Bagaimana untuk menguji keju kotej untuk keaslian

Produk tenusu bertahun-tahun yang lalu mendapat populariti dan menjadi sebahagian daripada diet kebanyakan pengguna. Terdapat banyak jenis produk dalam kategori gastronomi ini, tetapi salah satu yang paling popular adalah keju kotej. Ia dimakan dalam bentuk tulen, dan sebagai sebahagian daripada sebarang hidangan.

Baru-baru ini, orang ramai sangat mengambil berat tentang diet mereka, terutamanya dalam konteks ekologi yang buruk dan banyak produk berbahaya. Oleh itu, bagi kebanyakan orang adalah sangat penting, membeli keju kotej, untuk memastikan keasliannya. Mana-mana pengeluar ingin membuat kenyataan yang lebih kuat, meyakinkan pengguna tentang keaslian produk mereka, tetapi hujah-hujah ini tidak selalu disokong oleh fakta. Oleh itu, setiap orang yang menghargai kesihatannya mesti tahu bagaimana untuk memeriksa keaslian keju kotej.

Tanda-tanda utama keju kotej sebenar

Pada pandangan pertama, keju kotej yang terletak di kaunter di kedai mungkin kelihatan menyelerakan dan cukup layak untuk menuntut gelaran semula jadi. Tetapi teknologi moden membolehkan kita memperbaiki penampilan mana-mana produk dengan pelbagai bahan tambahan. Jadi penjual, mengetahui tanda-tanda utama dadih semulajadi, dengan yakin boleh menegaskan jaminan kualiti. Untuk mengelak daripada tertipu dan dapat menyemak semula jadi, adalah perlu untuk melengkapkan diri dengan kemahiran tertentu.

GOST atau TU

Hari ini di Rusia terdapat dua jenis piawaian untuk pengeluaran produk makanan – GOST dan TU. Penunjuk inilah yang membantu pengguna untuk mengesahkan kualiti barangan. Pada asasnya, semua jenama diuji untuk mengesahkan pematuhan atau penyelewengan daripada dokumen normatif.

GOST bermaksud Standard Kualiti Negeri, yang ditakrifkan oleh keperluan negeri untuk kualiti produk. Sistem ini dilancarkan semula di USSR, tujuan utamanya adalah untuk mengawal pengeluaran barang.

Penekanan utama diletakkan pada kualiti dan jenis bahan mentah, asal usulnya, proses pengeluaran, keadaan penyimpanan, pelabelan. Ini adalah laluan kompleks yang dilalui produk, bertukar daripada bahan mentah kepada produk siap. GOST sentiasa mempunyai nombor yang menunjukkan keaslian dokumen produk dan menjamin teknologi penyediaannya mengikut piawaian negeri. Dalam kes ini, keju kotej mempunyai nombor GOST 31453 2013.

TU – ini adalah spesifikasi yang telah dibuat oleh pengilang untuk produknya, menurut GOST. Memandangkan semua peraturan dan piawaian, keperluan untuk pembungkusan dan penyimpanan keju kotej dalam bekas tertentu untuk pengguna mesti dipatuhi. Pembungkusan mesti menunjukkan bahawa produk itu diperbuat daripada susu lembu atau produk tenusu lain yang dimaksudkan untuk dimakan.

TU mesti memasukkan julat komposisi kimia tertentu dalam peratusan. Sebagai contoh, jisim protein – 14-16%, komponen kelembapan – 60-76%, keasidan – 200-230 darjah Turner. Apabila memilih, ia patut memberi perhatian kepada komposisi. Menurut TU, keju kotej tidak boleh mengandungi fosfatase atau peroksida. Komponen ini mempunyai keupayaan untuk meningkatkan jangka hayat, sambil melanggar penunjuk fizikal dan kimia yang diperlukan. Pengguna harus ingat bahawa apabila membeli, dia mempunyai hak untuk meminta penjual untuk dokumen yang mengesahkan kualiti produk, yang harus menunjukkan tarikh pengeluaran. Juga pada bekas borong sentiasa tanda, yang pembeli boleh meminta untuk membaca.

