Bagaimanakah saya boleh menggantikan serbuk koko dalam makanan yang dibakar?

Biasa dari zaman kanak-kanak, serbuk wangi bukan sahaja asas untuk minuman panas menyegarkan, tetapi juga bahan yang memberikan warna yang kaya, rasa dan bau yang cerah kepada pencuci mulut dan produk kuih-muih. Jika anda tidak mempunyai serbuk koko di dapur, anda tidak harus berputus asa membakar dengan komponen ini. Terdapat produk alternatif, dengan mana rasa karya masakan akan hampir dengan yang asli.

Apabila memilih antara koko asli dan beralkali, berikan keutamaan kepada koko yang kedua. Produk semulajadi mempunyai tahap keasidan yang tinggi. Anda perlu menambah baking soda ke dalam doh supaya barangan yang dibakar menjadi tanpa masam. Koko Belanda dirawat dengan alkali lembut yang meneutralkan asid. Serbuk sedemikian mempunyai warna yang lebih kaya, malah rasa manis, yang meningkatkan kualiti pencuci mulut yang telah siap.

Jika anda tidak mempunyai sebarang koko, pengganti terbaik dengan rasa coklat dalam adalah coklat gelap dan carob. Anda boleh menambah kopi segera ke dalam doh, tetapi anda mesti bersedia untuk rasa manisan berubah. Konfeksi tidak mengesyorkan penggunaan chicory dalam penaik dan untuk penyediaan pembekuan, kerana dengan itu pencuci mulut adalah pahit.

coklat

Sebatang coklat pahit terdiri daripada bahagian yang sama mentega koko dan serbuk koko. Untuk menggantikan 50g koko 10% lemak dalam makanan yang dibakar, anda memerlukan 90g coklat. Jumlah mentega resipi atau marjerin perlu dikurangkan sebanyak 40 g.

Alternatif kepada 50 g serbuk 22% ialah 75 g coklat gelap tolak 28 g sebarang lemak yang termasuk dalam konfeksi. Jika resipi biskut tidak melibatkan penambahan mentega, 3 sudu besar koko digantikan dengan bar coklat 100 gram, dikisar menjadi cukur pada parut.

Apabila menggunakan coklat susu gelap, anda perlu mengurangkan jumlah gula atau menambah bahan tanpa gula, supaya muffin, biskut tidak manis manis.

Carob

Mengeringkan dan mengisar batang besar pokok carob malar hijau menghasilkan pengganti berguna untuk koko yang hampir menyerupainya dalam sifat organoleptik. Serbuk dengan kepekatan lemak tepu yang lebih rendah, tanpa kafein atau theobromine adalah alternatif bukan sahaja kepada koko, tetapi juga kepada kopi, coklat dan chicory.

Carob, digunakan dalam diet yang betul, baik untuk penghadaman, jantung, dan saluran darah. Produk ini lebih ringan daripada serbuk koko, mengurangkan keamatan tindak balas alahan, kolesterol, paras glukosa darah, tidak mengubah tekanan darah, tidak ketagihan.

Untuk mendapatkan warna yang lebih kaya dalam barangan bakar, serbuk koko dibakar dalam kuali kering. Apabila ditambah pada adunan atau pembekuan, jumlah produk dibiarkan tidak berubah. Hanya jumlah pemanis dikurangkan.

Minuman coklat Nesquik

Komposisi minuman koko segera termasuk kompleks vitamin, mineral berguna dan beberapa bahan tambahan yang tidak selamat untuk kesihatan.

Nesquik, bertujuan untuk pemakanan kanak-kanak, mengandungi jumlah gula yang berlebihan, kalori, maltodekstrin, yang meningkatkan indeks glisemik, dan ortofosfat besi pengawet.

Ia tidak sesuai untuk kegunaan kekal dalam penaik, tetapi ia mungkin menggantikan serbuk koko dalam kuantiti dua kali ganda pada satu masa. Ia adalah perlu untuk menukar jumlah gula dalam resipi untuk mengurangkan atau meninggalkan pemanis sama sekali. Biskut yang dibuat dengan Nesquik akan menjadi lebih ringan, dengan rasa coklat yang kurang menyerlah.

Kopi Larut

Kopi yang ditambah akan membawa warna doh lebih dekat kepada coklat, tetapi rasa akan berbeza sama sekali. Biskut akan menjadi lebih kepada biskut kopi dengan kepahitan, bukannya biskut coklat. Untuk melembutkan dan menjadikannya lebih manis, susu pekat ditambah. Untuk mencapai persamaan maksimum, anda boleh memasukkan vanila dan kayu manis ke dalam adunan.

Popular dalam perniagaan konfeksi, serbuk koko tidak boleh digantikan dengan produk lain. Adalah perlu untuk mengambil kira kemasukan dalam analog semua komponen yang mempengaruhi rasa penaik, laraskan resipi untuk produk konfeksi dengan sewajarnya.

Мakanan Berkhasiat