Bagaimana untuk mengeringkan rosehip di rumah

Kebanyakan orang cuba minum teh dengan lemon apabila mereka selsema. Segelintir orang yang lebih suka membancuh rosehip pada hari-hari sedemikian. Dan ia adalah tepat di dalamnya mengandungi jumlah terbesar vitamin C, yang berjaya melawan jangkitan virus. Malah currant hitam tidak mempunyai asid askorbik sebanyak dalam rosehips.

Berbaloi untuk diketahui! Terdapat fakta yang diketahui dari sejarah Perang Patriotik Rusia-Turki dan Besar, apabila buah beri tumbuhan ajaib, berkat sifat bergunanya, menyelamatkan banyak nyawa askar.

Seterusnya, kita akan belajar cara menuai buah dengan betul untuk musim sejuk, kaedah pengeringan yang wujud dan apa yang boleh disediakan daripadanya.

Bilakah saya boleh mengumpul rosehip untuk pengeringan?

Pinggul mawar tumbuh di seluruh wilayah negara kita, jadi tidak ada tarikh yang jelas untuk penuaian. Semuanya bergantung pada wilayah dan cuaca. Jika di tali pinggang tengah untuk pengumpulan bermula pada bulan Ogos (seseorang mula mengumpul pada pertengahan bulan, dan seseorang – pada akhir), maka di bahagian selatan Rusia, buah beri akan masak lebih cepat. Tetapi masa pengumpulan boleh dikatakan dengan pasti – buah-buahan boleh dituai sehingga fros pertama. Oleh itu, di selatan tempoh itu mungkin berlangsung sehingga November, manakala penduduk zon tengah akan selesai mengumpul seawal Oktober.

Tuai rosehips sebaik sahaja beri masak. Mereka tidak boleh terlalu masak, kerana semakin lama mereka berada di cawangan, semakin kurang bahan berguna yang tersisa di dalamnya. Tetapi mereka akan rasa lebih baik. Buah yang terlalu masak atau telah mengalami suhu di bawah sifar akan mempunyai lebih banyak gula. Jadi anda perlu memutuskan apa matlamat anda. Jika anda bercadang untuk mengekalkan buah beri untuk musim sejuk, kemudian dengar nasihat dan perhatikan masa penuaian yang optimum. Jika anda ingin memasak sesuatu daripada mereka pada hari yang lain, kemudian biarkan mereka di atas semak dan kumpulkan mengikut keperluan.

Penting: Penuaian yang betul adalah penting untuk membuat sesuatu untuk musim sejuk. Jika anda tidak memenuhi tarikh akhir dan terlepas masa, buah beri lewat dituai akan mempunyai banyak kali ganda kurang vitamin C.

Cadangan am:

 1. Tuai buah semasa ia masak. Ini adalah apabila buah beri hadir dalam jumlah maksimum bahan penting dan berguna untuk badan manusia.
 2. Untuk memahami bahawa beri sudah bersedia untuk dipetik, anda perlu melihat dengan teliti keadaan sepal. Jika ia berkobar, maka masa untuk menuai adalah sekarang.
 3. Satu lagi tanda kematangan ialah warna. Buah yang masak mempunyai warna oren terang atau merah. Anda boleh merasakan buah beri dan menentukan kesediaannya. Jika ia keras, maka semuanya baik-baik saja, anda boleh memetik.
 4. Kumpulkan pinggul mawar untuk simpanan untuk musim sejuk hendaklah sebelum cuaca sejuk yang pertama.
 5. Jika anda merancang penyimpanan yang lama, lebih baik memetik buah sebelum matang sepenuhnya. Terdapat banyak vitamin dan unsur surih dalam buah-buahan yang belum masak, serta ia disimpan lama dan dikeringkan dengan sempurna. Beri ini akan mempunyai rasa masam.
 6. Adalah lebih baik untuk mengambil spesimen besar untuk pemeliharaan musim sejuk, kerana ia dianggap paling berguna.
 7. Jangan koyakkan tangkai, dan kumpulkan bersama-sama. Selepas pengeringan ia boleh dipisahkan dengan mudah.
 8. Dituai mesti dikeringkan dalam masa yang singkat, jika tidak, ia akan rosak.

