Bagaimana moonshine memberi kesan kepada tubuh manusia

Samogon ialah minuman yang dibuat dengan menyuling brogue. Asas untuk pengeluaran minuman adalah cecair yang mengandungi gula, yang disediakan untuk tujuan penapaian alkohol. Penyulingan dijalankan dengan bantuan penyuling khas, yang menjalankan penyulingan. Bersama-sama dengan alkohol, asas diekstrak daripada minyak asas dan kekotoran toksik lain, yang boleh membahayakan kesihatan.

Satu-satunya bahaya kesihatan daripada moonshine bukanlah minyaknya. Samogon biasanya mengandungi etil alkohol dalam kepekatan yang lebih tinggi daripada vodka komersial biasa. Etil alkohol melalui beberapa peringkat apabila ia memasuki badan:

 1. Ia diserap melalui dinding perut dan memasuki aliran darah.
 2. Merangsang sistem saraf, menyebabkan rasa mabuk, mengembangkan dinding saluran darah.
 3. Dimetabolismekan dalam hati, hancur menjadi sebatian yang lebih mudah – pertama menjadi asetaldehid, dan kemudian bahan ini diubah menjadi air dan asid asetik.
 4. Produk pecahan dikumuhkan oleh buah pinggang, kulit, dan organ pernafasan (sebahagian kecil).

Secara purata, selepas meminum 100 ml moonshine, etanol disingkirkan sepenuhnya dari badan dalam masa 6 jam untuk lelaki dan 8 jam untuk wanita. Apabila mabuk, sel hati tidak dapat menampung beban dan metabolisme menjadi perlahan. Sebahagian daripada hepatosit mati, mengakibatkan perkembangan penyakit hati alkohol jika dimakan dengan kerap.

Kemudaratan minuman itu

Pertama, moonshine di rumah tidak dapat dimurnikan secara maksimal dari minyak sirap, yang mana dari minuman ini terdapat mabuk berat. Bahan-bahan inilah yang mempengaruhi tahap keterukan keadaan selepas minum. Di samping itu, penggunaan minuman membawa kepada akibat berikut:

 1. Menimbulkan perkembangan penyakit hati – hepatitis, fibrosis dan sirosis.
 2. Meningkatkan risiko patologi sistem saraf.
 3. Memusnahkan saluran darah, memburukkan fungsi jantung.
 4. Menyebabkan perkembangan penyakit gastrousus.
 5. Menyebabkan kemunculan gangguan mental.
 6. Menyebabkan ketagihan berterusan.
 7. Mengurangkan sistem imun.

Keracunan alkohol boleh menyebabkan kematian jika kepekatan etanol dalam darah melebihi 3.5 ppm. Malah penggunaan sederhana minuman ini boleh mengurangkan jangka hayat dengan ketara. Sekiranya ketagihan berkembang, kesan negatif moonshine terhadap kesihatan hanya meningkat, terdapat perubahan dalam kehidupan sosial, nilai dan keutamaan seseorang dialihkan. Selalunya akibat untuk kesihatan mempunyai sifat yang tidak dapat dipulihkan. Itulah sebabnya moonshine dianggap sebagai minuman berbahaya.

Tiada kesan positif moonshine pada tubuh manusia. Oleh kerana itu, tidak disyorkan untuk menyalahgunakan minuman ini, terutamanya jika ia belum menjalani pembersihan tambahan. Ia juga penting untuk memahami bahawa etil alkohol adalah ketagihan, dan ini boleh membawa kepada masalah dalam semua bidang kehidupan.

Мakanan Berkhasiat