Bagaimana Garam Mempengaruhi Tubuh Manusia

Pernahkah anda mendengar apa-apa tentang kebaikan garam untuk tubuh kita? Satu-satunya pengecualian mungkin adalah garam laut (dan itu untuk kegunaan luaran dalam bentuk mandi air panas).

Terdapat banyak perdebatan tentang kegunaan natrium. Kekurangannya boleh menyebabkan hiponatremia – penyakit yang serius. Ramai yang mencadangkan bahawa diet tanpa garam boleh membawa kepada penyakit ini. Tetapi sebenarnya, sebab utama kekurangan natrium dalam darah adalah cecair berlebihan dalam badan.

Garam mungkin salah satu bahan tambahan makanan tertua yang meningkatkan rasa makanan. Sebaik sahaja anda membiasakan diri dengan makanan masin, anda tidak boleh lagi menikmati hidangan pertama dan kedua tanpa garam. Rasa mereka nampak hambar, kosong. Oleh kerana ia telah digunakan sejak zaman dahulu, mungkin garam tidak begitu merosakkan kepada kita sekarang?

Jenis Garam Makanan

Terdapat lebih sedozen jenis garam pemakanan yang berbeza. Mereka semua berbeza dalam tahap masin, mengisar dan warna. Mari lihat pilihan yang paling menarik:

Merah jambu

Garam batu berwarna merah jambu pucat, naungan tidak seragam. Ia mempunyai butiran besar. Selalunya disebut sebagai Himalaya – selepas deposit. Garamnya kurang masin dan mesra alam. Ramai amatur percaya bahawa ia sangat berguna untuk badan.

Hitam

Garam hitam Kostroma mengandungi karbon, yang mempunyai sifat sorben. Garam tersebut digunakan untuk menyahtoksik badan dan membersihkan kulit.

Serpihan garam

Memasak garam untuk restoran. Oleh kerana teksturnya, ia ditambah kepada hidangan dalam kuantiti yang lebih kecil, jadi penggunaan dikurangkan dengan ketara. Serpihan terbentuk dalam proses pengekstrakan dan pemprosesan khas garam dengan mendidih.

Kesan garam pada badan

Jumlah garam yang disyorkan setiap hari yang boleh kita ambil ialah 5 gram. Bukan sahaja garam tulen, tetapi juga sos, sos tomato dan mayonis serta makanan yang dibungkus dan sedia untuk dimakan perlu diambil kira. Jumlah garam di dalamnya sebenarnya tidak selalu disenaraikan dengan tepat pada label, jadi mustahil untuk dikawal.

Malah, kita makan 2 hingga 3 kali ganda, tanpa memikirkan akibat diet sedemikian. Tambah tekanan harian, keletihan, tabiat buruk, dan kolesterol berbahaya. Terlalu banyak faktor memburukkan kesihatan kita, memendekkan purata jangka hayat kita.

Dalam jumlah yang mencukupi, garam:

  • mengekalkan keseimbangan air-garam;
  • menambah elektrolit;
  • tepu dengan natrium.

Penyalahgunaan makanan bergaram dan masin menyebabkan:

Pengumpulan dalam badan.

Sehingga kini, saintis berpendapat bahawa garam disingkirkan sepenuhnya dari badan. Tetapi kajian terbaru telah membuktikan bahawa ia terkumpul dengan usia dan menjejaskan sistem imun kita.

Kemudaratan kepada sistem kardiovaskular

Hubungan antara garam dan tekanan darah tidak dapat dinafikan. Penggunaan garam yang berlebihan memudaratkan kerja jantung dan saluran darah. Ia boleh menyebabkan strok dan serangan jantung. Lelaki yang makan sedikit makanan tumbuhan, makan makanan berlemak, pedas dan masin, dan mempunyai tabiat buruk berisiko.

Pengekalan air

Telah lama diketahui bahawa pengambilan makanan masin yang berlebihan menyebabkan kita bengkak. Organ dalaman kita juga menjadi bengkak, yang menghalangnya daripada berfungsi secara normal.

Ketagihan

Seperti gula, garam adalah seperti ubat yang membuatkan kita ketagih. Menyerah setiap hari semakin sukar. Ramai orang tidak perasan bagaimana mereka cuba mengasinkan semua hidangan di kafe atau restoran.

“Garam membakar” badan.

Ini adalah istilah baru yang sering digunakan sekarang oleh pakar pemakanan. “Salt burn” berlaku apabila seseorang yang makan makanan masin dalam kuantiti yang banyak akhirnya tidak lagi berasa terukur. Makanan kelihatan tidak masin atau tidak masin langsung.

Tidak mungkin ada penolakan sepenuhnya terhadap pengambilan garam. Hampir semua makanan, kecuali yang berasal dari sayuran, mengandungi natrium klorida. Produk roti, emping jagung, piza dan produk daging yang disediakan tepu dengan bahan ini. Hidangan tradisional kami yang kaya dengan garam juga boleh termasuk jeruk. Akibatnya, dua gelas garam tambahan sebulan dan bukannya separuh gelas yang sepatutnya.

Мakanan Berkhasiat