Bagaimana Minuman Tenaga Mempengaruhi Tubuh Manusia

Minuman tenaga adalah minuman yang meningkatkan aktiviti dan prestasi kerana kafein, taurin dan bahan tambahan herba lain yang terkandung di dalamnya. Mereka sangat popular di kalangan pelajar, pemandu dan mereka yang terpaksa melakukan tanpa tidur biasa untuk masa yang lama.

Satu tin minuman tenaga berharga dari 50 hingga 150 rubel secara purata. Rasanya jelas, berbuah dan sangat manis. Produk ini berbeza dengan ketara daripada minuman berkarbonat biasa. Kesannya datang cukup cepat dan bergantung pada metabolisme: dari 20 hingga 40 minit selepas penggunaan. Tetapi selepas 2 jam, kesannya semakin lemah, jadi jika badan benar-benar letih, ia hanya menjadi lebih teruk.

Pengilang menambah vitamin, ginseng dan ekstrak jambu batu ke dalam komposisi minuman tenaga untuk menutup reputasi minuman berbahaya. Walaupun begitu, kerajaan di banyak negara mengenakan larangan penjualan jenama tertentu minuman sedemikian jika kandungan bahan berbahaya melebihi norma. Di negara kita penjualan minuman tenaga dibenarkan hanya dari 18 tahun, walaupun baru-baru ini mereka boleh dibeli walaupun oleh kanak-kanak.

Kandungan minuman dan kesannya kepada badan

 1. Kafein adalah bahan yang merangsang kerja aktif otak, jantung, meningkatkan tekanan darah. Ia melegakan rasa keletihan dan mengantuk, mencergaskan.
 2. Taurine – terdapat pada manusia dan haiwan. Bertanggungjawab untuk fungsi normal organ, otot, penglihatan, dan metabolisme.
 3. Gula – dipecahkan kepada glukosa dan fruktosa. Menambah rizab tenaga karbohidrat dalam badan.
 4. Melatonin adalah hormon yang mengawal bioritma kita. Berkat dia, kita berjaga pada waktu siang dan tidur pada waktu malam.
 5. Vitamin – dalam minuman tenaga biasanya ditambah vitamin B, kerana kekurangannya boleh menyebabkan rasa letih.
 6. Ginseng adalah ekstrak yang berasal dari tumbuhan ubatan. Asli, sering digunakan dalam rawatan penyakit saraf, meningkatkan imuniti, ketahanan terhadap tekanan fizikal.
 7. Jambu batu – buah tropika dengan khasiat, sifat penyembuhan. Ia melegakan tekanan, keletihan, kelaparan.

Pada pandangan pertama, semuanya telus dan positif. Tetapi jangan lupa bahawa setiap komponen ini tertumpu dalam satu tin minuman dan dalam bentuk ini adalah campuran nuklear. Apabila mereka dimakan secara serentak, terutamanya dalam dos yang lebih tinggi, perkara berikut berlaku:

 • degupan jantung meningkat;
 • tekanan darah meningkat;
 • paras gula darah melonjak;
 • ia membebaskan rizab tenaga yang sukar dipulihkan;
 • fungsi buah pinggang dan hati meningkat;
 • Saluran gastrousus terjejas.

Akibat penyalahgunaan minuman tenaga

Dengan setiap kali kesan minuman tenaga semakin lemah. Tubuh mula membiasakan diri dengan mereka, dan keinginan untuk cepat berasa cergas dan aktif menjadi lebih kuat. Oleh itu, untuk mendapatkan hasil yang terbaik, sesetengah orang minum lebih daripada satu tin bahan “ajaib”. Sistem saraf dan pencernaan mengalami ini di tempat pertama.

Hakikatnya ialah tiada bahan yang paling semula jadi boleh menggantikan tidur yang nyenyak dan nyenyak seseorang. Ini adalah satu-satunya cara untuk badan menambah sumber tenaganya. Minuman tenaga hanya menutup sementara gejala keletihan, memaksa organ bekerja sekuat mungkin.

Dalam kebanyakan kes, setiap orang kedua sudah mempunyai masalah dengan saluran gastrousus daripada diet yang salah, tekanan dan tabiat buruk. Minuman tenaga hanya memburukkan keadaan. Sakit perut, pemburukan gastritis dan pankreatitis, cirit-birit, loya adalah mungkin. Sekiranya terdapat masalah perut atau usus, disyorkan untuk menahan diri daripada minum minuman tenaga.

Untuk berasa terjaga dan penuh tenaga, tidak perlu menggunakan minuman tenaga. Untuk hari yang produktif di tempat kerja, kami memerlukan:

 • Diet yang betul dan diukur.
 • Sukan dan aktiviti fizikal.
 • Kelas yoga dan berjalan di udara segar.
 • Rutin harian yang betul dan tidur yang sihat.

Minuman tenaga tidak boleh menggantikan mana-mana titik ini, tetapi hanya memburukkan keadaan. Jangan membebankan badan anda dengan bahan-bahan mujarab tersebut.

Мakanan Berkhasiat