Bagaimana susu memberi kesan kepada tubuh manusia

Susu adalah bahan makanan semulajadi, semula jadi dan biasa kepada kita sejak kecil. Dalam khasiatnya kita tidak biasa ragu-ragu. Ramai orang secara khusus membeli susu ladang, berlemak untuk mendapatkan manfaat kesihatan maksimum daripada produk hebat ini tanpa sebarang bahan tambahan.

Susu digunakan dalam sejumlah besar resipi untuk hidangan, ditambah kepada minuman. Pencuci mulut tanpanya adalah mustahil untuk dibayangkan.

Tetapi sejak beberapa tahun kebelakangan ini kita semakin mendengar bahawa susu dalam bentuk tulen hanya sesuai digunakan untuk kanak-kanak di bawah umur tertentu. Terdapat beberapa kajian yang membuktikan bahawa produk itu tidak boleh dihadam sepenuhnya untuk orang dewasa dan, lebih-lebih lagi, berbahaya kepada kesihatan.

Kira-kira sepuluh tahun yang lalu, saintis mempersoalkan semua sifat berguna susu. Pada masa itu mereka berjaya mewujudkan kesan sebenar susu lembu pada badan dewasa dalam banyak eksperimen.

Komposisi susu lembu moden

Susu sentiasa dianggap sebagai produk seimbang yang mengandungi:

  • Komposisi unik protein, lemak dan karbohidrat;
  • Kalsium, penting untuk tulang dan gigi;
  • Vitamin D, seperti kalsium, yang menguatkan tulang, gigi dan membantu menguatkan otot.

Tetapi eksperimen dalam dekad yang lalu telah menunjukkan bahawa susu lembu boleh menjejaskan kualiti dan panjang hayat kita dengan ketara:

  1. Lemak haiwan. Tahap lemak haiwan yang tinggi membawa kepada aterosklerosis pada saluran darah. Akibatnya, serangan jantung dan strok.
  2. Hormon. Susu, yang dihasilkan pada skala perindustrian di ladang besar, selalunya mengandungi bahan berbahaya untuk tubuh. Fakta bahawa lembu diberi makanan khas dengan hormon untuk mendapatkan hasil susu yang lebih tinggi. Hormon ini, masuk ke dalam tubuh manusia, boleh mencetuskan perkembangan tumor kanser. Lelaki terutamanya berisiko.
  3. Laktosa. Komponen ini menyebabkan alahan kepada susu lembu dan produk tenusu lain. Satu daripada setiap empat orang di dunia mempunyai intoleransi laktosa. Gejalanya adalah sama: sakit perut, loya, cirit-birit, kolik.
  4. Kalsium dalam susu lembu boleh dikatakan mustahil untuk diserap. Oleh itu, bagi kebanyakan orang susu tidak memberi manfaat dalam hal ini.
  5. Proses pempasteuran produk perindustrian membunuh kebanyakan unsur berguna untuk badan.

Pilihan alternatif

Anda boleh menggantikan susu lembu dengan santan atau santan. Susu kacang soya mempunyai rasa yang hampir sama. Dan dari segi komposisi mereka benar-benar serupa, kecuali, tentu saja, kandungan lemak.

Anda boleh menambah kalsium dengan kekacang dan kubis Cina. Produk ini juga diperkaya dengan unsur berguna yang lain. Ikan, badam, bijan dan aprikot kering kaya dengan kalsium. Dan norma harian vitamin D terkandung dalam hanya 2 gram minyak ikan.

Industri tenusu telah berusaha keras untuk meyakinkan pengguna tentang faedah pengambilan susu. Ia tidak hilang dari rak kedai, walaupun terdapat banyak bukti kesannya pada badan. Walaupun terdapat lebih banyak alternatif kepada susu berasaskan tumbuhan.

Percaya kepada saintis atau percaya pengalaman dan perasaan anda sendiri – anda sendiri yang membuat keputusan. Tetapi hakikat bahawa manusia adalah satu-satunya makhluk hidup yang makan susu apabila dewasa, masih membuat kita berfikir dua kali. Jadi dengarkan badan anda dan pantau reaksi anda terhadap makan makanan tertentu. Ia mungkin menjadikan hidup anda lebih baik di kemudian hari.

Мakanan Berkhasiat