Kandungan lemak

Adalah diketahui bahawa keju kotej boleh dibeli di kedai dan buatan sendiri. Yang terakhir ini biasanya dijual di kedai ladang atau di nenek di jalanan. Setiap orang mempunyai hak untuk mempercayai sesiapa sahaja, termasuk pengilang. Tetapi lebih baik untuk memeriksa, dan untuk ini anda hanya perlu mempunyai pengetahuan untuk menentukan keaslian produk dengan kandungan lemaknya.

Di rak kedai anda boleh menemui tiga jenis keju kotej – skim, klasik dan lemak. Kesemuanya mungkin semula jadi dan dengan bahan tambahan. Ini boleh ditentukan bukan sahaja oleh GOST, kerana peratusan kegemukan memainkan peranan yang besar.

Sebagai contoh, keju kotej semulajadi skim tidak sepatutnya mempunyai kandungan lemak 0%, kerana penunjuk utamanya ialah 1.8%. Pada masa yang sama ia mengekalkan dalam dirinya sendiri semua kualiti berguna sepenuhnya. Ia dibezakan hanya dengan kandungan kalori yang rendah, penghadaman yang mudah dan keupayaan untuk menjadi produk pemakanan yang sangat baik.

Dalam kandungan lemak dadih semulajadi klasik tidak boleh melebihi julat 5-15%. Keju kotej berlemak mempunyai angka sehingga 23%. Ini adalah kandungan lemak maksimum yang boleh dimiliki oleh produk ini.

Yang paling popular ialah keju kotej 18%, kerana ia digunakan dalam pemakanan kanak-kanak. Jika tidak, produk sedemikian dipanggil separuh lemak. Tetapi perlu difahami bahawa maklumat pada pembungkusan tidak selalu sesuai dengan realiti, jadi dalam kes ini ia harus dibandingkan dengan kehadiran GOST dan TU.

Tetapi pembeli berpengalaman di pasaran mendakwa bahawa lebih putih keju kotej, kandungan lemak yang kurang. Produk dengan peratusan lemak yang tinggi akan mempunyai warna kuning berkrim atau kuning muda. Secara teori ini betul, tetapi maklumat yang paling boleh dipercayai hanya boleh diberikan melalui analisis yang dibuat di makmal.

Warna

Agar tidak mengelirukan diri sendiri dengan mengkaji produk gastronomi yang dicadangkan, anda boleh menentukan tahap keasliannya secara visual, kerana penampilan keju kotej boleh memberitahu banyak perkara. Sebagai permulaan, anda harus memberi perhatian kepada konsistensinya. Keju kotej semulajadi berkualiti tinggi harus mempunyai butiran berbutir dengan saiz yang berbeza. Apabila dicampur hendaklah hancur dan tidak melekit. Jika bijirin adalah sama dalam saiz dan licin, maka fakta ini dianggap tidak semulajadi untuk produk tenusu yang ditapai dengan betul. Ia jelas mempunyai kekotoran, dan objek gastronomi dengan selamat boleh dipanggil palsu.

Selepas memeriksa konsistensi, anda perlu memberi perhatian kepada warna keju kotej itu sendiri, yang memainkan peranan penting. Produk semula jadi boleh menjadi putih tulen atau dengan warna berkrim. Dikatakan di atas bahawa pewarna ini menunjukkan tahap kandungan lemak. Bercakap tentang keaslian keju kotej, anda perlu berhati-hati. Hakikatnya ialah warna kuning, tidak terlalu semula jadi boleh menunjukkan produk berkualiti rendah, yang diambil oleh ramai pembeli untuk tahap kegemukan yang tinggi, dan penjual gembira bersetuju dengan hipotesis ini. Malah, warna kuning boleh berbahaya kepada kesihatan, akibatnya boleh memberikan aditif yang tidak boleh diterima.

