Bagaimana untuk menangkap taimen: bila, di mana dan pada apa?

taimen tidak begitu berharga untuk memancing dan ia tidak pernah ditangkap pada skala industri. Tetapi ikan adalah objek sukan yang menarik, memancing amatur. Bergelut dengan pemangsa yang kuat dan lincah meninggalkan pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Walaupun agresif, taimen mudah ditangkap dengan berputar kerana ketamakan dan tidak pilih kasih. Malah batu dan kayu ditemui di dalam perut pemangsa, menurut cerita orang berpengalaman. Ikan makan di tempat pengumpulan makanan berpotensi berhampiran perbezaan kedalaman, pusaran air.

Keanehan wakil salmonid yang paling kuno adalah berenang ke tempat-tempat yang indah. Mereka sering muncul di latar belakang jeram besar dan singkapan batu.

Mekanisme perlindungan pemangsa dalam keadaan panas, apabila paras takungan menurun, membantu mencari jalan ke mata air sejuk. Nelayan yang berpengalaman menentukan tempat memancing dengan bantuan termometer. Ia cukup untuk mengukur suhu di saluran utama di muara sungai dan di anak sungai. Di mana ia lebih rendah, ia lebih cenderung untuk mengalami gigitan.

Perlu dipertimbangkan bahawa taimen tidak dibenarkan memancing di mana-mana. Spesies ini disenaraikan dalam Buku Merah Bashkiria, Komi, Daerah Autonomi Khanty-Mansiysk, Wilayah Irkutsk.

Bila nak tangkap

Gigitan kerap berlaku pada awal musim panas sejurus selepas bertelur. Apabila suhu air semakin tinggi, taimen menukar gigi mereka, yang mengurangkan aktiviti makanan mereka. Ia disambung semula pada penghujung Ogos dan berlangsung sehingga pecah ais.

Salmonids memburu pada waktu senja, pada waktu malam dan pada awal pagi. Pada siang hari ikan berehat dan tangkapan lebih teruk.

Mana nak tangkap

Taimen mencari di sebalik batu pada kedalaman kira-kira satu meter. Menjanjikan memancing berhampiran muara sungai di kawasan berpasir atau berbatu cetek dengan arus sejuk, di belakang tebing, pokok banjir.

Pemangsa memburu kelabu dan tench di jeram sungai cetek, belibis – di belakang mana-mana tempat perlindungan berhampiran pantai. Spesimen terbesar berdiri di dalam lubang yang dalam.

Apa yang hendak ditangkap

Apabila air dibuka, taimen ditangkap dengan batang berputar sepanjang 2.7-3 m dan 35-50 g. Rod yang dipasang kuasa tanpa gear atau kekili pengganda dengan beban 7-10 kg, kapasiti kili 4000-5000, tali berjalin dengan diameter 0.2-0.3 mm. Pada tackle berputar pada taimen muat benam memanjang, loyang, carabiner besi dan gelang skipping, diperbuat daripada silikon karbida.

Memancing lalat semakin popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Untuk kaedah memancing ini pilih panjang kelas 10-12 kosong tiga meter, kekili tanpa win bersaiz sederhana dengan brek ratchet. Perhatian khusus diberikan kepada kekuatan garisan. Ia mesti menahan beban yang tinggi, jangan pecah di atas batu.

Selepas bertelur, apabila umpan aktif bermula, ikan secara sewenang-wenangnya menelan umpan yang berbeza, tetapi warna-warna cerah masih menakutkan mereka. Taimen mudah bertindak balas terhadap pemutar besar (9-10 cm), pemutar, pemutar, penyelam, pemutar tenggelam berwarna perak dan emas. Dalam air cetek gunakan popper. Umpan stabil meniru ikan tidak berkesan.

Gergasi sungai pada waktu senja dan pada waktu malam menggigit dengan baik pada tikus tiruan sepanjang 10 cm seberat 50 g. Umpan tidak sukar untuk membuat sendiri daripada gabus, plastik buih. Asas dipangkas dengan mana-mana kulit haiwan, untuk membuang jarak dan kestabilan dalam perut menetapkan plat plumbum.

Selepas menelan umpan, pemangsa dipancing tajam, dan bergelut perlahan-lahan. Bergantung pada arah mangsa, garisan dilepaskan atau digulung masuk. Kadang-kadang proses itu berlarutan selama beberapa jam, tetapi hasil akhirnya berbaloi.

Мakanan Berkhasiat