Petua untuk menuai:

 1. Adalah lebih baik untuk mengumpul bahan mentah dalam cuaca kering dan cerah.
 2. Jangan kumpulkan buah dari pokok renek yang tumbuh berhampiran lebuh raya atau landasan kereta api, di tempat berhampiran kilang, gudang kimia, dengan tapak pelupusan sampah.
 3. Anda tidak boleh mengambil buah beri yang rosak atau berpenyakit untuk simpanan jangka panjang.
 4. Dalam proses itu, anda harus melindungi tangan anda sebanyak mungkin daripada kerosakan oleh duri. Untuk melakukan ini, lebih baik menggunakan sarung tangan pelindung tebal.

1 Oktober dianggap sebagai hari Arina Shipovnitsa. Pada hari ini, menurut kepercayaan rakyat, anda harus menjalankan penuaian. Tetapi oleh kerana kita tidak boleh meninggalkan buah untuk masa yang lama tanpa pengeringan, kita perlu menyediakan apabila tiba masanya.

Penuaian hanyalah permulaan. Jadi seterusnya kita akan melihat bagaimana untuk menyediakan buah yang dituai untuk pengeringan dan cara mengeringkannya dengan betul.

Bagaimana untuk menyediakan buah untuk pengeringan

Rosehips kering tidak kalah dengan yang segar dari segi nilai dan kandungan nutrien. Dan anda boleh menyimpannya lebih lama. Sekiranya tidak ada kemungkinan untuk mengumpul beri keajaiban sendiri, anda sentiasa boleh membelinya di pasaran, memberi perhatian kepada keadaan buah, supaya mereka tidak berwarna kusam dan kecut dalam struktur. Masa terbaik untuk membelinya adalah dari September hingga Oktober. Pada bulan Oktober anda boleh membeli dan memilih hanya jika cuaca membenarkannya dan tiada fros.

 1. Pertama sekali, susun beri dan asingkan yang busuk, rosak atau kering. Kemudian mereka perlu dibersihkan daripada sampah dan kotoran.
 2. Jangan basuh mereka dalam apa jua keadaan, jika tidak, proses pengeringan mungkin ditangguhkan, malah ia tidak akan berfungsi sama sekali.
 3. Sekiranya terdapat keperluan mendesak untuk mencuci, ia boleh dilakukan sebelum membuat rebusan atau teh, iaitu membancuh.
 4. Sepal tidak boleh dicabut, kerana ia juga mengandungi bahan berguna, yang akan diteruskan ke buah apabila dikeringkan. Mereka mudah dikeluarkan dari beri kering.

Terdapat satu lagi sebab untuk tidak mengeluarkan tangkai: Memetik sepal boleh mengakibatkan kehilangan jus semasa proses pengeringan.

Cara mengeringkan pinggul mawar dengan betul

Jika anda tidak mempunyai dacha atau rumah desa, anda tidak akan dapat mengeringkan hasil tuaian di udara segar. Jadi, kami akan menyediakan persiapan untuk musim sejuk di apartmen. Untuk ini kami akan sesuai untuk ketuhar atau pengering elektrik.

Perlu tahu! Apabila pengeringan, kebanyakan rizab lembapan hilang, jadi saiz produk akan berkurangan dengan ketara. Daripada sekilogram buah segar, hanya 250 gram buah beri kering akan kekal sebagai hasilnya.

Dalam ketuhar

Kaedah ini membolehkan anda menyimpan semua komponen penting dan berharga untuk manusia, dan masa akan menjadi lebih cepat.