Sekiranya produk mempunyai warna yang sedikit merah jambu, lebih baik untuk menahan diri daripada membelinya sama sekali, kerana rawatan haba tidak akan membantu. Warna merah jambu menunjukkan kerosakan. Tetapi ia diletakkan di kaunter terima kasih kepada rawatan khas yang membunuh staphylococcus bacilli. Produk ini tidak boleh diracuni, tetapi ia juga tidak baik untuk anda. Di samping itu, sejumlah besar bahan kimia akan memasuki badan apabila menggunakan keju kotej ini. Dan dalam kes ini, tidak sepatutnya ada sebarang label dengan penjual. Produk berkualiti tidak sepatutnya mempunyai warna mencurigakan yang tidak semulajadi.

Komposisi .

Satu tanda penting bahawa keju kotej adalah semula jadi ialah komposisinya. Apabila memeriksa maklumat pada pembungkusan produk, perkara pertama yang perlu anda perhatikan ialah tarikh tamat tempoh. Adalah penting bukan sahaja betapa segarnya keju kotej, tetapi juga jumlah masa yang diperuntukkan untuk kaitan penggunaannya. Jika jangka hayat lebih daripada 7 hari, maka produk ini bukan semula jadi. Ia pada asalnya mengandungi bahan pengawet dan kekotoran kimia lain yang memanjangkan jangka hayat secara buatan.

Kekeringan yang berlebihan atau konsistensi seperti cecair yang tidak semulajadi menunjukkan ketidakteraturan semasa pengeluaran. Oleh itu, sesetengah pengeluar, bergantung pada ketidakcekapan pembeli, melepaskan produk dadih atau jisim dadih sebagai dadih semula jadi.

Dadih yang betul tidak boleh mengandungi sebarang lemak sayuran. Sekiranya komposisi pada label menunjukkan kehadiran lemak sawit atau kelapa, maka pengeluaran itu hanya dijimatkan, dan dalam kes ini ia tidak mempunyai sifat berguna dan ciri mikronutrien produk tenusu yang ditapai.

Keju kotej sebenar tidak boleh mengandungi kanji. Sesetengah pengeluar menambahnya untuk menambah berat. Oleh itu, apabila membeli satu kilogram dadih asli, ramai orang tidak tahu bahawa ia hanya separuh asli.

Pastikan apabila membaca maklumat tentang produk untuk ingat bahawa jenama yang telah menerima label kualiti, tidak boleh mempunyai antibiotik, bahan tambahan makanan dan pengawal selia keasidan sebagai sebahagian daripada keju kotej. Kehadiran bahan tersebut menunjukkan kualiti yang tidak baik. Sebagai tambahan kepada protein, lemak dan karbohidrat, dadih yang betul mempunyai vitamin A, B1, B2, C, PP, zat besi, kalium, kalsium, magnesium, natrium, fosforus dan banyak bakteria yang bermanfaat untuk usus. Komponen utamanya mestilah susu berkualiti, masam, mentega dan krim. Dan yang paling penting, lebih sedikit bahan dalam komposisi, lebih baik.

Bahaya makan produk yang tidak berkualiti

Keju kotej adalah produk asal haiwan. Semua orang tahu bahawa ia pada asalnya berasal dari susu, yang seterusnya, dihasilkan oleh haiwan. Dan seperti mana-mana makanan yang kaya dengan protein haiwan, apabila tercemar, keju kotej boleh menjadi sangat berbahaya. Ia boleh menjadi buruk bukan sahaja kerana pelanggaran tarikh tamat tempoh, tetapi juga kerana teknik pengeluaran yang tidak betul, serta komposisi berkualiti rendah. Bagaimanakah makan keju kotej berkualiti rendah boleh berbahaya?

