Bagaimana untuk menentukan kematangan alpukat

Rasa halus dan halus alpukat akan sesuai dalam banyak hidangan, dari pelbagai salad hingga pencuci mulut. Kesempurnaan gastronomi dan kekayaannya dalam pelbagai mineral dan vitamin hanyalah sebahagian kecil daripada kualitinya yang berharga.

Ciri-ciri berguna hanya wujud dalam buah-buahan masak yang masak dan merupakan makanan yang berkualiti. Bagi kebanyakan pengguna buah ini bukan lagi tetamu tropika atau eksotik, tetapi buah harian. Tetapi ramai yang tidak tahu cara memilih avokado yang betul di rak pasar raya. Artikel ini akan memperincikan bagaimana dan apa yang perlu anda perhatikan apabila memilih buah eksotik sedemikian.

Maklumat berguna tentang alpukat

Avokado adalah buah berbentuk pir, yang boleh mencapai sehingga 20 sentimeter panjang dan sehingga 2 kilogram berat! Terdapat lubang di tengah-tengah, yang tidak boleh dimakan.

Ingat! Seseorang tidak boleh makan daun alpukat, biji alpukat atau kulit alpukat, kerana terdapat bahan toksik di dalam komponen ini, yang boleh menyebabkan bahaya yang besar kepada kesihatan manusia.

Minyak avokado boleh dimakan. Ia agak berguna, kerana kandungan vitamin Dnya jauh lebih tinggi daripada telur ayam atau mentega.

Penggunaan besar alpukat adalah tepat dalam masakan vegetarian, di mana buahnya digunakan untuk menambah gulung.

Dalam perubatan, buah ini digunakan untuk pencegahan dan rawatan banyak penyakit, yang paling sesuai untuk pencegahan patologi perut dan hati.

Buah alpukat boleh ditanam sendiri dalam keadaan bilik. Untuk melakukan ini, anda perlu mengeluarkan bahagian luar cangkang benih. Penanaman disyorkan pada kedalaman sehingga 3 sentimeter dari permukaan tanah. Tempoh kematangan pucuk adalah satu hingga dua minggu.

Rasa alpukat itu sendiri boleh berbeza – dari berkrim dengan rasa kehijauan hingga kekacang. Tetapi hanya buah-buahan lembut yang masak mempunyai rasa ini.

Komposisi Kimia dan Faedah

Ia cukup mudah untuk bertemu di rak rantai runcit buah-buahan yang belum masak atau terlalu masak. Tetapi bagaimana pula dengan pengguna yang ingin membuat pilihan yang tepat ke arah alpukat berkualiti?

Hanya daging buah yang boleh dimakan. Pulpa mengandungi banyak bahan berguna, vitamin B, C, A, K, E, asid folik, serta banyak sebatian mineral berguna: fosforus, tembaga, natrium, iodin dan besi. Buah ini bagus untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan dengan cara semula jadi, kerana terdapat kumpulan lemak yang mudah dihadam di dalamnya yang menghilangkan kolesterol.

Di samping itu, alpukat sangat bagus untuk orang yang mempunyai masalah dengan sistem saraf, kerana di dalam buahnya terdapat heptulosa, yang mengurangkan rasa mengantuk dan mencergaskan badan.

Satu buah alpukat mengandungi bahan berfaedah berikut:

  • Kira-kira 72 g air minuman – itu kira-kira 3 peratus daripada elaun harian anda.
  • Kira-kira 2 g protein adalah kira-kira 2.5% daripada norma harian.
  • Kira-kira 15 g lemak adalah kira-kira 23% daripada elaun harian.
  • Kira-kira 2 g karbohidrat adalah kira-kira 1.5% daripada elaun harian.

Oleh itu, nilai tenaga akhir buah alpukat ialah 670 kJ, iaitu 11.5% daripada norma harian. Dan 160 kcal adalah 11.5% daripada norma harian.

Cadangan pemilihan

Buah terlalu matang atau kurang masak disebabkan oleh masa perjalanan yang panjang. Avokado boleh terlalu masak, kurang masak, atau hanya reput semasa transit.

