Bagaimanakah saya boleh mengetahui sama ada sauerkraut saya telah rosak?

Sauerkraut bukan tanpa sebab begitu popular. Ia digunakan untuk penyediaan hidangan pertama, salad, berfungsi sebagai sumber vitamin yang diperlukan pada musim sejuk. Pada masa yang sama, produk yang rosak boleh membawa kepada akibat yang tidak menyenangkan. Oleh itu, setiap suri rumah harus mengetahui tanda-tanda bahawa sauerkraut adalah lebih baik untuk tidak dimakan.

Sauerkraut adalah persekitaran yang ideal untuk pembiakan mikroorganisma yang menjejaskan kualitinya secara negatif. Dalam kebanyakan kes, ini disebabkan oleh pelanggaran teknologi memasak, sayur-sayuran berkualiti rendah yang digunakan untuk sauerkraut, keadaan penyimpanan yang tidak betul. Untuk memahami bahawa produk telah mula rosak, anda boleh mengetahui dengan tanda-tanda berikut:

  1. Kemunculan buih menunjukkan bahawa proses penapaian telah bermula. Jika ini berlaku pada permulaan doh – ia adalah perkara biasa. Selepas kira-kira tiga hari, proses itu akan berkurangan. Jika proses ini muncul kemudian, maka ini adalah faktor amaran. Sesetengah suri rumah mencuci produk sedemikian dan menggunakannya untuk memasak hidangan panas, tetapi lebih baik tidak mengambil risiko.
  2. Air garam dalam sauerkraut hendaklah telus. Kekeruhan, perubahan warna, penampilan lendir menunjukkan bahawa produk itu tidak sesuai untuk dimakan. Tidak berbaloi untuk menyelamatkannya.
  3. Kegelapan sauerkraut boleh disebabkan oleh kedua-dua proses fizikal dan sebab biologi. Dalam kes pertama, puncanya ialah penggunaan garam beryodium, penambahan sejumlah besar lobak merah, dll. Kubis sedemikian boleh dimakan tanpa rasa takut untuk kesihatan mereka. Dalam kes kedua, ia tidak berbaloi dengan risiko dan lebih baik untuk membuang produk dengan segera. Di dalamnya mula mengembangkan flora patogenik, yang berbahaya untuk kesihatan manusia. Ia tidak mencukupi untuk mengeluarkan bahagian kulat yang kelihatan. Spora telah menjangkiti keseluruhan produk dan ia harus dibuang.

Penting! Bau yang kurang menyenangkan disebabkan oleh bakteria yang terkumpul. Sauerkraut busuk tidak sesuai untuk dimakan.

Sekiranya tiada tanda-tanda kemerosotan produk yang kelihatan, tetapi terdapat keraguan, anda boleh memanggang sauerkraut. Sedikit cuka ditambah kepadanya dan tertakluk kepada rawatan haba selama 20 minit.

Gejala keracunan dan pertolongan cemas

Tanda-tanda pertama keracunan oleh sauerkraut yang rosak boleh muncul dalam beberapa jam dan dalam masa lima hari. Semuanya bergantung pada berapa banyak produk yang dimakan dan pada ciri-ciri badan pesakit. Gejala utama adalah sama seperti keracunan makanan yang lain.

  1. Gejala pertama adalah loya, muntah, kembung perut. Suhu mungkin meningkat. Cirit-birit dicirikan oleh pelepasan berair. Kelemahan dan kekeliruan dirasai.
  2. Intoleransi individu terhadap acuan boleh menyebabkan kejutan anaphylactic. Tanda pertamanya ialah kebiruan segitiga nasolabial. Dalam kes ini, jangan teragak-agak untuk berunding dengan doktor. Ia adalah perlu untuk menghubungi ambulans sebagai perkara yang mendesak.
  3. Cirit-birit dan muntah boleh menyebabkan dehidrasi badan. Keracunan juga kadangkala boleh menyebabkan kolesistitis atau apendisitis. Ini boleh menyebabkan kesakitan yang teruk di kawasan perut.

Jangan cuba mengubati diri sendiri dan berharap ia akan berlalu dengan sendirinya. Adalah lebih baik untuk mendapatkan bantuan perubatan yang berkelayakan. Tetapi pertolongan cemas yang boleh anda lakukan sendiri:

  1. Pada gejala pertama keracunan anda perlu membilas perut. Untuk melakukan ini, pesakit diberi air suam dalam kuantiti yang banyak dan muntah disebabkan. Prosedur diulang sehingga terdapat air bersih dalam muntah.
  2. Seterusnya, perlu mengambil langkah-langkah untuk menghapuskan toksin. Ambil enterosorben dalam perkadaran yang dinyatakan dalam arahan yang menyertainya. Selalunya dalam kabinet ubat rumah adalah arang diaktifkan. Makan pada hari pertama adalah tidak diingini, walaupun makanan cair ringan.
  3. Pada suhu tinggi ambil antipiretik.
  4. Dengan tanda-tanda dehidrasi perlu memberi pesakit air sebanyak mungkin.

Penting: Dalam apa jua keadaan, langkah-langkah tidak boleh diambil untuk menstabilkan najis. Toksin akan berhenti mengalir keluar dari badan, dan keadaan umum akan menjadi lebih teruk.

Terma dan syarat penyimpanan

Simpan sauerkraut siap hendaklah di tempat yang sejuk dalam bekas bertutup rapat.Pada suhu tidak melebihi 4 ° haba, ia tidak rosak selama 8 bulan.

Sekiranya suhu dari +4 hingga +10 ° C, jangka hayat menjadi kurang ketara – 5-7 hari.

Beku disimpan paling lama.Ia boleh digunakan sepanjang tahun tanpa bimbang produk akan rosak.

Мakanan Berkhasiat