Penyakit berjangkit

Jika semasa pengeluaran keju kotej kandungan yis melebihi, serta mempunyai jangka hayat 10 hari atau lebih, maka penggunaan produk sedemikian boleh mencetuskan keracunan yang serius, dan perlu menghabiskan beberapa minggu dalam sebuah wad penyakit berjangkit. Sebagai peraturan, teknologi ini membawa kepada penampilan acuan yang tidak kelihatan dan E. coli.

Pertambahan berat badan.

Label berwarna-warni, layak untuk mengiklankan pengeluarnya, menarik perhatian pembeli. Mengambil sebungkus keju kotej di tangan, anda boleh, sebagai tambahan kepada penampilan yang menyenangkan, menghargai berat produk yang baik. Pati yang memberikan kesan sedemikian tidak ada kaitan dengan kegunaan. Ia tidak lebih daripada produk tepung kosong yang menjadikan rasa keju kotej neutral, dan kehadiran bahan berguna berkurangan kepada sifar. Oleh itu, penggunaan keju kotej berkualiti rendah itu hanya boleh menjanjikan satu set pound tambahan.

Penyakit onkologi

Kandungan fosfat yang tinggi, yang dikesan dalam beberapa jenama, tidak memberi petanda baik untuk kesihatan manusia. Unsur kimia sedemikian dapat terkumpul di dalam badan, dan dengan faktor luaran yang tidak menguntungkan, seperti ekologi yang buruk, diet yang tidak betul, boleh mencetuskan perkembangan tumor. Dan di sini adalah salah untuk mengatakan bahawa lebih mahal produk, lebih baik kualitinya. Lagipun, banyak pengeluar yang tidak bertanggungjawab menetapkan tanda harga yang agak tinggi untuk barangan mereka.

Penyakit jantung

Keju kotej, yang mempunyai warna kekuningan yang tidak semulajadi dan banyak kanji dalam komposisi, boleh memberi kesan yang sangat negatif pada dinding saluran darah, menyumbatnya dengan kolesterol jahat. Produk sedemikian benar-benar merosakkan darah. Pada masa hadapan, ini boleh berakhir dengan trombophlebitis, strok, atau hanya hipertensi sebagai permulaan.

Ternyata, akibat memakan keju kotej berkualiti rendah agak serius. Oleh itu, sebelum anda menjimatkan wang atau mengambil paket pertama dari kaunter, mengambil perkataan pengeluar, adalah bernilai menggunakan semua pengetahuan tentang memeriksa kualiti produk.

Bagaimana untuk menyemak kualiti keju kotej di rumah

Tidak selalu apabila membeli keju kotej di kedai atau di pasaran adalah mungkin untuk menguji produk sepenuhnya untuk kualiti dan tahap keaslian. Sebagai peraturan, keraguan kekal dan diteruskan sehingga saat penggunaan. Tetapi dalam kes ini, tidak semua orang dapat memahami sama ada ia adalah produk yang betul. Terdapat banyak kaedah di mana anda boleh menyemak curd untuk keanehan di rumah, tanpa ujian khas.

Memeriksa keju kotej untuk kehadiran lemak sayur

Kehadiran lemak sayuran dalam produk boleh diperiksa dengan merasainya. Selepas makan sedikit keju kotej, anda mungkin merasakan filem berminyak di mulut anda. Hasil sedemikian pasti akan menunjukkan kualiti produk yang kurang baik. Tetapi ada cara lain untuk memastikan hasilnya secara visual. Untuk melakukan ini, anda perlu mengambil segelas, tuangkan air suam ke dalamnya dan tambahkan secubit kecil keju kotej yang anda beli, kacau dan sisihkan untuk seketika. Kehadiran lemak sayur -sayuran akan ditunjukkan oleh filem kuning ciri di atas air dan keju kotej diselesaikan ke bahagian bawah kaca.

Sekiranya masih tiada filem di permukaan air, anda boleh menyemak kualiti dengan cara lain. Untuk melakukan ini, anda perlu meletakkan beberapa keju kotej dalam mangkuk tanpa meletakkannya di dalam peti sejuk untuk masa yang lama. Sekiranya masih ada lemak dalam produk, ia harus mengubah warna dalam masa yang singkat menjadi kuning, tanpa mengubah rasa. Produk semulajadi akan berkelakuan berbeza dalam ujian ini – ia tidak akan berubah warna, tetapi ia akan rasa sedikit masam.

