Bagaimana dan berapa banyak jus bit boleh disimpan di dalam peti sejuk

Bit mempunyai kesan yang sangat baik pada tubuh manusia. Tidak kurang berguna dan jus daripadanya. Perbezaan utamanya daripada jus lain ialah ia mempunyai betalain – pigmen pewarna, yang merupakan antioksidan yang sangat baik, mempunyai kesan anti-radang dan membantu membersihkan badan.

Juga minuman bit mempunyai komposisi vitamin dan mineral yang kaya dan sebatian yang diperlukan untuk fungsi normal tubuh manusia, iaitu:

 • vitamin pelbagai kumpulan (C, B1, B2, B3, B5, A, K);
 • besi, magnesium, zink, kalium, mangan, kuprum, iodin, sulfur, silikon, fosforus, kalsium, boron;
 • gula semulajadi;
 • asid organik malik;
 • asid oksalik, yang membantu memecahkan lemak dalam badan;
 • asid amino;
 • flavonoid;
 • nitrat organik yang menurunkan tekanan darah;
 • sebatian pektin yang meningkatkan penghadaman dan menyingkirkan toksin dari badan.

Oleh kerana kesan kompleks unsur-unsur ini, penggunaan jus bit mencapai:

 • Sel darah merah yang terkandung dalam komposisi membersihkan dan memperbaiki komposisi darah;
 • kemungkinan pengurangan sindrom kesakitan;
 • penyingkiran bahan toksik dari badan;
 • peningkatan penghadaman;
 • Penurunan berat badan pada peringkat pertama obesiti;
 • normalisasi tekanan darah;
 • meningkatkan imuniti.

Mengapa sangat penting untuk menyimpan jus dengan betul

Tidak dinafikan bahawa jus yang baru diperah sangat berguna, ia mengandungi banyak vitamin dan unsur berguna dan merupakan nutrisi terbaik untuk manusia. Semuanya kerana jus diserap oleh badan hampir serta-merta, terima kasih kepada enzim yang terkandung dalam jus itu sendiri untuk penghadaman, menambah sumber tenaga badan dan menyimpannya dengan unsur mineral.

Selepas membuat jus bit yang baru diperah, ia perlu dimasukkan ke dalam peti sejuk selama 2-3 jam supaya ia boleh berdiri supaya sebatian berbahaya akan meruap dan sifat bergunanya akan dimaksimumkan. Kemudian minuman itu perlu dituangkan ke dalam mangkuk lain, kecuali sedimen.

Perkara yang betul adalah untuk minum jus sebelum makan dicairkan dalam nisbah 1:4 dengan air atau 1:3 – dengan jus lain. Dalam bentuk yang tidak dicairkan, minuman itu diambil sebagai profilaksis dengan preskripsi doktor. Sebagai permulaan, anda tidak boleh menyalahgunakan dan minum jus dalam bahagian kecil, kira-kira satu sudu teh, dan secara beransur-ansur membawa jumlahnya kepada 50 gram sehari.

Yang paling optimum adalah penggunaan jus bit sejurus selepas ia telah diselesaikan, menyimpannya tidak disyorkan, kerana vitamin di dalamnya mula merosot dan sifat-sifat berguna terjejas.

Tetapi jika anda ingin menyimpan jus yang baru diperah untuk seketika, sebagai contoh, jika anda menggunakannya untuk tujuan perubatan, anda semestinya perlu memasukkannya ke dalam peti sejuk dalam bekas kedap udara, yang akan menghalang sentuhannya dengan oksigen dan tidak akan membenarkan vitamin. untuk mengoksida. Dan terima kasih kepada suhu rendah proses penapaian dihentikan.

Jangka hayat jus bit yang baru diperah di dalam peti sejuk

Pertimbangkan berapa lama jus bit yang baru diperah disimpan di dalam peti sejuk.

Tidak seperti jus lain, jus bit boleh disimpan di dalam peti sejuk, tetapi tidak lebih daripada 3 hari. Selepas itu sifat bergunanya melemahkan dan mendapatkan kesan yang diingini menggunakan jus tidak akan berfungsi.

Peraturan utama penyimpanan tanpa kehilangan sifat berguna

Untuk mengelakkan pemusnahan bahan berguna, penyimpanan minuman yang betul adalah penting. Jus bit di dalam peti sejuk mesti dimeteraikan secara hermetik. Untuk tujuan ini, anda boleh menggunakan mana-mana bekas, kecuali bekas aluminium:

 1. bekas kaca, yang melambatkan proses pengoksidaan jus dan optimum untuk penyimpanannya;
 2. bekas plastik, apabila menyimpan dengan cara ini ia harus dipertimbangkan bahawa plastik tidak disterilkan, jadi kemasukan mikroorganisma dan permulaan penapaian pada tarikh yang lebih awal daripada ketika menyimpan dalam kaca;
 3. keutamaan terbesar untuk menyimpan minuman masih dalam bekas vakum, yang akan mengurangkan sepenuhnya sentuhan dengan udara, jadi jus disimpan untuk masa yang paling lama.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada jus tidak menjadi buruk

Walau bagaimanapun, walaupun dengan pematuhan terma dan peraturan penyimpanan, minuman itu masih boleh menjadi buruk.Pertama sekali, ini akan ditunjukkan oleh warna, yang akan menjadi gelap.Apabila kerosakan berlaku pengoksidaan dan kekeruhan jus, rupa bau masam yang tidak menyenangkan dan rasa.

Juga kerosakan boleh nyata dalam bentuk acuan, rasa tengik, penampilan lendir dalam minuman, pemendakan dan perubahan lain dalam produk.Minuman sedemikian tidak boleh dimakan untuk makanan atau rawatan perubatan dan harus dilupuskan sekaligus.

Jus bit adalah minuman yang benar-benar menyembuhkan.Skop penggunaannya sangat luas, baik dalam bidang perubatan mahupun dalam kosmetologi.Pertama sekali, anda harus mengambil kira ciri-ciri individu tubuh manusia, tetapi dengan penggunaan dan penyimpanan yang betul, mendapatkan kesan yang baik dalam rawatan banyak penyakit dijamin.

Мakanan Berkhasiat