Bagaimanakah saya tahu apabila madu telah menjadi buruk? Tanda-tanda produk yang ditapai

Madu adalah produk lebah yang membantu dengan selsema, meningkatkan imuniti, dan boleh disimpan untuk jangka masa yang lama tanpa kehilangan kualiti. Tetapi jika disimpan dengan tidak betul, ia boleh menjadi ditapai.

Ironinya, madu asli pun boleh menjadi buruk. Jika ia dipam tidak matang, apabila lebah tidak mempunyai masa untuk mengelak sarang lebah, ia mula menapai. Ini disebabkan oleh kelembapan produk yang tinggi dan kehadiran sejumlah besar sukrosa.

Madu juga boleh rosak jika disimpan secara tidak betul, apabila terdedah kepada cahaya matahari, atau suhu penyimpanan terlalu tinggi.

Tanda-tanda madu yang ditapai

Terdapat beberapa cara untuk mengetahui sama ada madu ditapai:

  • Rasa masam dengan kepahitan;
  • Bau yang tidak menyenangkan, agak alkohol;
  • Kemunculan buih putih pada permukaan balang.

Rasa produk yang rosak pada mulanya sedikit masam, kemudian ada kepahitan. Makan madu seperti itu tidak dibenarkan, kerana ia membawa kepada keracunan.

Bagaimana untuk menyemak kualiti produk

Madu berkualiti dicirikan oleh kehadiran rasa masam di tekak, ketiadaan masam. Berat satu liter balang produk semulajadi pengeluaran lebah adalah kira-kira 1.5 kg. Jika bekas 1 liter beratnya kurang daripada 1.5 kilogram, maka madu dicairkan dengan air atau gula. Ia tidak berbaloi untuk dibeli.

Anda boleh menentukan kualiti madu dalam beberapa cara. Yang paling pasti ialah iodin dan cuka. Dalam segelas air panas tambah satu sudu produk lebah, kacau. Selepas itu, titiskan beberapa titis iodin dan goncang perlahan. Dalam kes madu berkualiti tinggi, warna larutan tidak akan berubah.

Jika anda menambah sedikit cuka kepada campuran, anda boleh menentukan kehadiran atau ketiadaan kapur dalam komposisi. Kemunculan buih akan menunjukkan produk berkualiti rendah.

Anda boleh menyemak produk dengan kanji. Untuk melakukan ini, anda perlu menjatuhkan madu di atas pinggan, dan di atas tuangkan secubit kanji. Serbuk akan bertindak balas hanya jika produk itu palsu.

Penting: Produk lebah semulajadi, jika anda menggosoknya di antara jari anda, mempunyai tekstur yang lembut dan halus.

Bagaimana untuk menyelamatkan madu yang telah rosak

Untuk menyelamatkan madu yang telah mula ditapai, anda boleh mengeluarkan buih yang terbentuk di permukaan. Dengan berbuat demikian, anda perlu menangkap lapisan lebih dalam daripada serpihan yang terjejas. Produk selebihnya mestilah tertakluk kepada rawatan haba. Madu diletakkan di dalam tab mandi air dan dipanaskan pada suhu tidak kurang daripada 60 darjah. Bakteria yang menyebabkan kerosakan akan mati. Dengan cara ini, adalah mungkin untuk memanjangkan jangka hayat produk lebah untuk beberapa lama. Tetapi selepas terdedah kepada suhu tinggi, kebanyakan sifat berguna hilang.

Juga dari produk yang ditapai boleh dibuat minuman beralkohol yang terkenal – mead.

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan madu, supaya ia tidak rosak

Untuk madu tidak kehilangan sifatnya, dan untuk masa yang lama tidak ditapai, adalah penting untuk menyimpannya dengan betul. Madu hendaklah diletakkan di dalam bekas kaca dan dimasukkan ke dalam almari. Produk tidak disimpan di dalam peti sejuk atau terdedah kepada cahaya matahari. Suhu optimum untuknya ialah suhu bilik, tetapi tidak lebih daripada +20 darjah.

Madu – merawat lazat dan berguna. Ia digunakan kedua-duanya dalam bentuk tulen dan ditambah kepada barangan bakar. Produk ini cenderung untuk disimpan cukup lama, tetapi jika keadaan dilanggar, ia mula menapai. Anda boleh menyimpannya apabila proses ini baru sahaja bermula.

Мakanan Berkhasiat