Bagaimana untuk mengetahui bila kek keju sudah siap di dalam ketuhar: 4 cara

Kek keju yang popular ialah asas roti pendek ditambah keju krim atau keju kotej. Pencuci mulut dibuat dengan cara yang berbeza – tanpa membakar, dalam ketuhar, dalam ketuhar gelombang mikro dan juga dalam multicooker. Helah untuk membakar hidangan adalah panjang, walaupun pemanasan. Untuk mengelakkan kekecewaan ahli keluarga atau tetamu, adalah penting untuk menentukan sama ada pastri sudah siap.

Untuk menyediakan kek keju yang sempurna, ikut nasihat profesional:

  1. Pemilihan Keju. Beli keju terbaik – Philadelphia, Bucoco Classic, President Cream, keju kotej Almette, Rama Cream Bonjour. Atau sediakan produk sendiri. Beli krim masam dengan kandungan lemak 20% atau lebih, tangguh semalaman dalam beg kain kasa untuk mengalirkan whey. Pada waktu pagi, garam, hantar ke peti sejuk untuk matang selama 12-16 jam. Keju buatan sendiri tidak boleh terlalu masin, berair.
  2. Suhu Bahan. Semua komponen gula-gula sekurang-kurangnya setengah jam sebelum memasak.
  3. Pangkalan. Untuk asas yang sempurna tidak akan sesuai dengan kuki Jubli. Adalah lebih baik untuk membakar asas di rumah dari tepung gandum, telur dan mentega berkualiti. Untuk mengelakkan retakan terbentuk pada permukaan, masukkan telur satu persatu, uli hingga sebati. Jangan terlalu kerjakan pengadun. Gunakannya pada kelajuan rendah, jika tidak, doh akan tepu dengan gelembung udara, barang bakar yang sudah siap akan menjadi tidak sekata.
  4. Borang untuk membakar. Beri keutamaan kepada acuan terbelah. Lebih mudah untuk mengeluarkan produk siap tanpa cedera. Diameter yang sesuai ialah 21-22 cm.
  5. Kaedah membakar. Gunakan mandi air, supaya kek keju menjadi lebih lembut, dengan struktur homogen. Untuk melakukan ini, bungkus borang dengan kerajang, masukkan ke dalam dulang dengan air panas. Suhu pembakar yang optimum ialah 160-175°C.
  6. Sejukkan badan. Selepas 45 minit dibakar, jangan tergesa-gesa mengeluarkan pencuci mulut dari ketuhar. Buka sedikit pintu, betulkan dengan sudu kayu. Selepas 40 minit, keluarkan, letakkan di atas meja. Apabila suhu pangkalan adalah sama dengan suhu bilik, jalankan pisau di sepanjang dinding borang, hantar ke peti sejuk. Selepas dua jam penyejukan, keluarkan acuan.

Cara Semak Kesediaan Kek Keju

Semak kesediaan pencuci mulut dalam salah satu daripada beberapa cara pilihan anda. Anda boleh menggunakan termometer, mengetik acuan, menyentuh permukaan atau menilai penampilan.

Termometer dapur.

Berhati-hati masukkan termometer dapur pantas ke tengah-tengah kek keju, kerana doh membakar lebih cepat di sekeliling tepi. Jika suhu di bawah 66°C, teruskan memasak kek keju selama beberapa minit lagi.

Ukur suhu sekali, supaya tidak merosakkan pencuci mulut.

Menggoncang kek keju

Satu lagi cara untuk memeriksa sama ada kek keju sudah siap ialah goncangkan sedikit acuan atau ketuk bahagian tepi acuan. Jika bahagian tengah, tidak lebih daripada 6 cm diameter, bergoyang, kek keju dikeluarkan dari ketuhar.

Menyentuh permukaan

Sentuh bahagian tengah bakar dengan jari yang bersih. Kek keju yang telah siap harus mempunyai permukaan yang padat. Jika kelembapan, garis berminyak, atau produk kelihatan lembut pada jari anda, ia perlu dibakar selama 5 minit lagi.

Pemeriksaan Luar

Tanda-tanda bahawa pastri sudah siap:

  • Tepi, sedikit terangkat, tepi berwarna emas;
  • Permukaan matte tanpa kawasan berkilat.

Jika tepi cair, pencuci mulut belum siap. Hanya bahagian tengah sahaja dibenarkan bergoncang.

Bagaimana untuk menentukan sama ada kek keju sudah siap tanpa dibakar

Pembuat manisan pencuci mulut mengisi keju, suri rumah menstabilkan dengan gelatin. Untuk menguatkan komposisi protein, kek keju dihantar ke peti sejuk.

Untuk memeriksa kesediaan selepas campuran keju telah ditetapkan, sentuh dengan jari yang kering. Jika isinya berair dan tidak melekat pada kulit, hidangan itu boleh dimakan.

Jangan gunakan pencungkil gigi, mancis atau lebih-lebih lagi pisau untuk menguji kek keju. Bukan sahaja anda tidak akan mendapat maklumat yang anda perlukan, tetapi tindakan anda akan menyebabkan permukaan retak.

Мakanan Berkhasiat