Bagaimana dengan cepat mengeringkan mastic gula untuk kek

Mastic atau plastisin boleh dimakan meliputi kek span, kek pasir dan kek madu. Daripada jisim elastik mencipta bunga, relief, lukisan, angka tiga dimensi yang menjadikan produk kuih-muih cantik dan canggih. Pes gula dibeli di kedai atau dimasak sendiri di rumah. Dalam kes ini, anda perlu menunggu sekurang-kurangnya sehari untuk mastic berhenti melekat pada tangan anda. Tetapi jika kek perlu dihiasi dengan cepat, gunakan helah kecil yang mengurangkan masa pemejalan jisim manis dengan ketara.

Pengeringan pastri mengambil masa 6-30 jam, bergantung pada komposisi produk, kuantiti, suhu dan kelembapannya.

Penghasil kuih-muih dinasihatkan membuat persiapan untuk menghias 2 hari sebelum menghias kek.

Pes gula yang digulung nipis dengan gelatin kering lebih cepat daripada yang lain. Untuk mengeringkan, biarkan mastic di dalam bilik yang kering dan berventilasi baik.

Cara-cara mengeringkan kek damar dengan cepat

Konsistensi, keplastikan bahan konfeksi sebahagian besarnya bergantung pada kualiti gula tepung. Jika zarah gula tepung masuk ke dalam produk, mastic akan koyak apabila dilancarkan.

Untuk meningkatkan keplastikan, bungkus pes gula siap dalam filem berpaut dan hantar ke peti sejuk selama 15-20 minit.

Jika mastic kekal melekit dan sukar untuk digunakan, teruskan menguli bahan, tambah gula tepung. Jika produk kedai melekit, taburkan permukaan kerja dengan jagung atau kanji beras.

Sekiranya tidak ada masa untuk menunggu mastic kering secara semula jadi, kaedah ekspres digunakan:

  1. Pes yang tidak mengandungi mentega koko dikeringkan di dalam ketuhar selama 3-10 minit pada suhu 80°C. Jika buih muncul, tanda-tanda pertama ubah bentuk, blotting, segera matikan api, keluarkan produk dari ketuhar. Ratakan bahan lembut dengan seterika pastri. Selepas maksimum 5 minit ia akan mengeras.
  2. Gulungkan mastic setebal 2-3 mm. Lapisan nipis akan lebih cepat kering. Melancarkan pes dengan kanji akan mempercepatkan lagi proses pengeringan. Anda boleh menggunakan gula tepung, tetapi dengan itu plastisin yang boleh dimakan akan kekal lembut lebih lama.
  3. Hidupkan lampu meja (tidak semestinya kuasa tinggi), halakan pada mastic lembut berdekatan. Sekiranya kelembapan bilik rendah, bahan hiasan akan kering dalam 1-3 jam.
  4. Letakkan dulang dengan lapisan pes yang digulung nipis ke dalam ketuhar. Hidupkannya, biarkan suhu pada sifar. Ia akan mengambil masa sejam untuk mastic menjadi stabil.

Anda boleh menyediakan mastic yang cepat kering sekaligus:

  • Rendam satu sudu teh gelatin dalam segelas air sejuk;
  • Selepas penebalan, tambah 30 ml minyak sayuran, jus setengah lemon;
  • Cairkan campuran gelatin dalam mandi air;
  • tambah 400 gram gula tepung yang diayak;
  • Uli plastisin yang boleh dimakan dengan teliti.

Tetapi walaupun mastic gula-gelatin kering tidak akan mengekalkan bentuknya dalam produk siap jika kek terperangkap dalam hujan atau dibiarkan di bawah penutup dalam keadaan panas.

Bagaimana untuk mengeringkan angka mastic

Angka mastic kering lebih cepat apabila udara beredar di sekelilingnya dengan kuat. Seorang peminat boleh membantu. Alas dulang pembakar dengan alas silikon atau kertas silikon. Letakkan patung rata, hidupkan kipas yang diarahkan pada hiasan. Ia akan mengambil masa beberapa jam untuk fondant kering sepenuhnya.

