Bagaimana untuk mengetahui sama ada meringue atau meringue sudah siap

Untuk membuat meringue atau roll meringue yang popular dengan pengisian beri, anda perlu mengetahui peraturan protein sebat yang sempurna, mempunyai kemahiran masakan. Adalah penting untuk memerhatikan masa dan suhu membakar, jika tidak, hidangan boleh kekal basah atau menjadi terlalu kering.

Orang Jerman, Poland dan Inggeris masih menuntut keutamaan dalam penciptaan resipi meringue. Siapa yang pertama mencipta karya kulinari ini tidak diketahui secara pasti, tetapi popularitinya tidak berkurangan sejak awal abad XVII.

Meringue adalah sebat padat dalam buih padat protein dan jisim gula, yang digunakan untuk mengilat dan menghias kek dan menutup kek.

Meringue adalah produk kuih-muih siap sedia, disediakan mengikut resipi yang sama seperti meringue, dibawa ke keadaan pepejal di dalam ketuhar.

Terdapat beberapa jenis meringue:

Bahasa Perancis asas.

Untuk membuatnya, secubit garam dimasukkan ke dalam putih dan secara beransur-ansur menambah serbuk gula disebat ke dalam buih kaku. Meringue jenis ini sesuai untuk hiasan kek Krismas.

Switzerland

Tidak seperti membuat meringue Perancis, apabila mencambuk putih dengan gula mengikut resipi Switzerland, bekas dengan krim diletakkan di atas tab mandi air, dipanaskan hingga 60 ° C. Terima kasih kepada pasteurisasi jisim menjadi padat, stabil, peningkatan dalam jumlah beberapa kali. Meringue Swiss digunakan untuk mencipta angka fantasi tiga dimensi, inskripsi untuk kek dan pastri.

Itali atau protein dan kastard

Bukan gula yang dimasukkan ke dalam putih yang disebat, tetapi sirap gula panas dalam aliran nipis. Jisim padat disapu pada kek, eklair yang disumbat, tiub wafel, penutup diletakkan pada kek cawan.

Sangat mudah untuk menggabungkan krim putih dengan mentega, mengekalkan bentuknya.

Bagaimana untuk mengetahui apabila meringue sudah siap

Apabila masa pengeringan meringue tamat, buka pintu ketuhar, keluarkan pencuci mulut, ketuk permukaan dengan jari anda. Sekiranya tiada retakan yang terbentuk, maka kerak telah mengeras.

Untuk memeriksa konsistensi di dalam produk, pecahkan kek separuh. Ia harus garing apabila anda memecahkannya, dan benar-benar kering.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada gulungan meringue sudah siap

Kaedah memasak meringue berbeza dengan memasak meringue. Jika meringue dalam ketuhar dikeringkan pada suhu tidak lebih daripada 100 darjah, meringue dibakar pada 130-150 darjah.

Untuk mendapatkan tekstur lembut di dalam dan kerak rangup di luar, kanji jagung ditambah kepada resipi sebagai tambahan kepada gula dan protein. Bakar meringue tidak lebih daripada 30-40 minit, jika tidak, ia tidak akan bergulung.

Struktur ideal helaian meringue untuk gulungan adalah padat di luar dan lembut dan lembut di bahagian dalam. Jika anda mengetuk meringue dengan jari anda, anda akan mendengar bunyi ciri. Apabila menekan produk tidak boleh runtuh.

Rahsia meringue dan meringue yang sempurna

Peraturan untuk membuat meringue yang stabil, meringue:

Peralatan memasak yang bersih dan kering.

Sebelum mencambuk putih, basuh dengan teliti, nyahgris peralatan, whisker mixer. Bilas dengan air mendidih dan jus lemon. Biarkan kering. Beberapa titisan lembapan boleh memusnahkan struktur protein.

Bahan berkualiti

Asingkan putih daripada kuning dalam telur sejuk. Sekiranya produk itu hangat, kemungkinan kuning telur masuk ke dalam putih meningkat, yang tidak boleh diterima. Putih telur suam (22-25°C) daripada putih telur berumur seminggu mengalahkan lebih baik dan lebih stabil dalam penaik.

Untuk melarutkan gula sepenuhnya, pilih gula pasir yang kering dan halus tanpa gumpalan atau gula tepung.

Kelajuan pengadun

Mula-mula, pukul putih dengan gula pada kelajuan rendah perkakas dapur. Apabila buih berbuih terbentuk, tingkatkan kelajuan, tetapi tidak ke tahap maksimum. Untuk mengelakkan meringue daripada jatuh selepas dibakar, tambah gula satu sudu teh pada selang masa yang tetap.

Dengan kemunculan pengadun elektrik, keperluan untuk penstabil puncak (garam, asid sitrik) telah hilang.

Petua! Untuk mengelakkan pencuci mulut daripada mendap selepas dikeluarkan dari ketuhar, jangan buka pintu semasa pengeringan.

Soal Jawab

Tukang masak permulaan mempunyai soalan yang berkaitan dengan nuansa memasak, menentukan sama ada meringue, meringue sudah siap.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk mengeringkan meringue?

Keringkan makanan selama 2 jam pada 70-80°C, atau 1.5 jam pada t – 100 darjah. Setelah sembuh, hidupkan perolakan untuk mengelakkan keretakan.

Anda boleh menggunakan kaedah ekspres. Bakar produk selama beberapa minit pada 200 ° C, setengah jam pada 100 ° C.

Seberapa bersediakah meringue itu?

Kesediaan meringue bergantung pada keadaan puncak. Jika ia lembut, dengan pemukul diangkat ke atas, jisim protein secara beransur-ansur meluncur ke bawah. Jika puncaknya sederhana, krim menitis ke bawah hanya di sekitar tepi. Puncak yang kukuh sesuai untuk membakar. Buih protein yang disebat mengekalkan bentuknya dengan baik sepanjang masa.

Bolehkah saya membakar meringue pada tikar pembakar silikon?

Untuk mengeringkan meringue, dulang pembakar ditutup dengan Teflon, tikar silikon atau kertas pembakar bersalut silikon. Mereka adalah cara paling mudah untuk mengeluarkan meringue.

Mengapa meringue seperti gusi di bahagian dalam?

Meringue ternyata bergetah jika gula tidak larut sepenuhnya apabila anda menyebatnya, prosesnya diteruskan di dalam ketuhar. Ini mengakibatkan titisan melekit sirap gula yang pekat lebih dekat ke tengah.

Untuk mengelakkan ini daripada berlaku, cambuk putih dipanaskan hingga 22-25 darjah, bukan terus keluar dari peti sejuk.

Mengapa meringue mengeluarkan sirap?

Sebab untuk fenomena ini adalah gangguan dalam struktur protein, yang berlaku akibat pukulan yang berlebihan dengan pengadun. Jika krim ternyata konsisten berketul tanpa bersinar, maka produk itu rosak. Meringue di dalam ketuhar akan mengeluarkan sirap di permukaan.

Mengapa meringue tidak kering?

Dengan meringue dihantar ke ketuhar yang dipanaskan, kerak mengeras dengan cepat, tidak membenarkan jisim protein di bawahnya kering. Untuk memastikan pencuci mulut kering sekata, letakkan dulang di dalam ketuhar sejuk.

Gunakan termometer dapur untuk menentukan suhu pengeringan. Satu lagi sebab yang mungkin ialah tidak cukup masa untuk menyempurnakan hidangan itu.

Jika anda mempelajari semua nuansa memasak meringue, anda boleh mencipta berdasarkan pelbagai karya konfeksi dengan penambahan buah, coklat, krim, keju, kacang.

Мakanan Berkhasiat