 1. Kami menyediakan buah-buahan, membersihkannya dari serpihan, memisahkan spesimen busuk atau rosak.
 2. Pada dulang pembakar yang kering dan bersih, kami meletakkan hasil tuaian kami, dengan berhati-hati mengedarkan semua beri.
 3. Masukkan ke dalam ketuhar, tetapkan suhu kepada 40°C dan naikkan kepada 50°C dalam masa kira-kira sejam. Biarkan pintu terbuka sedikit untuk menghilangkan kelembapan berlebihan. Ia tidak disyorkan untuk memanaskan ketuhar.
 4. Dalam proses itu, keluarkan dulang dan goncangkannya. Anda boleh dengan teliti menghidupkan buah-buahan itu sendiri, supaya mereka kering sama rata di dalam ketuhar dan tidak terbakar.
 5. Masa pengeringan akan mengambil masa sekurang-kurangnya 7 jam. Dalam proses itu, suhu ketuhar boleh dinaikkan kepada 60°C. Tetapi ini adalah suhu maksimum yang mungkin. Pada tahap yang lebih tinggi adalah mustahil untuk mengelakkan pemusnahan kompleks vitamin dalam buah.
 6. Jangan takut bahawa warna pinggul mawar akan menjadi kusam dan sedikit gelap, dan buah-buahan itu sendiri akan layu. Beginilah sepatutnya. Jangan biarkan beri menjadi coklat atau gelap. Ini adalah tanda bahawa suhu yang ditetapkan adalah tinggi. Perhatikan darjah dan jangan biarkan ia terbakar.
 7. Beri kering tersebar dalam bekas kaca dan tutup dengan kain kasa. Anda boleh menggunakan beg kain atau kanvas untuk penyimpanan.

Tidak perlu tergesa-gesa segera terungkap dalam bekas, ia patut menyemak kesediaan, merasakan buah beri. Mereka tidak boleh melekit pada tangan anda dan buah-buahan lain, dan menjadi lembut. Ini adalah tanda bahawa buah beri belum “mencapai” keadaan yang betul. Anda boleh memanjangkan proses selama beberapa minit atau biarkan mereka “masak” di dalam bilik yang kering dan lebih baik gelap.

Jika semuanya dilakukan dengan betul, anda perlu memberi mereka masa untuk menyejukkan sepenuhnya. Hanya selepas itu anda boleh memasukkannya ke dalam bekas simpanan. Jika tidak, buah-buahan yang tidak disejukkan dalam bekas kedap udara boleh rosak dan mula reput.

Dalam pengering elektrik.

Kaedah yang mudah, tetapi ia mengambil masa lebih lama daripada di dalam ketuhar. Proses boleh mengambil masa 11 jam atau lebih. Pengering dilengkapi dengan dehidrator, yang boleh menjalankan pengeringan berkualiti tinggi tanpa campur tangan manusia.

 1. Kami menyebarkan beri di atas dulang.
 2. Tetapkan suhu kepada maksimum 65°C. Segala-galanya bergantung pada saiz tanaman yang dituai. Jika buah beri besar, suhu lebih tinggi, jika bersaiz sederhana – tidak lebih daripada 50°C.
 3. Proses ini berlangsung dari 11 hingga 13 jam.
 4. Semasa proses memasak, tukar dulang secara berkala untuk pengeringan yang sekata.

Dalam ketuhar gelombang mikro.

Ini adalah pilihan pengeringan yang tidak berjaya kerana beberapa sebab:

 1. Apabila mengeringkan rosehip dalam ketuhar gelombang mikro, adalah mustahil untuk memastikan pemeliharaan nilai produk, kerana sinaran yang dipancarkan oleh teknik itu akan memusnahkannya.
 2. Dan proses itu sendiri dalam ketuhar gelombang mikro tidak akan memberikan hasil yang berkualiti. Buah tidak akan dapat kering kerana ia perlu dibuat untuk musim sejuk. Mereka tidak akan kering. Beri kering akan menjadi separuh, iaitu, di atas, dan di dalamnya akan tetap tidak bersedia untuk penyimpanan jangka panjang.
 3. Rasa beri akan berubah. Ia akan menjadi dengan rasa selepas yang tidak menyenangkan, yang kemudiannya akan dipindahkan ke teh siap, infusi, jem atau decoctions.
 4. Memandangkan proses itu mengambil masa yang mencukupi, penggunaan elektrik akan menjadi penting untuk keluarga. Adakah patut menggunakan perbelanjaan sedemikian, jika terdapat pilihan mudah dengan ketuhar.

Berdasarkan perkara di atas, kami membuat kesimpulan bahawa anda tidak boleh mengeringkan rosehip dalam ketuhar gelombang mikro.