Satu lagi cara untuk memeriksa keju kotej untuk lemak adalah meletakkan sekeping kecil dalam hidangan yang dipanaskan tanpa minyak. Jika ia cair, anda boleh memastikan bahawa ia mengandungi lemak sayuran. Sekiranya curd curd dan whey keluar dari situ, ini akan menunjukkan keahlian produk.

Menguji keju kotej untuk kanji

Kerana ternyata, menambah kanji ke keju Cottage adalah kewangan yang menguntungkan untuk pengeluar yang tidak bertanggungjawab. Tetapi ini jauh dari fakta yang menyenangkan bagi pengguna. Tetapi untuk memeriksa produk untuk kehadiran kanji di dalamnya sangat mudah dengan iodin. Sudah cukup untuk mengambil keju kecil dan menetes beberapa tetes ubat di atasnya. Sekiranya produk telah menjadi biru, ini hanya boleh menunjukkan kehadiran kanji di dalamnya. Dan jika keju kotej meninggalkan warna sebelumnya di tempat di mana iodin ditambah, anda boleh memastikan kualiti produk.

Memeriksa keju kotej untuk kehadiran kapur dan soda

Kadang -kadang pengeluar yang tidak bertanggungjawab menambah kapur ke keju kotej. Alasannya ialah ia kaya dengan kalsium dan juga mempunyai warna putih. Sesetengah ujian makmal sememangnya boleh menunjukkan sejumlah besar kalsium dalam keju kotej. Tetapi jika anda menggali sedikit lebih mendalam, anda boleh mengetahui bahawa ia hanya satu helah yang bijak. Soda ditambah untuk bengkak produk. Untuk menentukan kehadiran kapur dan baking soda dalam keju kotej, sudah cukup untuk menjalankan eksperimen di rumah. Ia perlu mengambil beberapa keju kotej dan tuangkan cuka atau jus lemon di atasnya. Sekiranya terdapat kapur dan baking soda, harus ada reaksi kimia dan desis. Sekiranya tindak balas tidak berlaku, maka komponen -komponen ini tidak hadir dari curd atau kehadiran mereka di dalamnya adalah minimum.

Bagaimana keju kotej berguna?

Hakikat bahawa keju kotej adalah baik untuk tubuh manusia telah diketahui sejak zaman purba. Bukan untuk apa -apa yang ditunjukkan apabila membina diet yang betul dan dimasukkan ke dalam hampir semua diet perubatan. Mereka yang mengambil berat tentang diri mereka dan kesihatan mereka yang tersayang harus belajar tentang sifat -sifat berguna keju kotej.

Ia kaya dengan protein.

Keju Cottage adalah sumber protein yang sangat baik, yang penting dalam pembentukan jisim otot, penghapusan tanda -tanda penuaan dan perkembangan tisu yang berjaya dalam badan. Itulah sebabnya ia sering dimakan oleh atlet, pemilik kulit yang cantik dan orang yang hanya ingin menambah tahap protein.

Menguatkan tisu tulang

Ia bukan untuk apa -apa yang ibu cuba memberikan keju kotej kepada anak -anak mereka dari tahun -tahun terawal. Ia memberi kesan kepada pembentukan tisu tulang pada peringkat awal pembentukannya. Kalsium juga diperlukan untuk orang tua, yang terdedah kepada kekurangannya dalam badan. Oleh itu, penggunaan keju kotej adalah dinasihatkan pada usia apa pun.

Membersihkan hati

Organ ini mengambil pukulan yang paling penting, yang mana badan kita mengalami pelbagai faktor. Pengambilan alkohol, diet yang buruk, ekologi yang buruk, gaya hidup yang tidak aktif – semua ini memburukkan hati. Dan ia adalah keju kotej secara beransur-ansur boleh memulihkannya, tepu dengan semua mikroelemen yang diperlukan, sekali gus menjejaskan kesejahteraan umum kita.