Terdapat beberapa ciri dan kriteria khusus untuk memilih alpukat yang berkualiti.

Warna dan ketumpatan buah.

Ciri pertama yang paling ketara dalam alpukat ialah warnanya. Rona boleh berbeza dan terdiri daripada ton hitam hingga hijau muda. Buah yang berkualiti dan lazat boleh dalam kes pertama, dan dalam kes kedua. Keperluan utama dalam pilihannya ialah gabungan harmoni kedua-dua warna dan indeks ketumpatan. Di bawah ini kami akan memberitahu anda secara terperinci cara menilai buah ini.

Ketumpatan

Ingat, apabila membeli avokado, anda perlu merasainya. Ini adalah satu kemestian, kerana warna boleh dilihat dengan segera, tetapi ketumpatan hanya boleh ditentukan dengan palpasi. Jika ia adalah rangkaian runcit atau pasar raya besar, maka di sana buah itu hanya terletak di atas rak, dan tiada siapa yang menghalang untuk merasai buah itu. Dan jika ia adalah pasaran yang kecil, mungkin terdapat sedikit kesukaran dalam memilih alpukat yang berkualiti. Tetapi ingat, anda tidak boleh membeli buah ini secara membabi buta. Lebih baik berjalan ke pasar raya terdekat dan membeli avokado di sana, jika pasar tiba-tiba tidak membenarkan anda menyentuh buah tersebut.

Menyentuh buah mempunyai kehalusan dan nuansa sendiri, yang harus diperhatikan. Jadi, lihat segera pada warna dan ketumpatan buah. Jika anda bercadang untuk makan alpukat pada hari pembelian, lebih baik memilih buah dengan warna hijau gelap dan ketumpatan sederhana lembut. Sekiranya buahnya terlalu keras dan mempunyai nada ringan, maka buah seperti itu akan bertahan kira-kira 5 hari tanpa sebarang masalah. Di bawah adalah kombinasi utama warna dan ketumpatan alpukat, serta penunjuk dicat kualiti akhir:

  1. Warna buahnya hijau muda. Ketumpatannya tegas. Kualiti: buah ini pastinya belum masak lagi. Anda boleh membeli buah ini dan biarkan di tempat yang terang untuk masak terakhir selama 5 hari. Jika anda makan pada hari yang sama anda membelinya, ia akan rasa masam.
  2. Warna buahnya sederhana hijau. Ketumpatannya tegas. Kualiti: buah ini tidak cukup matang, anda perlu biarkan ia masak selama 3 hari. Ia masih mempunyai rasa astringen yang sama, tetapi ia lebih lembut daripada yang diterangkan di atas.
  3. Warna buahnya hijau tua. Ketumpatannya lembut. Kualiti: anda perlu membiarkannya masak selama beberapa hari. Kemudian alpukat akan menjadi lebih lembut, dan rasa akan menjadi lebih halus dan manis.
  4. Warna buahnya hijau tua. Ketumpatannya adalah tegas. Kualiti: di sini anda harus memilih jenis “Kaas” atau “California”. Kosnya lebih mahal, tetapi dengan pematangan tambahan 3 hingga 5 hari, rasa akan menjadi apa yang anda perlukan.
  5. Warna buahnya hijau tua. Ketumpatan buahnya agak lembut. Kualiti: buah ini pastinya terlalu masak. Jangan beli alpukat ini, kerana semua bahan dan sifat berguna telah lama hilang. Gabungan warna dan ketumpatan sedemikian menunjukkan reput.

Jika anda memilih alpukat yang betul dengan betul, anda boleh yakin 100% bahawa buah ini akan masak dan agak lazat, serta sesuai untuk semua idea masakan. Jika anda bercadang untuk membuat salad atau sos sos, anda juga boleh mengambil alpukat yang sangat lembut, yang tidak akan mempunyai kawasan gelap. Mereka menunjukkan sama ada kerosakan mekanikal pada buah, atau permulaan proses reput di dalamnya. Jika, sebaliknya, anda merancang untuk membuat gulung, maka alpukat dengan tahap masak sederhana adalah pilihan yang sangat baik. Ingat bahawa apabila ditambah kepada salad atau mana-mana hidangan lain, buah ini tidak boleh mengganggu rasa bahan-bahan lain.