Microwave sesuai untuk mengeringkan daun rosehip. Mereka mempunyai sedikit kelembapan, jadi mereka akan kering lebih cepat. Ia cukup untuk menyebarkannya di atas pinggan, tetapkan suhu maksimum dalam ketuhar gelombang mikro. Dalam 3 minit daun akan siap. Anda tidak seharusnya menetapkan pemasa lagi.

Dalam aerogrill

Ia adalah mungkin untuk mengeringkan tanaman yang dituai dalam gril udara. Dan dari segi masa ia akan menjadi lebih cepat daripada dalam ketuhar atau dalam pengering elektrik.

 1. Tetapkan hembusan udara pada kelajuan maksimum.
 2. Tetapkan suhu tidak lebih tinggi daripada 65°C. Lihatlah buah beri. Jika ia kecil, maka tidak melebihi 55°C.
 3. Meningkatkan suhu secara beransur-ansur semasa memasak.
 4. Masa yang diperlukan untuk kering tidak akan mengambil masa lebih daripada 4 jam. Jika buah-buahan besar, anda boleh menambah 30 minit lagi. Memasak lebih lama tidak perlu, supaya tidak memusnahkan nilai produk.

Dalam matahari

Pilihan ini segera dikecualikan, kerana kesan cahaya ultraviolet mempunyai kesan buruk terhadap kandungan hasil tuaian yang disediakan untuk pengeringan. Kebanyakan komponen berharga akan dimusnahkan. Jangan keringkan rosehip di bawah sinar matahari, kerana pada akhirnya anda tidak akan mendapat produk yang berguna, tetapi hanya bahan mentah untuk memberi minuman rasa masam manis.

Di udara segar

Tetapi di udara segar, dan juga di tempat yang gelap, akan menjadi ideal. Tempat sedemikian boleh menjadi bilik kering yang berventilasi baik, seperti loteng, beranda, dapur musim panas, dsb.

Langkah-langkah pengeringan:

 1. Mari kita susun beri dan sediakan spesimen yang baik.
 2. Sebarkan mana-mana kertas bersih atau surat khabar di atas palet dan taburkan rosehip di atasnya. Perhatikan cuaca. Jika malam mengumumkan suhu tolak, maka buah harus dibawa ke dalam kehangatan, dan pada waktu pagi atau petang sekali lagi membawanya ke udara segar.
 3. Semasa pengeringan, sekali-sekala kacau beri supaya ia kering secara sekata.
 4. Selepas 2 minggu kami menyemak kesediaan. Sedia untuk simpanan jangka panjang, buah akan pecah jika anda menekannya.
 5. Jika beri sudah siap, jangan tergesa-gesa menghantarnya untuk disimpan. Kami menuangkannya ke dalam bekas kadbod dan memberi mereka beberapa hari supaya mereka akhirnya dapat menghilangkan kelembapan.

Kaedah ini dianggap paling berkesan, tetapi ia tidak sesuai dengan semua orang, kerana tidak semua orang mempunyai rumah desa, plot taman atau dacha. Dan cuaca boleh merosakkan semuanya. Sekiranya hujan, anda tidak boleh mengelak daripada merosakkan tanaman, kerana pada kelembapan yang tinggi ia akan mula reput.

Cara menyimpan rosehip kering dengan betul

Untuk penyimpanan, bekas kaca, bekas timah atau beg akan dilakukan. Beg hendaklah bersaiz kecil pada alas kain, seperti kapas. Kotak kadbod akan dilakukan. Perkara utama ialah mereka harus bersih dan baru, supaya tidak ada objek atau bahan yang berbau kuat sebelum ini disimpan di dalamnya. Jika tidak, rosehip akan menyerap bau asing dan tidak boleh digunakan.

Petua:

 1. Bekas mestilah “bernafas” supaya beri tidak rosak semasa penyimpanan.
 2. Sebelum meletakkan dalam bekas, keluarkan tangkai. Untuk melakukan ini, gosokkan buah dengan tangan anda: sepal itu sendiri akan jatuh.
 3. Tempat untuk menyimpan rosehip adalah bilik kering, lebih baik supaya tiada cahaya matahari langsung jatuh di sana. Tempat yang ideal ialah almari di dalam bilik atau pantri.
 4. Apabila menggunakan balang, anda tidak boleh menutupnya dengan penutup. Sebagai “penutup” digunakan kain yang telap dengan baik ke udara, atau kain kasa beberapa lapisan.
 5. Jangan simpan beri berhampiran makanan atau objek yang mengeluarkan bau pedas.
 6. Beg plastik tidak sesuai untuk penyimpanan. Mereka hanya boleh digunakan untuk pembekuan.
 7. Anda harus memeriksa makanan kering secara berkala dan memutarnya untuk mengelakkan acuan.
 8. Jika anda mengikuti semua cadangan rosehips boleh disimpan selama 2.5-3 tahun.

