Bagaimanakah anda boleh mengetahui sama ada daging babi telah menjadi buruk? Tanda Atas

Merosakkan produk seperti daging boleh berlaku dan di kaunter kedai, dan di dalam peti sejuk, dan juga di dalam peti sejuk, jika anda menyimpannya di sana untuk masa yang sangat lama! Untuk makan produk yang rosak adalah mustahil, kecuali dalam kes yang jarang berlaku di mana “resusitasi” daging babi masih mungkin. Oleh itu, adalah berbaloi untuk memahami tanda-tanda daging berkualiti rendah dan peraturan untuk menyimpan segar, diperap atau dimasak dengan cara lain, daging babi, supaya tidak membahayakan kesihatan mereka sendiri dan ahli keluarga mereka.

Mana-mana daging – produk mudah rosak yang disimpan di luar peti sejuk tidak lebih daripada 2-3 hari. Di dalam peti sejuk, daging babi yang dimasak pun tidak boleh kekal segar untuk masa yang lama. Tanda-tanda daging rosak adalah seperti berikut:

  • Bau pedas dan hapak yang melanda anda dengan mendadak di hidung;
  • Permukaan melekit, berlendir, lembap;
  • warna gelap yang tidak semulajadi.

Daging babi yang baik mempunyai permukaan seragam. Matte, kekuningan, lapuk dan liat menunjukkan produk mula rosak. Anda juga boleh mengetahui sama ada daging babi segar dengan menekan dengan jari anda: daging yang baik kembali kepada bentuk asalnya dalam masa 10 saat.

Daging babi segar mempunyai warna merah jambu yang menyenangkan. Sekiranya teduhan gelap, ini menunjukkan bahawa haiwan itu sudah tua atau daging telah lama berada di kaunter. Tetapi, permukaan produk yang terlalu pucat juga tidak bagus. Ini menunjukkan bahawa haiwan itu mengambil lebih banyak hormon pertumbuhan daripada makanan biasa semasa menggemukkan.

Jika rupa daging dipersoalkan, terdapat beberapa cara untuk memeriksa kesegaran:

  1. Sekeping daging yang dicelup dalam air mendidih akan serta-merta mula mengeluarkan bau busuk yang tidak menyenangkan.
  2. Jika anda memotong daging babi mentah dengan pisau yang dipanaskan ke tulang, anda boleh melihat tanda-tanda pertama pembusukan.

Penting: Lemak pada daging yang rosak menjadi melekit dan warnanya menjadi kelabu atau merah jambu.

Apa yang perlu dilakukan jika daging telah rosak

Hanya daging babi yang telah mula rosak boleh “dihidupkan semula” dan biarkan untuk penyediaan sebarang hidangan. Sebagai contoh, daging dalam lendir tanpa kehadiran tanda-tanda kerosakan lain, anda perlu mencuci dengan baik di bawah air yang mengalir dan rendam selama kira-kira 20 minit dalam cecair.

Keluarkan bau busuk dengan merendam dalam cuka – satu sudu per liter air. Juga daging berbau boleh diperap dalam perapan wain dengan tambahan rempah dan herba.

Jika daging babi telah gelap, anda boleh memotongnya menjadi kepingan berasingan, basuh dan keringkan dengan tuala kertas. Seterusnya, biarkan di udara untuk seketika. Kawasan yang terlalu gelap perlu dipotong. Jangan gunakannya untuk memasak! Walau apa pun, hidupkan semula daging babi dengan berhati-hati, pastikan ia masih boleh dimakan.

Amaran! Jangan sekali-kali makan daging yang sudah mula busuk. Ia tidak selamat untuk kesihatan anda dan boleh membawa kesan yang serius!

Bolehkah sesuatu dimasak daripada daging busuk?

Daging yang rosak hanya boleh dibuang ke sampah! Walau bagaimanapun, jika daging babi telah berubah warna, telah memperoleh bau yang tidak begitu menyenangkan semasa penyimpanan yang tidak betul atau lama, maka ia boleh digunakan sebagai makanan. Adalah lebih baik untuk menundukkan daging untuk diperap, menggunakan campuran herba pedas atau rempah untuk kebab, paprika, lada, thyme, ketumbar, kicap dan mustard, bawang dan bawang putih. Anda harus menyimpan daging yang dibasuh dan dikeringkan dalam perapan selama 5-6 jam. Kemudian bolehlah dibakar atau dibakar dengan api besar. Suhu tinggi akan memusnahkan toksin dan mikroflora patogen, dan hidangan itu akan menjadi sangat lazat dan berair.

Cara menyimpan daging babi dengan betul

Untuk memastikan daging babi segar untuk masa yang lama dan benar-benar selamat untuk kesihatan, ia perlu disimpan dengan betul. Sudah tentu, pilihan terbaik – adalah peti sejuk. Tetapi di dalam peti sejuk anda juga boleh menyimpan produk untuk masa yang singkat. Banyak bergantung pada jenis daging yang harus disimpan – segar, diperap atau sudah dimasak.

mentah

Daging babi mentah disimpan di dalam peti sejuk selama kira-kira 12 bulan tanpa kehilangan sifat dan rasa. Di dalam peti sejuk – 2-3 hari. Adalah lebih baik untuk menyimpan daging di rak peti sejuk dengan suhu paling rendah. Rak sedemikian terletak berhampiran peti sejuk beku. Produk hendaklah dibungkus dalam beg plastik atau vakum.

Lebih kecil kepingan daging babi, lebih pendek jangka hayatnya di dalam peti sejuk. Untuk meningkatkan tempoh akan membantu minyak sayuran, yang harus diisi dengan daging babi segar. Akses oksigen akan terputus, yang bermaksud bahawa produk akan kekal segar lebih lama. Di samping itu, daging dalam minyak sayuran diperap dan menjadi lebih lembut. Jika anda menambah rempah dan herba, ia akan mendapat wangian yang tidak dapat dilupakan dan rasa yang lebih kaya.

Perap atas kebab

Perap pada daging kebab boleh tinggal di dalam peti sejuk selama 8-12 jam. Jika diperap dalam satu cuka wain, daging babi akan bertahan kira-kira seminggu. Dalam peti ais pun takde. Kaedah perapan ini bagus untuk mereka yang keluar rumah selama beberapa hari.

masak

Daging masak tanpa kehilangan rasa disimpan di dalam peti sejuk selama 2-3 hari. Tetapi, bekas itu mestilah dimeterai secara hermetik. Sekiranya anda memerlukan jangka hayat yang lebih lama, lebih baik masukkan daging babi panggang atau bakar ke dalam bekas bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk beku. Kemudian ia akan disimpan selama kira-kira 2 bulan.

dihisap

Jangka hayat produk asap bergantung sepenuhnya pada cara rawatan haba dijalankan. Lebih lama dihisap, lebih lama boleh mengekalkan sifatnya di dalam peti sejuk. Secara purata, daging babi ini disimpan secara senyap sehingga seminggu. Ia boleh disimpan di dalam peti sejuk selama setahun.

Petua: Jika tidak ada kemungkinan untuk menyimpan daging babi di dalam peti sejuk dalam jumlah yang besar, ia boleh diproses – rebus rebus atau kering, kering.

Мakanan Berkhasiat