Bagaimana untuk melembutkan mastic kek kering

Pes pastri manis digunakan untuk salutan licin sempurna, menghias kek, kek dengan tulisan, lukisan, angka tiga dimensi. Produk penetapan cepat dengan gelatin sesuai untuk membuat butiran kecil hiasan, dengan kanji – untuk memodelkan bunga, dengan susu pekat – untuk salutan licin. Mastika paling lembut dan likat – marzipan, madu. Lebih kerap tuan rumah berhadapan dengan fakta bahawa mastic “terapung”, tetapi kadang-kadang terdapat masalah yang bertentangan. Jika jisim plastik dalam simpanan telah menjadi batu, jangan tergesa-gesa membuang produk itu. Terdapat beberapa cara untuk menghidupkannya semula, untuk memulihkan struktur asal.

Ciri-ciri pengguna mastic dipelihara dalam bekas tertutup rapat tanpa akses kepada udara, kelembapan. Sekiranya syarat penyimpanan dilanggar atau resipi tidak diikuti, jisim manis kehilangan keplastikan, menjadi berbatu.

Bagaimana untuk melembutkan mastic kering untuk kek

Mastic keras yang dibeli dalam bungkusan yang belum dibuka boleh diuli dengan tangan. Untuk melakukan ini, anda memerlukan kesabaran dan tikar silikon. Cubit sekeping kecil daripada jumlah jisim dan uli dengan teliti sehingga ketulan terkecil hilang. Mastic dengan kandungan mentega koko yang tinggi memanas dengan baik dengan kepanasan tangan anda dan menjadi elastik.

Pilihan untuk memulihkan struktur pastri lapuk yang telah disimpan dengan tidak betul:

  1. Letakkan mastic kering dalam beg plastik tebal, simpulkan dekat dengan tepi. Celupkan beg berisi isinya ke dalam bekas berisi air panas. Selepas setengah jam keluarkan bungkusan, uli jisim likat di tangan anda, gunakan seperti yang diarahkan.
  2. Selepas memanaskan pes dalam air panas (seperti dalam kes pertama), tambah jus lemon. Asid melembutkan komposisi, memudahkan kerja selanjutnya dengan bahan.
  3. Untuk menghidupkan semula produk, tambahkan sedikit sayuran, minyak mentega atau gliserin ke dalam beg dengan mastic. Biarkan selama beberapa jam untuk membolehkan agen pelembut diserap. Kemudian uli pes selama sekurang-kurangnya lima minit.
  4. Jika jisim manis telah mengeras dari penyimpanan lama, bungkusnya dalam filem makanan, letakkan di dalam bekas dengan kain kapas lembap. Tutup rapat dengan penutup, biarkan di atas meja. Selepas 24 jam, hancurkan kandungan bekas dengan tangan anda.
  5. Damar gula yang sangat keras boleh dibentuk semula dalam ketuhar gelombang mikro. Masukkan ketulan kering ke dalam beg, masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro. Produk sehingga 0.5 kg memanaskan badan dalam denyutan 10 saat. Jika pes pepejal lebih besar, sehingga 20 saat diperlukan. Pemanasan yang lebih lama akan menyebabkan jisim manis cair.

Penting: Resusitasi tidak sesuai untuk fondant kering sepenuhnya, yang hancur, hancur.

Pastri yang paling cepat kering dengan gelatin, ia adalah yang paling mudah untuk dihidupkan semula. Glukosa fondant kurang berkemungkinan mengeras, tetapi mengambil masa lebih lama untuk memanaskan dalam air panas atau microwave.

Tukang masak pastri tidak mengesyorkan membeli mastic terlebih dahulu atau membuatnya lama sebelum membuat kek supaya anda tidak perlu resusitasi. Produk yang mula mengeras harus digunakan secepat mungkin.

Cara menyimpan mastic supaya tidak kering

Simpan mastic stor kedai dalam pembungkusan asalnya di tempat yang gelap dan kering pada suhu tidak lebih tinggi daripada 20 darjah sebelum tarikh luput yang ditentukan oleh pengilang.

Jika anda memerlukan beberapa produk, buka bungkusan itu, potong dengan teliti sekeping dengan spatula, bakinya dibalut rapat dengan kerajang atau masukkan ke dalam bekas kedap udara. Dalam keadaan ini, jisim manis dengan pengawet, agen pewarna, penstabil disimpan selama 30 hari. Apabila meletakkan produk di dalam peti sejuk, jangka hayat dilanjutkan kepada empat bulan.

Pastri buatan sendiri dibuat secara eksklusif daripada produk semula jadi. Pasta sedemikian, dibungkus dalam filem dan dibungkus dalam bekas dengan penutup yang ketat, mengekalkan sifat penggunanya hanya 2-3 minggu di dalam peti sejuk dan 3 bulan di dalam peti sejuk.

Jika anda tidak bercadang untuk menggunakan produk manis dalam masa terdekat, semburkannya dengan minyak sayuran sebelum membungkusnya dalam foil atau foil.

Nyahbekukan mastic secara beransur-ansur. Pertama, letakkan bekas dengan jisim manis di rak peti sejuk.Apabila produk menjadi lebih lembut, alihkannya ke meja dapur.Selepas penyahbekuan lengkap, pastikan anda mengulinya dengan tangan anda.

Lebih mudah untuk bekerja dengan mastic plastik segar.Tetapi kadang-kadang anda perlu menggunakan produk kering.Dalam kes ini, dan membantu dan laichfaks daripada profesional.

Мakanan Berkhasiat