Bagaimana untuk menggantikan agen penaik di rumah

Ramai orang berfikir bahawa agen penaik dan baking soda adalah perkara yang sama, tetapi ini adalah salah sama sekali. Soda penaik secara radikal berbeza daripada agen penaik dan mempunyai kesan yang sama sekali berbeza apabila ditambah kepada barangan yang dibakar. Jadi, mari kita ke bahagian bawah ini.

Ejen penaik, atau ramai yang memanggilnya – serbuk penaik, terdiri daripada campuran soda penaik, kanji (tepung) dan asid sitrik. Terima kasih kepada semua bahan ini, doh pembakar menjadi bengkak kerana pembentukan karbon dioksida, yang terbentuk akibat proses menggabungkan baking soda dengan asid. Untuk tindak balas ini berlaku, campurkan bahan dalam perkadaran tertentu: 5 gram soda penaik, 3 gram asid sitrik, 12 gram kanji atau tepung. Terdapat pelbagai jenis pengganti agen penaik, tetapi mereka juga mempunyai ciri-ciri ini.

Jenis

Agen penaik adalah bahan yang menggalakkan pembentukan bahan gas yang membantu doh menjadi lembut dan berliang. Terdapat tiga jenis agen penaik:

 • Kimia – soda, ammonium karbonat
 • Biologi – yis;
 • Mekanikal: putih telur dan udara disebat.

Ejen penaik kimia

Soda (natrium bikarbonat) adalah serbuk putih kristal yang mempunyai rasa payau dan sedikit alkali. Apabila dipanaskan atau ditambah kepada pelbagai asid, ia membebaskan karbon dioksida, yang membantu melonggarkan doh.

Soda hendaklah dimasukkan ke dalam doh hanya mengikut resipi. Sekiranya terdapat terlalu banyak baking soda, produk yang dihasilkan akan mengambil warna kuning gelap, rasa dan bau yang tidak menyenangkan, dan yang paling penting – semua vitamin dimusnahkan. Sebelum menambah baking soda ke dalam doh, anda mesti menapisnya atau mencairkannya dalam air, dan kemudian menapisnya.

Ammonium bikarbonat, seperti baking soda, mempunyai bentuk kristal putih. Apabila menggunakannya sebagai agen penaik, anda harus sedar bahawa apabila ia dipanaskan dan asid ditambah kepadanya, ia bukan sahaja mengeluarkan karbon dioksida, tetapi juga ammonia. Ia mesti dicairkan dalam air, yang tidak akan melebihi 25 darjah, sebelum ia dicelup dalam doh. Ammonium harus dicairkan dalam nisbah 1 hingga 4. Ia juga boleh dimasukkan ke dalam doh sebagai serbuk, tetapi kemudian ia mesti terlebih dahulu dikisar dalam mortar dan diayak melalui penapis halus, kerana kristal ammonium yang besar mampu membentuk pori-pori besar sudah ada dalam baking. Ambil perhatian bahawa ammonium mesti disimpan dalam bekas yang tertutup dan kedap udara, kerana ia boleh meruap.

Ejen penaik biologi

Ragi adalah sejenis mikroorganisma (kulat), yang terdiri daripada sejumlah besar sel individu yang tidak bergerak, di bawah keadaan yang menggalakkan mereka mula membiak dengan cepat. Apabila yis aktif, gula bertindak balas dengannya, yang membebaskan karbon dioksida dan alkohol. Ini mengisi doh dengan gelembung udara dan menjadikan doh berliang apabila dibakar. Tukang masak pastri menggunakan dua jenis yis: kering dan ditekan. Yis segar (ditekan) berwarna coklat muda dan mempunyai bau yang menyenangkan dengan sedikit bau alkohol. Mereka mempunyai kandungan lembapan 11-12%, yang menjadikannya mudah larut dalam air. Sebelum menggunakannya, anda mesti membebaskan yis dari kertas dan larutkannya dalam air yang tidak akan melebihi 35 darjah. Jika yis telah dibekukan, ia mesti dicairkan terlebih dahulu di dalam peti sejuk. Yis kering dijual dalam sachet dan dalam bentuk serbuk atau bubur jagung. Mereka mempunyai kandungan lembapan 8-9% dan berwarna kelabu kekuningan. Ragi jenis ini disimpan selama 12 bulan dari tarikh pembuatan dalam bekas tertutup rapat.

