Bagaimanakah anda boleh mengetahui sama ada pasta telah rosak? Tanda-tanda utama

Pasta adalah hidangan popular di seluruh dunia. Mereka diperbuat daripada tepung gandum, tetapi hari ini terdapat juga soba, lentil dan banyak jenis lain. Seperti mana-mana produk, pasta rosak.

Pasta rebus, seperti produk lain, boleh rosak jika disimpan dengan tidak betul. Mereka tidak boleh disimpan lama walaupun di dalam peti sejuk.

Produk kering dalam pek mempunyai jangka hayat yang panjang. Tetapi mereka juga terdedah kepada kerosakan. Oleh itu, anda tidak sepatutnya membelinya terlebih dahulu dan meninggalkannya selama beberapa tahun di pantri. Pepijat membiak di dalamnya, yang menjadikan produk tidak sesuai untuk kegunaan selanjutnya.

Tanda-tanda pasta rosak

Mengenal pasti produk berkualiti rendah boleh ditentukan dengan beberapa tanda mengikut jenisnya.

Direbus

Pasta rebus tidak boleh disimpan lama. Apabila mereka rosak dan menjadi tidak sesuai untuk penggunaan selanjutnya, tanda-tanda berikut muncul:

  1. Melekit. Mereka mudah berpisah antara satu sama lain, menjadi licin dan melekit.
  2. Bau. Selalunya ia masam atau pedas apak.
  3. Warna. Pasta menjadi kuning atau lebih gelap.
  4. acuan. Acuan muncul di permukaan, yang tumbuh dengan cepat, disertai dengan bau yang tidak menyenangkan.

Makan produk sedemikian berbahaya kepada kesihatan. Ia harus segera dibuang.

Kering

Tanda utama ialah kehadiran pepijat. Mereka dijangkiti akibat penyimpanan yang tidak betul dan memusnahkan semua stok, membiak dengan cepat. Sekiranya ada, lebih baik membuang pasta.

Kerosakan boleh dibuktikan dengan tanda-tanda seperti filem putih pada permukaan pasta, penggelapannya dan bau yang tidak menyenangkan, hapak.

Bolehkah seseorang makan pasta yang melepasi tarikh luputnya?

Sebaik sahaja tarikh luput yang dinyatakan oleh pengilang pada bungkusan telah berlalu, pasta agak sesuai untuk dimakan selama 1-2 tahun lagi, jika ia disimpan dengan baik dan tidak menunjukkan tanda-tanda rosak.

Jangka hayat dan syarat untuk pasta mentah

Produk yang tidak dirawat haba boleh disimpan sehingga 2 tahun, walaupun selepas jangka hayat asas tamat tempoh.

Dalam bungkusan tertutup.

Pasta yang belum dibuka boleh disimpan cukup lama tanpa kehilangan kualiti. Selepas tempoh yang ditunjukkan pada label, mereka boleh pergi dengan selamat selama 1-2 tahun lagi.

Simpan di tempat yang gelap dan kering dengan kelembapan biasa.

Belum dibuka

Jika paket dengan produk terbuka, lebih baik tuangkan pasta ke dalam bekas tertutup atau beg plastik. Dengan cara ini anda boleh meningkatkan jangka hayat dengan ketara.

Petua! Simpan mereka hanya dalam gelap, tidak boleh diakses oleh cahaya matahari, mengelakkan kelembapan.

Jangka hayat pasta rebus

Selepas memasak, pasta disimpan di dalam peti sejuk dari 3 hingga 5 hari. Tetapi sudah pada hari ke-4 sebelum makan adalah penting untuk memeriksa produk untuk kualiti dan kesegaran.

Jangan biarkan mereka di dalam bilik yang hangat. Selepas sehari akan ada tanda-tanda kerosakan, dan mereka perlu dibuang.

Berapa lama pasta boleh disimpan

Hidangan yang digemari ramai, apabila pasta dicampur dengan rebusan atau daging cincang panggang, disimpan di dalam peti sejuk dalam bekas tertutup. Jangka hayat adalah dari 3 hingga 5 hari.

Мakanan Berkhasiat