Bagaimanakah gula-gula berbeza daripada coklat?

Di kedai runcit, bersama-sama dengan coklat asli yang dijual sebagai penggantinya, dipanggil bar gula-gula. Ia mempunyai warna, saiz, dalam pakej yang sama, dan tidak selalu mudah untuk membezakan produk berkualiti daripada tiruannya. Pengiraan pemasar adalah berdasarkan fakta bahawa pengguna akan membeli bar kerana harga yang lebih rendah.

Coklat berbeza daripada gula-gula biasa dengan komposisi dan pembuatan yang kompleks, yang membawa kepada kos pengeluaran yang lebih tinggi. Rasa dan aroma bar coklat bergantung pada kawasan di mana pokok coklat ditanam. Ia menyerap pelbagai rasa buah-buahan, kacang, beri dan tumbuhan berbunga. Bar konfeksi, sebaliknya, tidak mempunyai rasa, rasa yang berbeza.

Komposisi dan pengeluaran

Coklat mengandungi mentega koko, serbuk koko, gula, dan lesitin. Komponen yang paling berharga – mentega koko – terdapat dalam setiap jenis coklat pada tahap yang lebih besar atau lebih kecil: dalam coklat pahit, gelap, susu dan putih.

Bar konfeksi dibuat daripada minyak sawit atau kelapa, serbuk koko skim sepenuhnya, gula, pengemulsi dan vanillin. Lemak sayuran yang lebih murah adalah lebih rendah daripada koko dari segi rasa, rasa dan manfaat kesihatan. Sesetengah pengeluar menggantikan serbuk koko dengan analog untuk mengurangkan kos pengeluaran. Di kilang gula-gula mereka menggunakan carob yang lebih murah, yang dikisar menjadi serbuk buah-buahan pokok carob.

Pengeluaran coklat adalah proses teknologi yang kompleks yang melibatkan beberapa peringkat:

  1. Pemprosesan utama – pembersihan, pengasingan.
  2. Memanggang biji koko untuk melonggarkan inti, menghilangkan kelembapan berlebihan, dan mengembangkan rasa coklat sepenuhnya.
  3. Menghancurkan biji pada mesin penghancur dan saringan hingga ketulan koko.
  4. Menghancurkan, memanaskan jisim koko untuk mendapatkan penggantungan, yang terdiri daripada mentega koko dan tisu selular parut.
  5. Menekan jisim coklat.
  6. Membentuk, pembungkusan.

Untuk membuat bar gula-gula, hanya campurkan bahan-bahan, panaskan, tuangkan ke dalam acuan dan sejuk.

Faedah dan kemudaratan

coklat

Coklat berkualiti menyekat kebimbangan, meningkatkan mood, dan mengaktifkan fungsi otak. Seseorang yang mengambil makanan istimewa secara sederhana kurang terdedah kepada kemalangan vaskular. Dia mempunyai paras kolesterol dan glukosa darah yang lebih rendah, risiko diabetes.

Antioksidan dalam produk melindungi daripada kanser, memanjangkan keremajaan, dan mencegah awal demensia nyanyuk. Coklat pahit menghalang kerosakan gigi. Kalium, magnesium menyokong fungsi sistem saraf. Theobromine menyembuhkan batuk, tanin membantu menghilangkan toksin.

Kerana kandungan kalori, oksalat yang tinggi, rawatan itu dikontraindikasikan untuk hepatitis, diabetes, obesiti, kecenderungan untuk urolithiasis.

Bar gula-gula

Bar gula-gula mengandungi lebih kurang theobromine, terlibat dalam sintesis hormon “kebahagiaan”, antioksidan. Lemak sawit murah sukar dicerna oleh badan, sebahagian daripadanya terkumpul di dinding saluran darah, yang menimbulkan perkembangan aterosklerosis, kegagalan jantung. Pengawet dan perasa dalam komposisi menyebabkan reaksi alahan.

Untuk mengelakkan masalah kesihatan, anda tidak sepatutnya berhemat dengan gula-gula, beli bar tawar dengan minyak sawit dan bukannya coklat semulajadi yang sihat. Dan untuk membuat pencuci mulut, produk murah tidak bagus, kerana komponennya berinteraksi secara berbeza dengan bahan lain. Menggunakan tiruan pasti tidak akan meningkatkan rasa hidangan manis.

Мakanan Berkhasiat