Bagaimana Keju Mempengaruhi Tubuh Manusia

Keju adalah salah satu produk kegemaran ramai orang. Baru -baru ini, pakar telah membahaskan sama ada untuk menganggapnya berguna atau berbahaya kepada tubuh manusia. Kandungan protein dan lemak yang tinggi membantu untuk menenangkan dan menghilangkan kelaparan untuk masa yang lama, tetapi ia juga boleh menyebabkan berat badan berlebihan jika terlalu banyak penyalahgunaan produk yang lazat. Memutuskan sama ada untuk mengehadkan atau menghapuskan keju dari diet adalah keputusan yang perlu dibuat secara bebas. Oleh itu, adalah wajar untuk memahami apa kesan positif atau negatif penggunaannya terhadap tubuh manusia.

Faedah makan keju

Keju – Sumber Nutrien

Produk ini mempunyai komposisi yang agak unik. Satu perempat daripadanya terdiri daripada protein, yang merupakan bahan binaan untuk sel -sel badan. Protein susu mengandungi semua asid amino penting untuk manusia, termasuk lapan yang penting. Yang terkandung dalam keju hampir diserap sepenuhnya oleh tubuh manusia.

Kesan yang bermanfaat terhadap keadaan dan kesihatan tulang dan gigi

Keju adalah sumber kalsium. Hanya 100 gram keju mengandungi norma hariannya. Juga produknya kaya dengan vitamin D, yang diperlukan untuk kalsium untuk diserap sepenuhnya. Penggunaan keju secara tetap bukan sahaja dapat mengekalkan keseimbangan mineral yang diperlukan di dalam badan, tetapi juga untuk memulihkan kekurangannya. Itulah sebabnya keju termasuk dalam diet wanita hamil, ibu -ibu yang menyusu dan anak -anak kecil. Sebagai contoh, varieti keras dan separuh berbahaya mengandungi kalsium yang lebih sedikit daripada lembut.

Sumber tenaga

Produk ini juga tinggi lemak dan vitamin B12, yang membantu dengan cepat memulihkan kekuatan semasa usaha fizikal atau mental yang kuat, mengekalkan kerja semua sistem badan.

Kesan positif terhadap kerja jantung dan saluran darah

Dalam kuantiti yang kecil, produk berlemak ini mempunyai kesan yang bermanfaat terhadap fungsi jantung.

Pencernaan yang lebih baik

Keju mengandungi sejumlah besar bakteria susu masam, kehadirannya mempunyai kesan positif terhadap keadaan dan fungsi semua organ pencernaan, terutama usus. Sekeping keju membantu memulihkan keseimbangan dalam badan dan memulakan fungsi pencernaan normal.

Bahaya keju

Kita tidak boleh melupakan bahaya yang boleh menyebabkan penggunaan keju:

Tindak balas alahan.

Sesetengah orang alah kepada protein susu. Dalam kes ini, keju dikontraindikasikan sama sekali. Malah sekeping kecil boleh menyebabkan kemerosotan kesihatan yang tajam, yang mungkin disertai dengan muntah dan cirit -birit.

Tekanan darah tinggi

Penyebab utama adalah garam, yang terkandung dalam kuantiti yang besar dalam keju, terutama yang sukar. Perlu mengurangkan kandungan garam makanan lain jika anda ingin menikmati keju keras yang baik.

Punca kenaikan berat badan

Produk berlemak ini sering menyebabkan kenaikan berat badan.

Ini tidak bermakna anda harus menolaknya sama sekali, tetapi lebih baik untuk mengehadkan pengambilan hariannya hingga 25 gram sehari.

Мakanan Berkhasiat