Bagaimanakah saya boleh mengetahui sama ada ikan telah rosak? Tanda-tanda Ikan Manja

Hidangan ikan bukan sahaja lazat, tetapi juga sihat. Pakar pemakanan menasihatkan untuk memasukkannya ke dalam menu sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Tetapi produk yang rosak boleh menyebabkan keracunan yang serius dan membawa kepada masalah kesihatan. Oleh itu, adalah penting untuk dapat menentukan sejauh mana segar ikan itu dan sama ada anda boleh memakannya.

Anda boleh membeli ikan di kedai dalam bentuk yang berbeza: segar, salai, masin. Tidak semua kedai runcit mematuhi syarat jualan dan boleh menjual produk yang sudah mula rosak. Anda juga harus tahu tanda-tanda ikan itu sudah basi, jika anda suka menyimpan dan tidak segera memasak produk yang anda beli. Perkara pertama yang harus memberi amaran kepada anda ialah bau yang tidak menyenangkan. Di samping itu, terdapat isyarat yang memberitahu anda untuk tidak menggunakan ikan tersebut.

Segar

Tentukan sama ada produk tidak rosak secara visual.

 1. Pertama sekali, anda harus memberi perhatian kepada mata. Ikan segar akan menjadi telus dan berkilat. Sekiranya mereka menjadi mendung, maka produk itu mula rosak.
 2. Perkara yang sama boleh dilihat pada insang. Warna semula jadi mereka adalah merah jambu. Kelabu atau coklat adalah petunjuk langsung bahawa reput telah pun bermula.
 3. Selalunya ikan segar dijual tanpa kepala. Kemudian anda perlu menyentuh bangkai itu sendiri. Jika ia melekit, lebih baik tidak mengambil risiko.
 4. Susu atau bintik kelabu mungkin mula kelihatan pada daging.
 5. Anda boleh cuba menjatuhkan ikan ke dalam air yang dituangkan ke dalam bekas yang luas. Ikan segar akan tenggelam, tetapi ikan rosak akan terapung.

beku .

Dalam satu tangan, pada suhu rendah bakteria tidak boleh berkembang, sebaliknya – anda sentiasa perlu tahu jika anda meletakkan ikan di dalam peti sejuk dalam masa, dan sama ada ia telah mengalami pembekuan sekunder. Terdapat beberapa faktor yang boleh membantu anda menentukan sama ada produk tersebut telah rosak:

 1. Warna kuning, kebiruan atau kelabu fillet akan memberitahu anda bahawa ikan telah dibekukan sedikit rosak.
 2. Sekiranya ia tersumbat, anda harus melihat bahagian perut. Jika anda dapat melihat tulang yang benar-benar mengoyakkan daging, maka produk itu rosak tanpa harapan.
 3. Dalam ikan yang baru dibekukan, tulang yang dipotong akan menjadi putih, kadang-kadang dengan warna kuning. Apabila ini tidak berlaku, lebih baik menolak untuk membeli.

dihisap

 1. Memilih ikan salai anda perlu memberi perhatian kepada warnanya. Ia sepatutnya seragam. Sekiranya terdapat tanda-tanda lendir pada kulit dan ia basah, kemungkinan produk tersebut telah diproses sudah rosak.
 2. Apabila mereka cuba mengembalikan ikan yang telah disimpan untuk masa yang lama kepada bentuk yang boleh dipasarkan, anda boleh menghidu minyak sayuran.

Petua: Jangan beli ikan salai yang dibalut dengan filem berpaut. Ini tidak terpakai kepada pembungkusan vakum.

Kering atau kering

Ikan sedemikian boleh berbahaya kepada kesihatan jika anda menggunakan bahan mentah yang rosak, melanggar teknologi penyediaan atau tidak mematuhi syarat yang diperlukan semasa penyimpanan.

Harus memberi amaran:

 1. Bau masam atau mentah.
 2. Lendir atau mendapan lain pada kulit ikan.
 3. Kemunculan acuan. Lihat dengan teliti pada tepi bangkai.
 4. Jika perut mempunyai warna kekuningan, maka minyak ikan sudah mula teroksida. Ia tidak disyorkan untuk makan produk sedemikian.

goreng .

Apabila ikan yang dimasak mula rosak, permukaannya menjadi lebih lembap dan ditutup dengan lapisan lendir. Makan ini boleh menyebabkan keracunan makanan dengan mudah.

Jangka hayat dan keadaan

Jangka hayat dan keadaan bergantung pada jenis ikan, saiz dan kaedah pemprosesan. Jangan cuba memasak sesuatu daripadanya, jika tanda-tanda pertama kerosakan muncul. Ia berbahaya kepada kehidupan.

Ikan segar

Jika ikan segar tidak disimpan dalam peti sejuk, ia akan rosak dalam masa beberapa jam. Diletakkan di dalam peti sejuk pada suhu tolak 2 darjah hingga 0, ia tidak akan kehilangan kualitinya sehingga tiga hari.