Memperbaiki penghadaman

Terdapat ramai orang di dunia dengan penyakit saluran gastrousus. Untuk penyakit seperti ulser, gastritis, pankreatitis dan dysbacteriosis, keju kotej adalah bahagian penting dalam diet terapeutik. Ia membantu organ berfungsi dengan lebih baik, mempercepatkan pemulihan penuh mikroflora usus.

Ia melegakan bengkak.

Garam kalsium, yang banyak terdapat dalam keju kotej, mencipta kesan diuretik, seperti mana-mana produk tenusu. Orang yang terdedah kepada edema, memakan keju kotej dengan kerap, boleh menghilangkan muka bengkak, meneruskan operasi normal sistem limfa.

Memberi keindahan

Sifat penyembuhan yang dimiliki oleh produk memberikan seseorang rambut, kulit dan kuku yang cantik. Dan jika anda menggunakannya bukan sahaja dalam bentuk makanan, tetapi juga sebagai topeng, kesannya akan menjadi lebih cepat.

Pencegahan kanser

Terima kasih kepada kajian saintifik, terbukti bahawa penggunaan keju kotej secara berkala boleh menghalang pembentukan tumor malignan. Terima kasih kepada fakta bahawa badan dengan cepat dan tepu sepenuhnya dengan kalsium, produk secara aktif memusnahkan radikal bebas, yang berbahaya bagi manusia. Ia adalah punca perkembangan kanser.

Melindungi sistem kardiovaskular

Pengambilan keju kotej secara tetap menghalang pembentukan plak kolesterol. Pada usia yang lebih tua, amat penting untuk memasukkan produk dalam diet anda. Ia akan mengurangkan risiko strok, serangan jantung dan pembekuan darah.

Ciri-ciri yang dimiliki oleh keju kotej bukan sahaja dapat memenuhi badan dengan mikronutrien yang hilang, tetapi juga melindunginya daripada penyakit berbahaya. Kebajikan sedemikian patut dipertimbangkan setiap orang yang tidak peduli dengan kesihatannya dan patut memperkenalkan produk dalam dietnya.

Apakah faedah keju kotej tanpa lemak

Terdapat persepsi bahawa kandungan lemak yang kurang dalam keju kotej, semakin kurang berguna. Dan, oleh itu, ramai orang percaya bahawa produk bebas lemak sangat tidak berguna untuk badan. Adakah ini benar?

Terima kasih kepada kajian berulang, telah terbukti bahawa keju kotej skim mempunyai sifat berfaedah yang sama seperti beberapa jenis keju (seperti brynza atau Greek). Produk ini secara aktif ditetapkan oleh pakar pemakanan, kerana ia mudah dicerna. Juga dengan hipertensi, kalium, yang terkandung dalam keju kotej, meningkatkan sistem kardiovaskular, dan vitamin B menguatkan saraf. Kekurangan produk ini hanya dalam kandungan minimum kalsium, yang tidak menjejaskan kualiti dalam apa jua cara. Duduk dengan diet yang melelahkan yang ketat, tidak disyorkan untuk makan keju kotej dengan kandungan lemak di bawah 5%.

Apabila mencari keju kotej semulajadi anda harus ingat bukan sahaja tentang peraturan memeriksa kualiti produk, tetapi juga tentang harga. Walaupun fakta bahawa sesetengah pengeluar dan penjual secara tidak munasabah meningkatkan kos, masih produk sebenar tidak boleh murah. Di rak kedai setiap tahun terdapat semakin sedikit produk semula jadi, dan semakin banyak pengganti dan makanan ringan. Oleh itu, menjaga kesihatan anda, anda harus berusaha untuk mengambil apa yang diberikan oleh alam semula jadi kepada manusia.

Мakanan Berkhasiat