Bagaimanakah anda boleh mengetahui sama ada champagne telah rosak? Tanda-tanda utama

Champagne adalah minuman tradisional untuk Tahun Baru dan cuti lain. Tetapi perayaan itu boleh dicemari oleh minuman yang rosak. Untuk mengelakkan ini, wain berkilauan harus disimpan dengan betul dan semak tarikh luput sebelum membeli.

Adalah dipercayai bahawa roh seperti vodka dan cognac tidak rosak. Tetapi ini tidak berlaku dengan champagne. Champagne yang disimpan dengan tidak betul atau tamat tempoh rosak dan tidak boleh diminum.

Tanda-tanda champagne rosak

Anda boleh mengetahui apabila wain berkilauan telah rosak dengan kehadiran sedimen atau keruh. Minuman yang tidak sesuai berbau bukan buah beri, tetapi doh masam. Rasanya pahit.

Rasa selepas paling kerap menyerupai acuan. Sesetengah jenis mempunyai rasa cuka yang berbeza.

Bagaimana untuk menguji kualiti wain berkilauan

Agar tidak membuat pilihan yang salah, sebelum membeli, anda harus menyemak sijil kualiti, memeriksa gabus dan foil untuk integriti.

Champagne berkualiti dicirikan oleh pop cahaya apabila anda membuka botol dan asap putih. Wain berkilauan yang baik adalah jelas, dengan lapisan buih licin yang naik ke permukaan apabila ia dituangkan ke dalam gelas.

Champagne sentiasa berbau harum dan mempunyai sedikit buah atau beri. Ia mempunyai rasa manis.

Bolehkah anda minum minuman yang telah tamat tempoh?

Apabila champagne menunjukkan tanda-tanda kerosakan, anda tidak boleh meminumnya. Ia boleh menyebabkan keracunan ringan hingga sederhana. Mabuk disertai dengan pening dan sakit kepala, cirit-birit dan muntah. Kelemahan dan dehidrasi diperhatikan. Oleh itu, anda tidak boleh minum minuman yang rosak.

Jangka hayat dan keadaan

Tempoh kecederaan minuman bergantung pada kaedah pembuatannya, yang boleh anda lihat pada label. Biasanya champagne disimpan tidak lebih dari setahun. Tetapi terdapat jenis yang tidak boleh dimakan walaupun enam bulan selepas pembuatan. Sesetengah jenis boleh disimpan sehingga 36 bulan.

Dalam botol tertutup.

Anda boleh menyimpan botol tertutup di dalam dan di dalam peti sejuk. Dalam kes pertama, jangka hayat tidak akan melebihi satu tahun. Di tempat yang sejuk, champagne mungkin bertahan lebih lama – sehingga 3 tahun, bergantung pada kaedah pembuatan.

Buka

Selepas membuka botol, anda tidak boleh lagi minum champagne selama 4-5 hari, walaupun tidak ada tanda-tanda kerosakan. Masalahnya ialah ia boleh mula menapai, yang boleh menyebabkan gangguan pencernaan dan keracunan.

Champagne adalah minuman yang sangat berubah-ubah yang memerlukan pendekatan khas untuk penyimpanan. Oleh itu, jika terdapat keraguan tentang kualiti, wain berkilauan tidak boleh dimakan, dan lebih baik menolaknya.

Мakanan Berkhasiat