Dalam peti sejuk domestik rejim suhu agak berbeza, jadi mereka tidak mengesyorkan menyimpan produk selama lebih daripada 24 jam.

Ia tidak berbaloi dengan risiko, jika anda tidak pasti bahawa anda akan mempunyai masa untuk memakannya pada masa ini. Adalah lebih baik untuk segera meletakkan lebihan di dalam peti sejuk.

Penting: Tidak disyorkan untuk membekukan ikan yang telah berada di dalam peti sejuk selama beberapa hari.

beku

Bergantung pada jenis ikan, akan ada masa penyimpanan yang berbeza di dalam peti sejuk. Ikan kurus akan disimpan lebih lama. Jika pembungkusan tidak kedap udara, lemak akan teroksida secara beransur-ansur. Produk siap akan mempunyai rasa yang tidak menyenangkan.

Jika suhu di dalam ruang adalah kira-kira 0 ° C, maka ikan perlu diproses dalam masa tiga hari. Pada minus 5-6 darjah Celsius, tempoh penyimpanan meningkat kepada 14 hari. Suhu optimum ialah -18-25 darjah Celsius. Dalam keadaan ini, ikan kekal boleh dimakan daripada tiga (sardin, saury) hingga sembilan bulan (pollack, siakap).

Apabila dibekukan secara semula jadi di dalam peti sejuk peti sejuk domestik, jangka hayat produk berkurangan. Ikan yang mengalami pembekuan kejutan tidak rosak untuk masa yang paling lama.

dihisap

Jangka hayat ikan salai bergantung pada cara ia dimasak.

 1. “Asap sejuk” membolehkan produk akhir tidak rosak lebih lama. Sehingga +5 ° C ia sesuai untuk dimakan selama sebulan. Jika suhu dikurangkan kepada -5 darjah, tempoh dilanjutkan dua kali.
 2. Di dalam peti sejuk, ikan salai panas tidak rosak dalam masa 30 hari. Di dalam peti sejuk ia tidak boleh disimpan lebih lama daripada 48 jam.

Kering atau kering

Ikan yang disediakan dengan cara ini tidak begitu menuntut kepada keadaan penyimpanan.

 1. Keringkan lebih baik dibungkus dalam kertas dan dimasukkan ke dalam bilik di mana suhu udara tidak melebihi 8 ° C. Kelembapan hendaklah kira-kira 70%. Ia perlu dimakan dalam masa 2 bulan. Jika beku, ia sesuai untuk dimakan selama lebih kurang 1 tahun.
 2. Ikan kering sebaiknya disimpan di dalam bilik sejuk berventilasi. Dalam keadaan ini, ikan disimpan selama 3 hingga 6 bulan.

goreng

Ikan bakar agak cepat rosak. Pada suhu bilik, sebaiknya tidak disimpan lebih daripada tiga jam. Produk yang kurang dimakan hendaklah diletakkan di dalam peti sejuk. Tetapi walaupun di sana ia boleh disimpan sehingga satu setengah hari. Oleh itu, anda tidak boleh menggoreng ikan sebagai rizab.

Adakah boleh makan ikan rosak

Makan ikan basi adalah mustahil. Ia boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius.

Apakah bahaya yang boleh datang

 1. Keracunan dengan produk yang rosak menyebabkan mabuk badan. Muntah, cirit-birit muncul, takikardia mungkin berkembang, tekanan darah mungkin jatuh ke tahap kritikal. Salah satu simptomnya ialah gangguan kesedaran. Mangsa mungkin koma.
 2. Kejutan jangkitan-toksik menyebabkan kegagalan buah pinggang akut.
 3. Dehidrasi boleh menyebabkan kegagalan organ dalaman.
 4. Bangkai yang rosak boleh mula membiak bakteria yang menyebabkan scombrotoxicosis.
 5. Bakteria botulisme menyebabkan lumpuh pernafasan, yang boleh membawa maut.

Penting! Pada tanda pertama keracunan anda harus berjumpa doktor, dan bukan merawat diri sendiri.

Bagaimana untuk menghantar ikan dalam bungkusan tanpa menjadi buruk

Menghantar ikan dalam jarak yang jauh bukanlah pilihan yang baik, melainkan jika ada kemungkinan untuk menghantarnya dengan feri dalam kereta persendirian pada musim sejuk. Dan dalam kes itu, anda tidak sepatutnya menghantar ikan segar juga. Satu-satunya pilihan yang berdaya maju ialah menghantar fillet yang dibungkus vakum. Sebelum membeli anda perlu memastikan bahawa integriti filem dan menyemak tarikh tamat tempoh produk.

Ikan kering atau salai hendaklah dibalut dengan bahan bernafas supaya ia tidak lemas. Dalam kes ini, tidak mungkin untuk menghilangkan semua rasanya.

Untuk menghantar ikan masin melalui pos, ia harus disapu dengan minyak sayuran, dibalut dengan beberapa lapisan kertas kulit dan dibalut dengan pita atau tali. Minyak akan memastikan jangka hayat ikan lebih lama dan mengelakkannya daripada berkulat.

Мakanan Berkhasiat