Bagaimanakah saya dapat mengetahui jika mayonis telah menjadi buruk? Tanda – tanda utama

Mayonis adalah salah satu produk kegemaran orang Rusia, yang ditambah kepada sejumlah besar hidangan: dari pembuka selera dan sandwic, kepada salad dan daging. Walau bagaimanapun, kita tidak boleh lupa bahawa sos ini mudah rosak, terutamanya apabila digabungkan dengan produk lain.

Tanda -tanda utama bahawa sos tidak dapat dimakan lagi adalah pembentukan acuan, mengelakkan produk, perubahan warna, bau masam, rasa pahit dan kehadiran gelembung udara di dalam jisim. Terutama ketara ialah pembentukan warna kuning dan perubahan konsistensi dalam mayonis dengan penambahan kuning telur.

Apa yang berlaku jika anda makan produk yang dicemari

Menggunakan makanan mayonis yang hilang dalam bentuk tulen atau hidangan dengan penggunaannya, boleh menyebabkan keracunan makanan yang serius. Terutama berbahaya adalah salad berlapis dengan penambahan sos berkhasiat dan berlemak ini pada musim panas.

Apa yang boleh anda buat dengan mayonis yang telah tamat tempoh

Jika mayonis telah menjadi buruk, tetapi membuangnya tidak menaikkan tangan, tuan rumah menggunakan sos, menambahkannya ke hidangan berikut:

  • Kentang cepat dan pai tepung;
  • kuki dan kuki;
  • Pancake.

Kehidupan dan keadaan rak

Kehidupan rak mayonis bergantung pada ketepatan dalam keadaan penyimpanannya. Pengecualian adalah sos, yang disediakan oleh tangan sendiri – ia harus digunakan dalam masa 4 hari. Salah satu keperluan utama dalam penyimpanan sos terbuka adalah ketegangan pakej, jadi anda perlu menutup tudung produk dengan ketat.

Di dalam peti sejuk.

Jika mayonis tidak mengandungi pengawet, ia boleh disimpan dalam keadaan peti sejuk sejuk sehingga 45 hari. Semakin tinggi suhu, kemungkinan kurang sos tidak akan merosakkan dalam tempoh masa itu.

Pada suhu bilik

Adalah disyorkan bahawa pakej mayonis yang dibuka disimpan secara eksklusif di dalam peti sejuk, tetapi kadang -kadang keadaan yang tidak diduga timbul, dan sos disimpan pada suhu bilik. Ramai yang berpendapat bahawa jika anda lupa mayonis di atas meja semalaman, ia tidak akan menjadi buruk, tetapi dalam apa jua keadaan, lebih baik untuk dimulakan semula dan memeriksa – sama ada ia tidak berstrata, dan sama ada terdapat bau masam.

Bolehkah saya membekukannya?

Mayonis, seperti banyak sos krim masam yang lain, pecah apabila terdedah kepada suhu rendah. Apabila dibuang, ia curdles dan menjadi tidak sesuai untuk digunakan.

Berapa lama salad dengan mayonis menyimpan?

Menurut Rospotrebnadzor, tempoh maksimum untuk makan salad mayonis adalah tempoh 12 jam.

Мakanan Berkhasiat