Ciri-ciri berguna rosehips kering

Beri kering yang betul akan mengekalkan unsur berguna yang terkandung dalam buah segar. Ini adalah harta karun vitamin, mineral dan unsur surih. Rosehips dengan selamat boleh dipanggil juara jumlah asid askorbik. Selain itu, ia mempunyai banyak vitamin lain seperti E, P, K, A, B-kumpulan, dll.

Jika kita bercakap tentang kandungan kalori, terdapat 280 kcal setiap 100 g produk kering. Ia mempunyai jumlah protein, karbohidrat dan lemak yang mencukupi. Ini bukan sahaja bernilai, tetapi juga produk berkhasiat.

Mari kita senaraikan sifat berguna bahan mentah kering:

 1. Menguatkan sistem kardiovaskular. Dibuktikan bahawa rosehips boleh menormalkan tekanan darah, menurunkan kolesterol, mencegah pembentukan bekuan darah.
 2. Mengaktifkan kerja saluran gastrousus. Dengan pengambilan decoctions yang kerap dengan penambahan rosehips menormalkan proses metabolik dalam badan.
 3. Ia membantu dengan avitaminosis. Produk ini mempunyai jumlah bahan berguna yang mencukupi yang boleh menggantikan kekurangan vitamin dalam badan dengan cepat. Merebus rosehips kering akan sangat diperlukan pada musim bunga dan musim sejuk.
 4. Kesan yang baik pada hati. Teh, infusi atau rebusan yang dimasak akan memulihkan sel-sel organ dan meneutralkan hempedu.
 5. Meningkatkan sifat perlindungan, menguatkan sistem imun. Oleh kerana kepekatan vitamin C yang tinggi meningkatkan keupayaan tubuh untuk menentang virus dan jangkitan.
 6. Ia mempunyai sifat anti-radang. Ia berjaya merawat selsema dan melegakan keradangan.
 7. Memperbaharui darah. Buahnya menormalkan kolesterol dan memenuhi badan dengan unsur-unsur berguna.

Ini adalah senarai tidak lengkap sifat positif tumbuhan ajaib untuk seorang lelaki.

Apa yang boleh dimasak dari rosehips kering

Dari buah-buahan kering anda boleh menyediakan banyak minuman dan hidangan lazat:

 • kolak;
 • infusi;
 • ciuman;
 • jem;
 • teh phyto;
 • jeli, dsb.

Mari kita berikan beberapa resipi untuk memasak. Sebelum digunakan, beri perlu dibilas dengan teliti. Minuman yang disediakan disyorkan untuk ditapis untuk menapis lebihan zarah.

Sebelum menerangkan resipi, mari kita belajar cara membancuh rosehips dengan betul.

 1. Beri dibasuh dengan teliti.
 2. Mengisar mereka dengan pisau atau lulus mereka melalui penggiling daging. Anda boleh menggunakan pemproses makanan.
 3. Tuangkan air mendidih, tetapi jangan curam. Suhu – tidak lebih daripada 90 ° C.
 4. Letakkan pada tab mandi air dan rebus selama 15 minit.
 5. Keluarkan dari api, tuangkan ke dalam termos dan tanamkan selama setengah jam.
 6. Tapis dan minum.

Berbaloi untuk diketahui! Mengisar buah ajaib adalah perlu untuk mendapatkan bahan berguna maksimum daripada buah beri. Rosehips keseluruhan tidak akan memberikan minuman kompleks penuh vitamin dan unsur surih yang terkandung di dalamnya.