Patung-patung, sudah dipasang pada kek, keringkan dengan pengering rambut. Hidupkan peranti dalam mod tiupan sejuk. Arahkan pancutan udara pada semua sisi jauh dari hiasan.

Untuk mengeringkan angka tiga dimensi yang lebih cepat, ia dipasang dari bahagian kecil secara langsung semasa hiasan kek atau segera menjadikannya berongga di dalamnya. Untuk melakukan ini, anda memerlukan muncung pastri khas, yang dikeluarkan selepas selesai membentuk.

Soal Jawab

Pembuat gula pemula sering meragui ketepatan tindakan mereka, bertanya soalan tentang cara pengeringan mastic, pilihan untuk membetulkan kesilapan yang dibuat.

Mengapa fondant tidak kering dan apa yang perlu dilakukan?

Terdapat beberapa sebab mengapa pes gula tidak kering untuk masa yang lama. Proses menjadi lebih sukar dengan tidak mengikut perkadaran yang diberikan dalam resipi. Terutamanya panjang kekal bahan lembut dengan penambahan sejumlah besar pewarna cecair. Memanjangkan pengeringan kelembapan yang tinggi di dalam bilik, mastic membuka gulungan yang tidak betul.

Apa yang perlu dilakukan jika fondant retak semasa pengeringan?

Jangan gulungkan pes pastri yang terlalu nipis. Sekiranya lapisan lebih nipis daripada 2-3 mm, ia bukan sahaja akan koyak dan retak, tetapi juga menekankan semua penyelewengan permukaan kek. Penyebab keretakan hiasan lain adalah butiran gula dalam komposisi mastic, menutupi kek sejurus selepas pemasangan tanpa membenarkan masa untuk mengendap.

Penyelesaian terbaik untuk masalah ini ialah mengeluarkan salutan yang retak dan menggantikannya dengan yang baru. Jika ini tidak dapat dilakukan, beberapa titis minyak sayuran disapu pada kawasan yang bermasalah dan dilicinkan dengan besi pastri sehingga permukaannya licin sempurna. Gelembung yang terhasil ditusuk dengan jarum dan disalurkan semula dengan besi.

Semasa pengeringan, bukan sahaja mastic meliputi retak, tetapi juga angka tiga dimensi. Ini berlaku kerana pengeringan tidak sekata lapisan dalam dan luar jisim manis. Untuk mengelakkan kesilapan ini, lebih baik membuat angka besar dari bahagian kecil yang kering, mengikatnya dengan putih telur.

Bolehkah saya mengeringkan mastic dalam ketuhar gelombang mikro?

Dalam ketuhar gelombang mikro, mastic tidak dikeringkan, tetapi dilembutkan jika ia telah menjadi berbatu dan tidak boleh diuli. Ia cukup untuk memasukkan ketuhar gelombang mikro dengan pes untuk memanaskan selama 10-15 saat dan kemudian mengulinya dengan jari anda untuk menjadikan bahan mendapat sifat kerja.

Adalah lebih baik untuk mengeringkan “plastisin” di dalam bilik yang kering dan sejuk. Kipas, pengering rambut atau ketuhar akan membantu mempercepatkan proses.

Apa yang berlaku jika anda mengeringkan damar wangi di dalam peti sejuk?

Angka mastic (terutamanya yang kecil), walaupun dibungkus dengan baik, di dalam peti sejuk boleh direndam daripada pemeluwapan, ubah bentuk. Peningkatan kelembapan dan titisan pada permukaan tidak menyumbang kepada pengeringan pes.

Untuk mempelajari bukan sahaja cara membuat hiasan mastic yang indah, tetapi juga untuk mengekalkannya sehingga saat yang penting, anda memerlukan pengetahuan dan kemahiran praktikal, yang dikuasai dari semasa ke semasa.

Мakanan Berkhasiat