Bagaimanakah saya boleh mengetahui sama ada coklat saya telah rosak? Tanda-tanda utama

Coklat adalah produk yang sangat lazat dan sihat. Kami tidak bercakap tentang bar gula-gula berkualiti rendah, tetapi makanan istimewa yang lengkap, disediakan mengikut nuansa resipi terbaik. Ia mempunyai jangka hayat tertentu, keadaan penyimpanan dan ia boleh menjadi buruk. Adalah penting untuk menentukan dalam masa bahawa anda tidak boleh memakannya, kerana anda boleh mendapat keracunan.

Coklat, seperti mana-mana produk mempunyai tarikh luputnya sendiri. Sehubungan itu, ia boleh menjadi buruk. Jika empat hingga enam bulan telah berlalu sejak tarikh yang dicap pada bungkusan, maka lebih baik untuk menyerah pada makanan istimewa itu.

Juga, coklat rosak jika:

 • tidak disediakan dengan betul;
 • Syarat penyimpanan telah dilanggar.

Walau apa pun, sebelum anda menikmati rasa produk, anda perlu melihat dengan teliti di bar. Jika sesuatu dalam rupa atau bau tidak menyukainya, lebih baik ketepikan.

Tanda-tanda coklat rosak

Ciri yang paling ciri adalah bau yang tidak menyenangkan dengan campuran acuan. Ujian seterusnya adalah untuk rasa. Dalam sejambaknya tidak boleh komponen masam atau astringen. Ini adalah tanda bahawa produk itu tidak bagus. Juga membimbangkan ialah warna berminyak dan kepahitan. Ini adalah petunjuk bahawa syarat penyimpanan telah dilanggar.

Langkah terakhir dalam kawalan kualiti ialah penampilan jubin itu sendiri dan integriti pembungkusan. Ubah bentuk dan coretan pada permukaan adalah isyarat untuk meningkatkan perhatian. Sekurang-kurangnya, coklat disimpan di dalam peti sejuk, secara maksimum, penguraian komponen organik dan pembentukan toksin telah bermula.

Adakah mungkin untuk makan coklat yang telah tamat tempoh?

Semuanya bergantung pada tarikh tamat tempoh, jenis makanan istimewa dan ciri-cirinya. Yang paling selamat ialah coklat gelap dengan gula yang minimum. Ia boleh dibiarkan selama 3-4 bulan lagi selepas tarikh yang ditetapkan, dengan syarat rasa dan penampilannya dipelihara.

Penting: jika terdapat kawasan berkulat, bau tengik, produk mesti dilupuskan dengan segera, tanpa mengira maklumat pada pembungkusan. Ini adalah laluan langsung kepada keracunan.

Gejala keracunan dan pertolongan cemas

Tanda-tanda hampir sama dengan mana-mana keracunan makanan lain:

 • loya;
 • tinnitus;
 • pening;
 • gangguan pencernaan;
 • sakit di kawasan perut;
 • kepahitan di dalam mulut;
 • demam;
 • kelemahan;
 • sikap tidak peduli;
 • kemerosotan umum kesejahteraan.

Toksin yang masuk ke dalam perut tidak membawa maut, tetapi ia tidak menyenangkan. Untuk melegakan keadaan perut memerah, diberi banyak cecair, larutan Rehydron, arang aktif. Sekiranya tindak balas alahan telah bermula, antihistamin diambil.

Apa yang boleh dilakukan dengan produk yang telah tamat tempoh

Pertama sekali, ia diperiksa untuk kesesuaian untuk digunakan. Varieti tenusu boleh dijangkiti larva rama-rama. Mereka tidak berbahaya, tetapi menyebabkan rasa jijik dan muak, dan mungkin tidak menggalakkan makan coklat untuk masa yang lama. Varieti putih dibuang sejurus selepas tarikh luput. Ia mengandungi mentega koko dan gula, yang mula menapai secara aktif. Tiada faedah, kemungkinan keracunan adalah tinggi.

Sebaik sahaja anda mendapat keyakinan dalam kualiti produk, ia boleh digunakan sebagai komponen aising, menuang kek, asas pencuci mulut. Perkara utama ialah ia telah menjalani rawatan haba.

Jangka hayat dan keadaan

Jangka hayat bergantung kepada spesies. Yang paling lama mengekalkan sifat coklat pahit atau gelap, sehingga 1 tahun. Varieti susu kehilangan sifat bergunanya selepas 6 bulan. Coklat putih buatan tangan boleh dimakan dengan selamat selama 30 hari, tetapi gula-gula tidak boleh bertahan lebih daripada 1-2 minggu.

Keadaan optimum: suhu +14-19 ° C, kelembapan tidak lebih tinggi daripada 75%. Perlu diingat bahawa coklat tidak takut sejuk, anda perlu melindunginya daripada perubahan suhu.

Bolehkah saya membekukan coklat?

Anda boleh membekukan coklat dan produk berdasarkannya, ia tidak akan membahayakan, hanya meningkatkan jangka hayat. Kaedah ini juga digunakan untuk mengangkut produk pada hari yang panas, yang mana bar pertama diletakkan di dalam peti sejuk, dan kemudian di dalam beg termal. Walau bagaimanapun, dalam amalan, ini jarang digunakan.Pelbagai di hampir semua kedai besar adalah baik dan anda boleh membeli makanan di tempat kejadian, tanpa tertakluk kepada ujian yang teruk.

Jangka hayat coklat adalah konsep yang sangat relatif, produk itu selamat untuk sekurang-kurangnya enam bulan lagi sambil mengekalkan ciri-ciri rasanya, hanya jika ia bukan jenis putih.

Мakanan Berkhasiat