Ejen penaik mekanikal

Jenis agen penaik ini hanya digunakan untuk membuat biskut, kastard, dan adunan protein. Kaedah ini melibatkan pukulan doh, yang melibatkan pembentukan gelembung udara. Oleh kerana bilangan buih kecil yang banyak, doh bertambah dalam jumlah. Kaedah ini juga digunakan untuk membuat krim. Putih telur adalah putih telur sebat terbaik, yang boleh meningkatkan jumlahnya sehingga 7 kali ganda. Dengan berbuat demikian, mereka mengekalkan bentuknya dengan baik apabila digabungkan dengan bahan pembakar lain. Untuk sebatan yang terbaik adalah perlu untuk mengasingkan putih telur dari kuning telur, kerana yang kedua membuat proses sebatan sedikit sukar. Putih telur hendaklah disejukkan hingga 2 darjah sebelum anda mula menyebat. Perkakas mestilah bersih dan kering, tanpa setitik lemak pun, kerana inilah yang menyukarkan untuk memecut putih.

Mengapa anda memerlukannya?

Ejen penaik digunakan dalam penaik untuk membuat doh berliang dan kurang padat. Tujuan utamanya adalah untuk membuat doh lebih longgar, oleh itu namanya. Tanpa penggunaannya, ia akan menjadi padat, kerana ia digunakan untuk membuat ladu. Tetapi untuk membuat makanan yang dipanggang lembut dan lapang, anda perlu menggunakan agen penaik.

Apakah jenis doh yang seseorang perlukan agen penaik?

Ejen penaik diperlukan untuk pelbagai jenis doh. Doh sedemikian boleh digunakan untuk membuat penkek, pai, kek, pastri dan banyak lagi.

Doh dengan penggunaan agen penaik membuat:

 1. adunan biskut. Doh sedemikian disediakan untuk membuat biskut untuk kek dan pastri. Untuk mendapatkannya, anda perlu mengambil secawan tepung, secawan gula dan 4 biji telur ayam, dan anda boleh menggunakan setengah sudu teh serbuk penaik.
 2. Lempeng. Untuk menggoreng penkek, anda perlu mengambil semua bahan dan menambah 1 sudu teh agen penaik untuk adunan.
 3. Yis. Selalunya dalam adunan sedemikian masukkan setengah sudu teh serbuk penaik untuk mendapatkan udara dan keliangan produk siap.
 4. Cecair. Dalam doh sedemikian, agen penaik digunakan, biasanya seperti yang diarahkan dalam resipi. Secara amnya, setengah hingga satu sudu teh ejen penaik digunakan untuk adunan jenis ini.
 5. kastard. Pada asasnya, doh jenis ini tidak menjadi serbuk penaik, tetapi jika anda mahu, anda boleh menambah secubit agen penaik kepadanya, walaupun ia tidak perlu sama sekali.
 6. Roti pendek. Chef pastri yang berpengalaman tidak menggunakan agen penaik untuk doh jenis ini, kerana ia sendiri akan menjadi longgar kerana bahan-bahannya. Jika kelonggaran tidak dicapai, anda boleh menggunakan hanya satu sudu teh.
 7. tidak beragi. Untuk menyediakan doh jenis ini, anda memerlukan 0.5 hingga 1 sudu teh agen penaik. Jumlahnya bergantung pada jumlah produk lain yang digunakan.
 8. muffin. Untuk menyediakan pastri muffin, anda perlu menambah 2 hingga 3 sudu teh agen penaik, kerana ia sepatutnya menjadi lembut dan bengkak.
 9. Puff pastry. Doh sedemikian tidak memerlukan sejumlah besar serbuk penaik, anda boleh menambah hanya satu sudu teh.

Apa yang anda boleh ambil sebagai ganti serbuk penaik untuk doh

Untuk membuat doh lembut, lapang dan berliang, anda juga boleh menggunakan baking soda, baking soda atau cognac.

