Bagaimana gula mempengaruhi tubuh manusia

Bahaya gula diperkatakan di mana-mana. Ramai atlet dan blogger telah berulang kali mengadakan maraton “tanpa gula” dan berkongsi keputusan mereka selepas beberapa ketika. Mari kita ketahui betapa buruknya ia dan jika ia mempunyai sebarang aspek positif.

Jenis gula semulajadi termasuk:

 1. Gula bit – biasa kita, gula pasir putih atau gula halus.
 2. Gula tebu – juga gula perang yang popular untuk digunakan.
 3. Jenis lain (gula kelapa, gula maple dan gula aren) tidak popular kerana kosnya yang tinggi atau wilayah pengedaran terhad.

Perlu dikatakan dengan segera bahawa segala-galanya dalam pemakanan adalah baik secara sederhana. Dan makan gula secara sederhana tidak menimbulkan sebarang ancaman kepada badan kita. Selain itu, gula secara fizikal diperlukan untuk proses metabolisme dalam badan kita.

Mengenai sifat bermanfaat gula

Kita semua tahu dari pelajaran biologi bahawa gula cepat dipecahkan kepada glukosa dan fruktosa dan kemudian memasuki aliran darah. Glukosa diperlukan untuk badan berfungsi dengan baik.

Perkara kedua ialah keseronokan kita terhadap gula-gula. Dan jika mood kita bertambah baik, maka titik ini juga boleh dikira sebagai tambah.

Tetapi adakah semuanya begitu jelas dalam hubungan dengan gula dan apa yang ada di sebalik kualiti positif ini?

Mengenai bahaya gula kepada badan

 1. Hakikat bahawa badan kita mampu memperoleh glukosa dan fruktosa daripada pelbagai jenis makanan, termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran. Tetapi gula dalam kebanyakan pencuci mulut dan air limau akan berlebihan. Dan, seperti yang kita tahu, semua perkara yang tidak perlu cenderung untuk mendepositkan. Oleh itu kesan negatif pada angka tersebut.
 2. Paras gula dalam darah meningkat sebaik sahaja kita mula makan sesuatu yang manis. Terdapat pelepasan insulin secara tiba-tiba untuk menstabilkan keadaan. Secara beransur-ansur paras gula menjadi normal, tetapi ia digantikan oleh rasa lapar yang lain. Dalam kes ini kita mendapat selera makan yang mengamuk dan rasa lapar yang berterusan.
 3. Pengambilan gula yang berlebihan menyebabkan ketagihan. Ia menimbulkan pembebasan “hormon kegembiraan”, seperti ubat, itulah sebabnya kita suka menggembirakan diri kita dengan gula-gula. Tetapi dari masa ke masa, ia menjadi lebih sukar untuk melepaskan mereka.

Berat badan berlebihan

Semua ciri penggunaan gula di atas tidak dapat dielakkan membawa kepada berat badan berlebihan. Apabila anda berlebihan berat badan, pengambilan gula yang tidak terkawal berterusan memudaratkan kesihatan anda. Ia membawa kepada penyakit serius:

 • perkembangan diabetes mellitus;
 • tulang rapuh dan masalah pergigian;
 • ketegangan yang berlebihan pada jantung dan hati;
 • gangguan makan: makan berlebihan, kenyang, selera makan, dan rasa lapar yang berlarutan.

Semua masalah ini benar-benar boleh dielakkan dengan melepaskan gula-gula dalam masa. Mereka akan diganti dengan sempurna dengan buah-buahan dan madu. Cuba untuk meninggalkan minuman manis selama sekurang-kurangnya dua minggu, jangan tambah gula ke dalam teh dan kopi. Percayalah, apabila masa berlalu, anda tidak akan menyukai rasa teh yang terlalu manis.

Dan jika ia benar-benar sukar pada mulanya, cuba makan pemanis semulajadi – stevia. Pada mulanya ia akan kelihatan bahawa ia mempunyai rasa berumput, tetapi anda juga boleh membiasakannya demi kesihatan anda sendiri dan badan yang langsing.

Jangan beli pemanis sintetik. Kebanyakannya terkumpul di dalam badan, menyebabkan gangguan pencernaan dan toksik.

Faedah berhenti gula

Kenikmatan rasa buah yang lebih ekspresif.

 1. Tidur yang nyenyak dan bertenaga pada waktu pagi.
 2. Kesihatan kulit bertambah baik.
 3. Tenaga, ringan dalam badan.
 4. Pengurangan berat.

Sungguh sukar bagi pemakan manis lama untuk melepaskan gula sekali dan untuk semua. Tetapi jika anda meletakkan dalam keseimbangan faedah yang dibawa oleh gula kepada anda secara peribadi dan faedah yang anda akan terima dengan menyerahkannya, maka yang kedua pasti akan melebihi yang pertama.

Beri perhatian lebih kepada kesihatan mereka – ia harus sentiasa menjadi keutamaan. Jalani gaya hidup aktif, makan dengan betul, dan manjakan diri anda dengan gula-gula hanya pada hari cuti.

Мakanan Berkhasiat