Bagaimana untuk mengeluarkan garam berlebihan dari kaviar yang terlalu masin

Kaviar adalah makanan istimewa yang disukai ramai. Kaviar merah setanding dengan salad “Olivier” dan “herring di bawah kot bulu” telah lama menjadi sifat wajib pesta percutian. Sebilangan kecil akan meninggalkan telur telus bulat licin yang acuh tak acuh, mudah pecah di dalam mulut, dengan aroma yang menyenangkan dan rasa sedikit masin. Tetapi, malangnya, ia boleh berlaku kerana penyimpanan yang tidak betul atau terlalu lama produk tidak mempunyai rasa dan bau yang sangat menyenangkan dan menjadi terlalu masin. Di samping itu, delicatessen terlalu asin boleh mula-mula pada peringkat pengeluaran. Hantar dalam tong sampah produk yang mahal kerana kecacatan kecil tidak diingini. Oleh itu, ia pasti bernilai cuba menghidupkan semula hidangan itu. Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini.

Jika kaviar hanya terlalu masin dan belum memperoleh perisa asing, anda boleh mengeluarkan garam berlebihan dengan air sederhana. Untuk melakukan ini, anda perlu:

  • mangkuk bersih dalam;
  • air minuman bersih pada suhu bilik;
  • kain kasa atau penapis.

Semuanya cukup mudah. Kaviar harus dipindahkan ke mangkuk dalam yang besar dan tuangkan air pada suhu bilik (ini penting!) Pada kadar dua bahagian air ke satu bahagian produk. Kemudian anda perlu menyimpan kaviar di dalam air, perlahan-lahan (supaya tidak merosakkan telur), kacau, selama 3-5 minit. Kemudian toskan air yang berlebihan, letakkan kaviar pada kain kasa atau ayak dan biarkan dalam bentuk ini sehingga cecair yang berlebihan dikeluarkan sepenuhnya. Kemudian disyorkan untuk membiarkan hidangan “berehat” pada suhu bilik selama 10 minit untuk menstabilkan rasa. Selepas masa ini boleh dihidangkan.

Menyelamatkan kaviar yang terlalu masin dengan teh hitam

Kadang-kadang garam berlebihan dalam kaviar boleh menimbulkan bau yang tidak menyenangkan. Air sederhana tidak akan mengatasi baunya lagi. Walau bagaimanapun, walaupun kaviar itu masih boleh diselamatkan. Teh hitam akan membantu. Set perkara yang diperlukan hampir sama seperti dalam kaedah sebelumnya, hanya sebagai ganti air anda memerlukan teh hitam.

Jadi, anda perlu membancuh teh yang kuat. Adalah sangat penting bahawa teh tidak mempunyai agen perisa. Kemudian anda perlu menapisnya dengan teliti (tidak mungkin sesiapa akan gembira dengan kehadiran zarah minuman dalam benih) dan biarkan ia sejuk ke suhu bilik. Kemudian semuanya berlaku mengikut skema yang telah diterangkan: kaviar dituangkan dengan teh dalam nisbah 1/1 jika baunya tidak dapat dilihat dan 2/1 jika ia dapat dilihat dengan baik. Rendam telur dalam larutan dengan kacau berterusan (perkara utama adalah tidak merosakkan telur!) selama 5-7 minit. Kemudian teh disalirkan, cecair yang berlebihan dikeluarkan dengan kain kasa atau ayak. Dan anda boleh menjalankan rasa. Sekiranya rasa produk masih tidak berpuas hati, kita harus mengulangi manipulasi di atas.

Memperbaiki rasa kaviar basi dengan susu

Kadang-kadang bau yang tidak menyenangkan boleh terbentuk jika kaviar telah disimpan terlalu lama. Dalam kes sedemikian, mengeluarkan garam berlebihan daripada produk tidak akan mencukupi. Walau bagaimanapun, masih mungkin untuk cuba menyelamatkan hidangan perayaan.

Untuk melakukan ini, perlu menyediakan terlebih dahulu:

  • Mangkuk dalam;
  • susu;
  • kain kasa atau ayak.

Susu mesti direbus terlebih dahulu dan disejukkan pada suhu 20-30 darjah. Jika suhunya lebih tinggi, terdapat risiko bahawa protein dalam telur akan berkerut dan kaviar hanya akan mendidih.

Apabila susu sudah siap, kami menambah kaviar ke dalam mangkuk. Kami menyimpan telur selama kira-kira 10-15 minit. “Campuran” hendaklah sentiasa dikacau dan perlahan-lahan, supaya semua telur dibasuh sama rata. Susu akan menyerap semua bau busuk dan garam yang berlebihan, dan kemudian ia perlu dituangkan, dan kaviar itu sendiri untuk dimasukkan ke dalam penapis atau kain kasa untuk menghilangkan kekotoran serta mungkin. Selepas itu, jika rasa produk memenuhi jangkaan, ia boleh digunakan seperti yang dimaksudkan.

Bagaimana untuk membuang lebihan garam dengan bir

Satu lagi cara yang menarik untuk meningkatkan rasa makanan istimewa ini. Intipati kaedah tetap sama. Hanya anda perlu merendam kaviar dalam bir, mencampurkan bahan 1 hingga 1. Kemudian anda perlu mencampurkan kedua-dua produk dengan penjagaan khas sehingga semua bir diserap ke dalam telur.Kaedah ini bukan sahaja akan membantu menghilangkan kaviar daripada garam berlebihan, tetapi juga menjadikannya lebih besar, lebih lembut dan lebih pejal.Selepas manipulasi ini, makanan istimewa akan kelihatan lebih hebat di atas pinggan dan pada sandwic.

Walaupun fakta bahawa untuk “menyelamatkan” kaviar memerlukan set produk dan alat yang minimum, anda masih harus lebih berhati-hati dalam memilih peruntukan untuk meja anda dan cuba untuk tidak membeli produk, kualiti yang boleh dipersoalkan, serta memerhatikanterma dan syarat penyimpanan mereka.Dalam kes ini, hidangan yang disediakan daripada mereka akan menggembirakan dengan rasa dan rasa sebenar mereka.

Мakanan Berkhasiat