Soda

Ia adalah agen penaik itu sendiri, tetapi mengeluarkan sedikit karbon dioksida. Tidak dipadamkan ia boleh digunakan dalam doh, jika sudah ada produk yang ditapai di sana.

Soda dipadamkan dengan cuka

Sekiranya tiada produk yang ditapai dalam doh, maka soda penaik mesti dipadamkan dengan cuka. Dengan berbuat demikian, ia perlu dimasukkan ke dalam doh semasa ia menggelegak dan membebaskan karbon dioksida. Tetapi penyelesaian terbaik adalah jika baking soda ditambah kepada bahan-bahan kering, dan cuka kepada bahan-bahan cecair, jadi mereka akan bergabung sudah dalam proses mencampurkan produk.

Alkohol

Ia mampu memberikan kelembutan pada doh kerana ia mengurangkan sifat melekit tepung. Untuk tujuan sedemikian, rum atau cognac sesuai, kerana ia akan memberikan doh aroma yang menyenangkan yang unik. Vodka boleh ditambah kepada adunan ragi, terutamanya jika pemula digunakan. Dengan cara ini, doh dapat mengembang dengan lebih baik.

Air berkilau

Ia juga mampu membuat doh menjadi subur, terutamanya jika anda menambah secubit garam dan asid sitrik kepadanya.

Apabila anda tidak perlu menggantikan agen penaik

Apabila menyediakan doh biskut, anda boleh melakukannya dengan mudah tanpa serbuk penaik. Hakikatnya ialah telur dipukul dan diberi oksigen, oleh itu mereka sendiri mengambil bahagian dalam peranan agen penaik. Untuk ini, anda hanya perlu mencambuk mereka menjadi buih kuat yang tebal. Adalah penting untuk mengetahui bahawa apabila menambah bahan-bahan lain ke dalam putih yang disebat, anda perlu kacau semuanya perlahan-lahan dari bawah ke atas. Ini adalah perlu supaya gelembung udara tidak pecah, supaya doh kekal berliang dan lapang.

Cara membuat adunan ragi di rumah

Anda perlu mengambil 5 sudu besar baking soda, 3 sudu besar asid sitrik dan 12 sudu tepung jagung atau tepung. Semua bahan hendaklah dicampur dalam mangkuk kaca dan dikacau dengan sudu kayu atau kayu.

Sudu (tongkat) dan balang mestilah benar-benar kering dan bersih. Sudu mesti diperbuat daripada kayu, kerana sudu logam boleh menyebabkan tindak balas pramatang, dan perkara yang sama akan berlaku jika balang basah.

Berapa gram agen penaik dalam satu sudu

Dalam satu sudu teh

Satu sudu teh mengandungi 3 gram agen penaik (tanpa slaid) dan 5 gram (dengan slaid).

Dalam satu sudu

Satu sudu besar mengandungi 10 gr. agen penaik (tanpa bukit) dan 15 gr. (dengan bukit).

Bagaimana untuk mengukur berat tertentu agen penaik dengan sudu

 • 30 gr. agen penaik adalah 3 sudu besar tanpa bukit.
 • 25 gr. – 2 sudu besar tanpa bukit atau 1 sudu teh dengan satu sudu.
 • 20 gr. – 2 sudu besar tanpa hirisan.
 • 15 gr. – 1 sudu besar dengan sudu tambahan atau 3 sudu teh dengan sudu tambahan
 • 12 gr. – 1 sudu besar dengan sudu kecil.
 • 10 gr. – 1 sudu besar tanpa slaid atau 2 sudu teh dengan slaid.
 • 8 gr. 1 sudu kecil dengan sudu atau 1 sudu besar tanpa sudu.
 • 7 gr. – 1 sudu besar tanpa slaid (tidak penuh).
 • 6 gr. – 2 sudu kecil tanpa sudu.
 • 5 gr. – 1 sudu teh dengan sudu tambahan.
 • 4 gr. – 1 sudu teh tanpa slaid penuh.
 • 3 gr. – 1 sudu teh tanpa slaid.
 • 2 gr. – 1 sudu teh tanpa slaid (tidak penuh).
 • 1 gr. – Satu pertiga daripada satu sudu teh tanpa slaid.
Мakanan Berkhasiat