Bagaimana untuk memilih penapis air isi rumah yang cekap

Kualiti air paip meninggalkan banyak yang diingini. Ia tidak selamat untuk diminum, sekurang-kurangnya kerana ia dirawat dengan klorin untuk pembasmian kuman. Itulah sebabnya kehadiran penapis air di apartmen bandar – satu kemestian. Dalam bahan ini kami memberitahu anda cara memilihnya.

Kini dijual beberapa jenis penapis. Jenis yang paling biasa ialah:

  • kendi;
  • aliran;
  • osmosis terbalik;
  • tulang belakang.

Mari analisa setiap daripada mereka dengan lebih terperinci.

Jag .

Ringkasnya, ini adalah bekas plastik dengan bahagian penapisan khas. Ia tidak perlu menyambungkannya ke paip. Ia cukup untuk menuangkan air ke dalam peranti dan tunggu beberapa lama.

Ini bukan yang paling mudah, tetapi pilihan yang paling murah. Masuk akal untuk membelinya apabila tiada kemungkinan untuk menyambungkan peranti ke paip.

Pegun .

Ia disambungkan antara saluran keluar air dan paip. Akibatnya, air yang telah disucikan sudah mengalir dari paip. Terdiri daripada 1-3 bahagian dengan bahan pembersih khas di dalamnya. Melalui mereka cecair mengalir silih berganti.

Lebih mahal daripada jag, tetapi lebih mudah dan berkesan. Menyediakan penulenan air yang baik, sesuai dalam kebanyakan kes. Tidak sesuai hanya untuk air yang sangat kotor (cth. kekerasan melebihi 7 °F).

Penapis osmosis terbalik (penapis membran)

Melepasi air melalui membran khas, di mana sebatian kimia yang berpotensi berbahaya tidak boleh dilalui. Dari segi sambungan, ia hampir sama dengan penapis aliran, tetapi kosnya lebih tinggi. Terdapat satu lagi nuansa – ia mengambil masa untuk membersihkan air, cecair yang disucikan terkumpul di dalam tangki khas.

Sesuai untuk mereka yang ingin mendapatkan air minuman yang paling tulen. Juga menyediakan tahap penulenan yang sangat baik untuk kekotoran yang teruk, kekerasan yang tinggi.

Air batang.

Dengan reka bentuk, ia menyerupai pegun, tetapi ia dipasang terus ke dalam air utama, bukan di hadapan paip. Ia bagus untuk menghilangkan kekotoran mekanikal yang tidak larut (pasir, zarah kotoran kecil, karat) daripada air.

Sebagai peraturan, penapis sedemikian hanya mempunyai satu unit penulenan. Kerana kecekapan pembersihan ini tidak sebaik penapis pegun. Tetapi dengan bantuan mereka, anda boleh mencapai aliran air bersih dari semua paip di apartmen atau rumah, yang sangat mudah.

Apa yang perlu diberi perhatian apabila memilih

Apabila memilih, anda perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

  1. Dimensi penapis. Ia harus mudah dimuatkan di bawah sink. Ia adalah perlu untuk mengambil kira jumlah ruang di bawah sink.
  2. Kecekapan. Lebih banyak anda mengambil dalam sehari, lebih berkuasa penapis itu.
  3. Tahap penyucian. Ia berbeza dari model ke model. Lebih kotor dan lebih teruk air itu, semakin tinggi tahap penulenan yang sepatutnya. Pembersihan yang paling berkesan disediakan oleh penapis membran.
  4. Kualiti pemasangan dan komponen. Ia mesti sempurna, jadi lebih baik membeli penapis daripada pengeluar terkenal. Jika tidak, terdapat risiko kebocoran – walaupun dengan pemasangan peralatan yang betul. Juga, dalam kes masalah kualiti, terdapat kebarangkalian bahawa penapis tidak akan bertahan lama.

Dan, sudah tentu, ia adalah perlu untuk meneruskan dari bajet yang ada. Mencuba untuk menjimatkan wang tidak berbaloi – model yang sangat murah mungkin mempunyai kecacatan atau perkahwinan. Dengan dana yang terhad harus bermula sekurang-kurangnya dengan segmen bajet sederhana. Ia adalah mungkin untuk mencari model yang baik yang akan berfungsi dengan baik dan akan bertahan lebih daripada satu tahun.

Beli penapis air isi rumah, bekalan dan aksesori untuk mereka boleh didapati di GC “Geyser”. Anda boleh melihat pelbagai jenis barangan di halaman ini: https://geizer.com/catalog/house/. Jika anda tidak boleh memilih, pakar kami akan memberi anda nasihat terperinci dan membantu anda membuat keputusan. Terdapat perkhidmatan penghantaran yang mudah di kedai dalam talian syarikat.

Мakanan Berkhasiat