Petua Berguna: Jika anda perlu memilih avokado yang betul dengan cepat, teknik menggoncang dengan buah akan berkesan. Jika lubang itu mengetuk bahagian dalam buah apabila anda menggoncangnya, buah itu 100% masak.

Ciri kulit

Pengesanan pelbagai bintik putih atau hitam pada alpukat adalah loceng penggera yang perlu segera mengetepikan buah tersebut. Seharusnya tidak ada bintik-bintik atau pertumbuhan yang kelihatan pada permukaan, dan kulit itu sendiri harus mempunyai struktur yang seragam.

Jika permukaannya licin dan sedikit berkilat, ini menunjukkan bahawa alpukat mempunyai lubang (inti) yang agak besar di dalamnya, dan kulitnya hanya boleh dikeluarkan dengan pisau. Di samping itu, sebahagian besar pulpa berguna akan dikeluarkan.

Jika avokado mempunyai permukaan yang berkedut, ini adalah penunjuk utama bahawa avokado itu masak dan pilihannya adalah tepat. Ini adalah tekstur kulit, yang boleh dikeluarkan dengan mudah tanpa bantuan pisau, dan yang tidak mengganggu bahagian alpukat yang sihat. Saiz lubang akan jauh lebih kecil daripada dalam kes yang diterangkan di atas. Alpukat yang paling sesuai ialah apabila sedikit lekukan akan kekal pada permukaan buah apabila ditekan sedikit dengan jari, yang beransur-ansur hilang. Ini adalah penunjuk utama bahawa alpukat seperti itu boleh dimakan dengan segera.

Ciri-ciri tangkai

Ciri terakhir yang membolehkan anda mengenal pasti alpukat masak ialah tangkainya. Ia boleh mencadangkan struktur dalaman buah – sama ada alpukat di dalamnya sihat atau busuk. Jika anda menemui tangkai, anda perlu mengeluarkannya. Ini agak mudah dan tidak akan menyebabkan sebarang kesukaran, kerana ia mudah terlepas daripada buah.

Akan ada lekuk kecil di mana tangkai itu, yang merupakan penunjuk utama apabila memilih alpukat. Anda perlu melihat warna penyok. Avokado yang sihat dan masak boleh berbeza-beza dalam warna dari coklat muda hingga kuning muda. Buah yang belum masak akan menonjol dengan warna selada. Alpukat sedemikian sebaiknya diketepikan selama beberapa hari untuk pematangan tambahan.

Sekiranya alpukat agak keras dan warna tangkainya berbeza dari coklat gelap hingga hitam, maka buah sebegitu pastinya busuk di bahagian dalam. Walau bagaimanapun, buah yang lembut, dengan warna tangkai dari coklat hingga kuning, menunjukkan bahawa alpukat adalah 100% masak dan lazat.

Nuansa dan ciri kecil inilah yang akan membantu ramai pengguna membuat keputusan tentang pilihan mereka di pasaran dan peruncit. Helah ini boleh digunakan oleh kedua-dua pengguna baru dan pelanggan tetap berpengalaman dalam rangkaian runcit. Satu-satunya perbezaan akan kekal dalam kecanggihan masakan pengguna dan tujuan penggunaan alpukat untuk keperluan tertentu.

Penyimpanan alpukat

Tempat yang sesuai untuk menyimpan buah ini adalah di dalam peti sejuk. Untuk mematangkan alpukat, letakkan sahaja di sebelah buah lain, seperti pisang atau limau, dan cipta keadaan bilik yang sesuai untuk ia masak.

Jika dagingnya menjadi gelap, bagaimanapun, anda boleh taburkan jus lemon pada permukaan buah, yang akan melambatkan proses dengan ketara. Apabila dipotong, dinasihatkan untuk menyimpan buah untuk masa yang singkat di dalam peti sejuk, kerana kandungan lemak yang tinggi di dalam alpukat cepat rosak.

Мakanan Berkhasiat