Bagaimanakah saya tahu jika ayam cincang, daging babi atau daging lembu saya telah rosak?

Pemadat yang diperbuat daripada mana-mana daging merujuk kepada produk mudah rosak. Ia boleh disimpan untuk masa yang lama hanya jika ia beku dalam. Berbaring lama di dalam peti sejuk atau di tingkap kedai membawa kepada kemerosotan yang cepat. Oleh itu, setiap suri rumah harus dapat mengenal pasti daging cincang yang rosak, serta mengetahui syarat dan syarat penyimpanannya.

Tanda-tanda utama daging cincang rosak adalah:

  1. Perubahan warna – dari coklat kemerahan, merah jambu atau putih (bergantung pada jenis daging) ia menjadi kelabu, kehijauan.
  2. Kemunculan bau busuk, sangat tidak menyenangkan.
  3. Permukaan berlendir dan licin.

Petua: Mana-mana daging cincang pada sedikit tanda rosak mula bertukar warna menjadi kelabu di tepi. Penjual yang tidak bertanggungjawab mencampurkannya, jadi anda harus memberi perhatian kepada bintik kelabu semasa membeli. Sekiranya mereka berada di sana, adalah lebih baik untuk meninggalkan pembelian.

Cara menyimpan daging cincang dengan betul

Ia adalah satu tanggapan yang salah bahawa apabila daging cincang dalam beku boleh disimpan di dalam peti sejuk selama-lamanya. Sudah tentu, pembekuan menghentikan proses pereputan, tetapi bakteria tidak mati, tetapi jatuh ke dalam keadaan anabiosis. Oleh itu, masa penyimpanan daging, dan sebarang produk lain di dalam peti sejuk, juga terhad.

daging

Daging harus disimpan di dalam peti sejuk, di mana suhu tidak melebihi minus 17-18 darjah. Oleh itu, ia boleh bertahan sehingga 3 bulan tanpa kehilangan rasa.

Di dalam peti sejuk daging cincang tanpa bahan tambahan (bawang, bawang putih, rempah) disimpan tidak lebih daripada satu hari. Dengan rempah dan sayur-sayuran – 3-4 jam.

Produk boleh disimpan di dalam peti sejuk selama 2 hari, jika ia masih beku. Di sana ia perlahan-lahan akan cair dan sedia untuk dimasak.

ikan

Kisar ikan di dalam peti sejuk boleh disimpan begitu juga dengan daging – sehingga 3 bulan. Di dalam peti sejuk, ia boleh bertahan selama 12 jam sahaja, jika ia tidak mengandungi rempah. Jika tidak, masa penyimpanan tidak boleh melebihi 2 jam.

cendawan

Isi cendawan boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga enam bulan. Di dalam peti sejuk – sehingga 2 hari. Apabila menyimpan di dalam peti sejuk, tidak perlu menambah lada dan rempah terlebih dahulu. Masa penyimpanan yang begitu lama adalah disebabkan oleh fakta bahawa daging cincang disediakan dari masak, iaitu, cendawan yang diproses secara termal.

sayur

Masa paling sedikit dari segi penyimpanan adalah sayur-sayuran cincang. Walaupun di dalam peti sejuk, ia boleh berbaring hanya sehingga sebulan. Di dalam peti sejuk, produk sayuran tidak akan kehilangan kualitinya selama 6-7 jam.

Cara memilih daging cincang segar semasa membeli

Memilih daging cincang di kedai atau di pasaran, anda harus memberi perhatian kepada faktor berikut:

  1. Daging lembu segar mempunyai warna merah tua, daging babi – merah jambu, ayam – hampir putih.
  2. Aromanya haruslah daging semata-mata, tanpa rempah-rempah, kehadirannya menunjukkan bahawa produk basi telah disamarkan.
  3. Jika keruh, cecair gelap keluar dari daging cincang, ia bermakna – ia telah menjadi buruk.
  4. Apabila membeli produk dalam pakej, anda harus memberi perhatian kepada ketiadaan cecair, berkabus.

Apabila memilih daging cincang, pastikan anda membaca maklumat pada pakej – tarikh pembuatan, tarikh tamat tempoh.

Mengapa daging cincang berwarna merah selepas dimasak

Warna semulajadi daging lembu kisar adalah merah. Walau bagaimanapun, jika ia kekal merah walaupun selepas rawatan haba, ia adalah sugestif. Warna merah boleh menunjukkan kandungan nitrogen yang tinggi. Mereka menambahnya untuk menambah baik penampilan produk untuk meningkatkan jualan. Daging cincang sedemikian untuk masa yang lama, walaupun dalam kabinet peti sejuk, tidak berubah warna menjadi kelabu atau coklat.

Mungkin warna merah menunjukkan bahawa hidangan itu belum mencapai kesediaan. Cutlets, chops semata-mata tidak dimasak. Mereka boleh direbus sedikit dalam air mendidih. Juga warna merah daging, walaupun selepas ia telah dimasak dengan teliti, mungkin menunjukkan kehadiran pewarna.

Мakanan Berkhasiat