Untuk meningkatkan sifat berharga dan meningkatkan rasa, rosehips boleh dimasak dalam komposisi beri atau herba lain yang berguna.

teh

Proses:

 1. Tuangkan ke dalam termos 6 sudu besar beri yang dihancurkan, tambahkan kepada mereka 3 sudu besar hawthorn dan 8-9 daun melissa.
 2. Tuangkan air mendidih dan tegaskan. Proses infusi mengambil masa sekurang-kurangnya 4 jam. Anda boleh menyediakan teh sedemikian pada waktu petang dan biarkan ia diselitkan semalaman. Kemudian minuman itu akan mempunyai masa untuk tepu sepenuhnya.
 3. Kemudian kami menapis teh siap sedia, tambah madu jika perlu. Teh phyto akan menjadi lazat bukan sahaja apabila ia hangat, tetapi juga apabila ia disejukkan.

Selalunya jumlah infusi yang disediakan ternyata lebih daripada yang dijangkakan. Bakinya boleh dituangkan ke dalam bekas kaca dan disimpan di dalam peti sejuk, tetapi tidak lebih daripada 2 hari. Tanpa peti sejuk, anda tidak boleh menyimpan rebusan lebih lama daripada 10 jam, atau minuman akan menjadi buruk.

air rebusan .

Sebilangan kecil buah beri diperlukan untuk menyediakan rebusan. Proses:

 1. Tuangkan mereka dengan air mendidih dan rebus dengan api perlahan selama kira-kira 15 minit.
 2. Sejukkan sedikit minuman, tambah madu jika mahu (boleh cairkan gula) dan ambil.

Kissel

Untuk menyediakannya akan memerlukan:

 • 100 gram produk kering;
 • 2 liter air;
 • 1 cawan gula;
 • 50 gram kanji.

Penyediaan:

 1. Pertama, kami tuangkan air ke atas beri yang dibasuh dan rebus selama 15 minit dengan api perlahan. Kemudian kita meneran.
 2. Masukkan gula dan kacau rata sehingga zarah gula larut.
 3. Cairkan kanji dengan sedikit air dan masukkan ke dalam minuman manis rosehip.
 4. Kami meletakkan campuran pada api yang rendah dan biarkan ia mendidih. Ia perlu sentiasa kacau untuk mengelakkan pembentukan ketulan.
 5. Sekiranya ada keinginan, maka dalam kissel tambahkan beberapa hirisan lemon.

Apa yang lebih baik: mengeringkan atau membekukan rosehip

Untuk memahami apa yang lebih baik: untuk mengeringkan atau membekukan, anda perlu mengetahui kedua-dua proses. Jika semuanya jelas kepada kita tentang pengeringan, maka pada pembekuan kita tidak tahu apa-apa lagi. Mari kita ke bahagian bawahnya.

Beri beku adalah pilihan lain untuk mengekalkan produk untuk musim sejuk. Dan nilai buah ajaib itu terpelihara. Buah-buahan yang telah dibilas boleh dimasukkan ke dalam beg plastik dan dihantar ke peti sejuk beku. Anda boleh membekukan kedua-dua buah beri keseluruhan dan pra-lenyek. Bekas plastik sering digunakan sebagai bekas.

Tetapi jangka hayat akan kurang daripada rosehips kering. Seluruh makanan disimpan di dalam peti sejuk selama satu tahun sahaja, dan dalam bentuk tumbuk walaupun kurang: tidak lebih daripada 9 bulan.

Sebelum membekukan, beri dibasuh dengan teliti dan dikeringkan dengan tuala kertas atau tuala.

Prosesnya tidak mengambil banyak masa. Satu-satunya kelemahan ialah masa penyimpanan lebih pendek daripada pengeringan. Oleh itu, hanya nyonya rumah sendiri yang boleh menjawab persoalan apakah produk kering atau beku yang lebih baik.

Kesimpulan

Buah-buahan tumbuhan ajaib yang dikeringkan dengan betul akan memberi manfaat kepada keluarga dan rakan anda, akan membantu mengatasi selesema pada musim sejuk atau musim luruh yang sejuk, akan menghilangkan avitaminosis pada musim bunga. Jika anda mengikuti semua cadangan dan mematuhi nasihat, maka produk ini boleh disimpan selama beberapa tahun. Bersabar dan buat persiapan untuk musim sejuk. Jadi sihat!

Мakanan Berkhasiat