Bagaimana makanan mempengaruhi mood seseorang

Baik dari segi fizikal dan emosi, makanan memberi kita keseronokan. Makanan yang kita makan menyuburkan badan kita, tetapi ia juga mempengaruhi minda kita. Makanan tertentu mewujudkan kemesraan dan keselamatan dalam diri kita – Saya cadangkan memikirkan tentang makanan untuk keselesaan dan makanan untuk jiwa. Anda mungkin pernah mengalami perubahan mood. Apa yang anda makan mempengaruhi perasaan anda. Dan perasaan anda mempengaruhi apa yang anda makan. Apabila kita tertekan, kita cenderung untuk makan berlebihan atau kurang makan, yang tidak sihat. Makanan boleh menjadi penyelamat; kita makan kerana ia membuatkan kita berasa lebih baik. Sesetengah orang tidak mahu makan langsung kerana tekanan; mereka terlalu terganggu atau tidak sihat dari segi fizikal. Musim cuti agak sibuk bagi kami. Membuat pilihan sedar tentang apa yang kita makan pada masa ini boleh membantu kita mengurangkan tekanan. Jadi, bagaimana sebenarnya makanan tertentu menunjukkan kesannya terhadap keadaan minda kita?

Kuasa persatuan.

Kami membentuk ikatan emosi kepada makanan tertentu. Ini berlaku kerana kita mengaitkan mereka dengan perkara yang pernah berlaku kepada kita sebelum ini. Makanan yang merupakan sebahagian besar zaman kanak-kanak kita boleh membangkitkan kenangan masa itu. Aroma rebusan membuatkan kita membayangkan pulang ke dapur ibu kita!

Fenomena ini amat ketara semasa cuti. Makan malam Krismas tradisional mengingatkan kami tentang kemesraan dan keseronokan (dari setiap pengalaman lain) yang kami rasai pada masa ini sebagai kanak-kanak.

Serotonin dan karbohidrat yang menenangkan

Makanan yang anda makan boleh mengubah kimia otak anda. Ini mempengaruhi perasaan anda, kejelasan mental anda, dan tahap perhatian anda. Sebagai contoh, unsur-unsur tertentu dalam makanan adalah prekursor neurotransmitter, yang merupakan mediator kimia yang menghantar maklumat antara sel-sel otak anda. Kandungan prekursor yang tersedia daripada makanan mempengaruhi jumlah neurotransmitter yang tersedia untuk sel otak anda.

Apabila ia datang kepada mood, satu neurotransmitter penting ialah serotonin. Ia mempengaruhi perasaan anda tentang diri anda. Apabila tahap serotonin rendah, anda lebih cenderung berasa tegang, marah atau tertekan.

Menurut Judith Wurtman, pengarang The Serotonin Power Diet, “Alam telah memberi kita cara mudah untuk menggunakan kuasa otak kita untuk mengawal selera makan dan mood kita. Kita tidak memerlukan ubat, suplemen, herba atau pil. Hanya dengan mengambil pelbagai jenis karbohidrat yang ada di bumi ini, kita boleh menurunkan berat badan, berasa lebih baik tentang diri kita sendiri, dan mungkin membuat semua orang lebih tenang.”

Pengambilan karbohidrat menyebabkan insulin dilepaskan ke dalam aliran darah. Insulin mengambil semua asid amino kecuali triptofan daripada aliran darah. Di dalam otak, triptofan ditukar kepada serotonin. Beberapa pilihan diet yang sihat untuk pelepasan serotonin termasuk roti bijirin penuh, bijirin dan pasta.

Protein menjadikan anda lebih berjaga-jaga

Protein terurai kepada komponen asid amino semasa penghadaman. Salah satu daripada asid amino ini ialah tyrosine, yang meningkatkan pengeluaran neurotransmitter norepinephrine, dopamine dan adrenaline. Neurotransmiter ini memberi kita tenaga dan tenaga. Pilihan yang sihat termasuk ikan, ayam, daging tanpa lemak dan telur.

Minum kopi?

Walaupun reputasinya buruk, dos kecil kafein bertindak sebagai antidepresan. Tetapi jangan berlebihan. Pakar mengesyorkan mengehadkan dos kepada satu hingga dua cawan kopi sehari!

Asid folik, selenium dan asid lemak

Makan bayam dan minum jus oren untuk mengelakkan kemurungan. Kajian telah menunjukkan bahawa orang yang tertekan mempunyai tahap asid folik yang lebih rendah. Makan makanan dengan tahap asid folik yang tinggi boleh membantu mencegah atau mengurangkan kemurungan.

Kacang, tuna, biji bunga matahari dan bijirin bijirin adalah sumber selenium yang baik. Kajian telah menunjukkan bahawa orang yang mempunyai tahap selenium yang rendah lebih cemas. Meningkatkan jumlah selenium membantu menormalkan keadaan minda.

Makan ikan berminyak seperti salmon, makarel, dan herring, serta telur. Asid lemak yang terkandung di dalamnya adalah penting untuk membran sel saraf dan otak yang sihat. Kekurangan lemak ini dalam diet anda boleh meningkatkan risiko kemurungan anda.

Lindungi ingatan anda dengan telur dan buah beri

Telur: kolin didapati dalam kepekatan tinggi dalam telur dan merupakan kompleks vitamin B yang merupakan prekursor kepada neurotransmitter asetilkolin, yang dikaitkan dengan ingatan. Pesakit dengan penyakit Alzheimer telah terbukti mempunyai tahap asetilkolin yang rendah. Makan telur dan makanan lain yang kaya dengan kolin boleh membantu memastikan asetilkolin tersedia untuk otak anda.

Beri: makan banyak beri. Beri biru, raspberi dan beri goji, kerana semuanya mengandungi tahap antioksidan yang tinggi yang membolehkan anda memusnahkan radikal yang merosakkan sel.

Manis benar-benar menggembirakan anda

Jika anda boleh berhenti pada satu kuki, ini mungkin cara terpantas untuk meningkatkan mood anda. Makan makanan yang tinggi lemak dan gula menyebabkan otak anda mengeluarkan endorfin, yang menghantar isyarat keseronokan ke seluruh badan anda.

Makan coklat untuk rasa seksi

Coklat mengandungi jumlah phenylethylamine yang sangat tinggi, perangsang yang dikaitkan dengan cinta dan tarikan seksual. “Amfetamin coklat” ini menjejaskan tekanan darah dan paras gula darah anda, menyebabkan anda berasa terangsang. Ia juga meningkatkan degupan jantung anda, mencerminkan perasaan cinta.

Мakanan Berkhasiat