetapi akibatnya boleh menjadi lebih serius. Oleh itu, adalah lebih baik untuk tidak mengubat sendiri, tetapi segera hubungi institusi perubatan.

Jika anda telah makan telur mentah atau rebus lembut, terdapat risiko dijangkiti bakteria Salmonella. Biasanya mereka berada di cangkang, tetapi apabila produk mula rosak, mereka boleh menembusi ke dalam. Penyakit ini ditunjukkan oleh kenaikan suhu yang cepat, muntah. Sakit kepala, cirit-birit, dan kekejangan perut mungkin berlaku. Gejala berlaku dalam masa tiga hari. Tanpa rawatan perubatan yang betul terdapat risiko komplikasi yang tinggi: kegagalan buah pinggang, limpa yang diperbesar, peritonitis dan keradangan sendi.

Dalam kes yang teruk, keracunan telur basi boleh menyebabkan kejutan toksik berjangkit dan kematian pesakit.

Cara Menyimpan Betul

Memerhatikan syarat penyimpanan telur yang betul boleh memanjangkan hayat mereka tanpa memudaratkan kesihatan. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah memeriksa integriti shell. Sedikit kerepek dan retakan mikro mengurangkan tempoh di mana telur boleh dimakan. Mereka harus dimakan terlebih dahulu.

Telur mentah

Cangkang secara semula jadi dilindungi oleh cangkang khas yang menghalang bakteria dan kuman patogen daripada masuk ke bawahnya. Oleh itu, telur tidak boleh dibasuh sebelum disimpan untuk disimpan. Proses ini mengurangkan dengan ketara tempoh di mana anda boleh menggunakan produk. Jika anda membeli telur dari petani dan ia kotor, anda boleh mengelapnya dengan kain kering. Bertindak dengan berhati-hati supaya tidak merosakkan cangkerang.

Telur boleh disimpan pada suhu bilik atau di dalam peti sejuk. Dalam kes kedua, mereka akan dipelihara lebih lama. Tetapi anda tidak sepatutnya meletakkannya di pintu perkakas elektrik. Turun naik suhu semasa membuka-menutup peti sejuk, getaran yang berlebihan bukanlah kesan terbaik pada produk. Sebaik-baiknya letakkan telur di rak tengah.

Direbus

Telur rebus boleh digunakan sebagai hidangan berasingan dan sebagai ramuan untuk banyak salad. Oleh itu, ramai yang cuba menyediakannya lebih awal supaya tidak membuang masa nanti.

 1. Perlu diingat bahawa anda boleh menyimpan produk kering sahaja. Oleh itu, sebelum melipat telur rebus, ia perlu disapu dengan tuala kertas.
 2. Suhu optimum yang memanjangkan jangka hayat produk sedemikian ialah 2-4 ° C. Oleh itu, ia harus diletakkan di dalam peti sejuk di sebelah peti sejuk beku.
 3. Telur yang telah dibersihkan lebih baik diletakkan di dalam bekas bertutup. Jika tidak, mereka boleh menyerap bau lain dengan mudah.

Jangka hayat telur mentah dan rebus

Tempoh di mana anda boleh menyimpan telur berbeza, bergantung pada jenis dan parameter lain.

 1. Bagi yang dijual dari ladang ayam, ia tidak melebihi 1 bulan.
 2. Homemade boleh digunakan dalam masa 3 bulan.
 3. Telur diet disimpan paling sedikit – hanya satu minggu.
 4. Rebus dan tidak dikupas hendaklah digunakan dalam 10-14 hari, manakala telur tanpa kulit dalam masa tiga hari sahaja.
 5. Telur rebus rebus hendaklah dimakan selewat-lewatnya pada keesokan harinya.

Bagaimana untuk membezakan telur mentah daripada telur rebus

Dalam sesetengah kes, sukar untuk mengingati telur yang ada di dalam peti sejuk, mentah atau direbus. Memecahkan untuk memeriksanya tidak selalunya mudah.

Perkara paling mudah untuk dilakukan dalam keadaan sedemikian ialah melepaskan telur di atas permukaan yang rata. Hanya jangan berikan pecutan yang banyak, atau ia mungkin berguling dari meja. Telur rebus akan mengambil masa yang lebih lama untuk berputar, kerana ia mempunyai jisim yang padat di dalamnya. Telur mentah akan berhenti dengan cepat.

Мakanan Berkhasiat