Bagaimanakah saya boleh mengetahui sama ada adunan yis telah rosak?

Doh yang disediakan sering membantu tuan rumah apabila mereka ingin menjamu orang tersayang dengan sesuatu yang lazat atau perlu memasak banyak sebelum perayaan keluarga. Tetapi anda perlu berhati-hati untuk memastikan ia tidak menjadi buruk.

Selalunya, apabila doh yis dikeluarkan dari peti sejuk, bau alkohol yang kuat dirasai. Ramai orang takut, dan berfikir bahawa produk separuh siap itu rosak. Walau bagaimanapun, ini adalah proses biasa yis. Mereka memproses karbohidrat menjadi air dan alkohol. Apabila tiada lagi medium yang tinggal untuk memberi makan, yis akan mati. Doh mula jatuh, menjadi lebih cair, dan menjadi melekit di tangan. Dalam kes sedemikian, ia dikatakan “over-fermented”. Ia tidak mungkin menghasilkan barangan bakar yang berkualiti.

Apabila doh mula pahit, maka ia rosak untuk kebaikan. Satu-satunya perkara yang perlu dilakukan ialah membuangnya. Tidak perlu mencuba untuk mencipta sebarang hidangan daripadanya.

Jika anda boleh berbau hapak, dan bintik-bintik acuan telah muncul pada permukaan produk separuh siap, maka produk itu pasti busuk.

Adakah mungkin untuk memasak sesuatu dari produk yang rosak?

Dalam kebanyakan kes, produk yang rosak perlu dibuang, kerana mustahil untuk memasak sesuatu yang boleh dimakan daripadanya. Dan risiko menyebabkan kemudaratan kepada kesihatan adalah sangat tinggi.

Tetapi jika ia hanya kering, maka anda boleh cuba membetulkan keadaan. Kerak yang telah terbentuk di permukaan, apabila dikacau, boleh merosakkan keseluruhan jisim. Ia harus dicuba terlebih dahulu untuk melembutkan. Untuk melakukan ini, kerak ditaburkan dengan air suam, disapu dengan minyak dan ditutup. Selepas beberapa ketika, jika ia telah menjadi lembut, anda boleh kacau semuanya.

Doh masam tidak akan naik lagi, kerana yis di dalamnya telah mati. Produk yang dibakar dari produk sedemikian akan menjadi berat, basah, mempunyai rasa masam. Tetapi anda boleh cuba menggunakannya sebagai permulaan untuk menguli baru.

Jangan mengambil risiko yang tidak perlu jika doh sudah lapuk, tetapi ia masih kelihatan baik. Anda bukan sahaja boleh membuang masa, tetapi juga membahayakan kesihatan orang tersayang. Adalah lebih baik untuk membiarkan produk sedemikian untuk membuat serbuk roti.

Cara menyimpan doh dengan betul

Selalunya, selepas jumlah penaik yang betul siap, doh yang tidak digunakan kekal. Sayang sekali untuk membuang produk yang usaha dan masa telah dibelanjakan. Anda boleh cuba menyimpannya supaya lain kali anda boleh menggunakan produk separuh siap siap. Untuk melakukan ini tidak sukar. Anda hanya perlu mematuhi peraturan dengan ketat.

Masa dan kaedah menyimpan doh bergantung pada jenisnya.

Doh yis

Yis hidup dengan cepat mengurangkan jangka hayat produk sedemikian.

Pada suhu bilik, selepas 3-4 jam, doh boleh mula masam. Oleh itu, jika anda bercadang untuk menggunakannya pada keesokan harinya, lebih baik meletakkan produk separuh siap di dalam peti sejuk. Sebelum ini diuli, ditabur tepung dan dimasukkan ke dalam beg atau bekas supaya ada ruang kosong yang mencukupi. Jangan tutup penutup dengan ketat, supaya kulat yis tidak lemas.

Tiada apa-apa akan berlaku kepada adunan ragi di dalam peti sejuk selama 60-90 hari.

Doh yis tanpa ragi

Doh tanpa ragi boleh dibungkus secara hermetik. Sebelum meletakkannya di dalam peti sejuk, adalah wajar membahagikan produk kepada bahagian individu. Ini akan mengelakkan pembekuan berulang, yang akan memberi kesan buruk pada produk separuh siap.

Dalam bentuk sejuk, jangka hayat adalah kira-kira 48 jam, dalam beku – sehingga 1 bulan.

Sandy

Doh cincang berpasir tidak boleh disimpan. Oleh itu, ia perlu digunakan dengan segera selepas penyediaan.

Tetapi doh cincang biasa boleh dibekukan. Jadi ia akan kekal sesuai untuk dibakar selama tiga bulan. Doh sejuk pula hendaklah digunakan selewat-lewatnya 36 jam lebih awal.

Мakanan Berkhasiat