Bagaimana minyak sawit memberi kesan kepada badan

Perbincangan tentang kebaikan dan kesan negatif minyak sawit kepada tubuh manusia telah lama berlaku. Kebimbangan didorong oleh fakta bahawa beberapa negara (Itali, Sepanyol, Perancis, Jerman) telah memperkenalkan larangan import dan penggunaan produk yang mengandungi minyak sawit.

Pada masa yang sama minyak mempunyai pelbagai aplikasi – ia digunakan untuk penyediaan produk separuh siap, kerepek, gula-gula, coklat dan produk lain. Sifat-sifatnya (dan dengan itu kesannya pada badan) secara langsung bergantung kepada kepelbagaian dan pemprosesan.

Varieti

Minyak sawit diperbuat daripada buah pokok kelapa sawit. Terdapat jenis produk berikut, berbeza dalam komponen:

  • merah (tidak diproses);
  • halus;
  • terhidrogenasi;
  • Teknikal.

Minyak merah

Ia adalah semulajadi dalam komposisi, mahal, diekstrak melalui proses teknologi yang lembut, akibatnya semua faedahnya dipelihara. Produk ini mengandungi vitamin A dan E yang tinggi, karotenoid, lemak dan bahan lain, dimakan dalam bentuk tulennya. Minyak mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Pencegahan kanser (melindungi sel daripada kemusnahan);
  • penghidratan kulit dan pengukuhan folikel rambut;
  • pengukuhan sistem imun dan perlindungan terhadap virus;
  • bantuan dalam pembentukan tisu tulang dan sendi yang betul;
  • menurunkan kolesterol darah;
  • Peningkatan ketajaman penglihatan dan kesihatan mata.

Produk dimakan dalam kuantiti terhad. Jika tidak, ia boleh mencetuskan penambahan berat badan yang berlebihan, perkembangan penyakit jantung dan vaskular.

Minyak ditapis

Jenis ini jauh lebih murah daripada minyak merah. Ia digunakan untuk menambah rasa dan meningkatkan jangka hayat produk makanan. Produk ini mengandungi banyak lemak, dan semasa pemprosesan ia kehilangan sifatnya dan menjadi berbahaya (boleh menyebabkan kemudaratan).

Sekali di dalam badan, ia tidak dicerna sepenuhnya (takat lebur 40 ° C), jadi ia mengendap di dalam usus sebagai sanga dan toksin. Jenis ini dikontraindikasikan dalam diabetes dan penyakit sistem kardiovaskular, menggalakkan penambahan berat badan yang cepat.

Minyak terhidrogenasi

Penghidrogenan melibatkan penambahan karbon kepada produk. Varieti ini berbahaya dan boleh menyebabkan kemudaratan serius kepada kesihatan. Produk yang mengandunginya mengandungi lemak trans. Tubuh menganggapnya sebagai bahan asing dan meningkatkan pembebasan plak kolesterol, yang menetap di dinding saluran darah.

Produk ini boleh menyebabkan keracunan makanan dan masalah gastrousus, jadi ia tidak disyorkan untuk digunakan walaupun dalam dos yang kecil.

Minyak Teknikal

Ini tidak sesuai untuk makanan, jenis yang paling murah dan gred terendah. Ia tidak mempunyai sifat berguna sama sekali dan boleh mencetuskan perkembangan tumor kanser. Produk ini digunakan untuk pembuatan bahan kimia isi rumah (sabun, lilin parafin), ubat-ubatan dan kosmetik, ia boleh memberi kesan positif pada kulit (pelembap).

Kesimpulan

Hari ini minyak sawit boleh didapati dan meluas. Bergantung pada kaedah pengeluaran dan kehadiran dalam komposisi komponen tertentu, ia mempunyai ciri-ciri atau sifat lain yang boleh memberi kesan kepada kesihatan manusia.

Produk ini boleh digunakan dalam kuantiti yang kecil, tetapi penggunaan yang kerap adalah berbahaya dan merosakkan tubuh manusia. Di samping itu, untuk fungsi normal badan, tertakluk kepada penggunaan minyak sawit, ia patut dimasukkan ke dalam produk diet yang meningkatkan fungsi saluran gastrousus dan menghilangkan toksin dan produk detoksifikasi.

Мakanan Berkhasiat