Bagaimana daging babi memberi kesan kepada tubuh manusia

Daging babi kekal sebagai produk kontroversi di kalangan saintis yang mengkaji kesannya terhadap tubuh manusia. Pakar mendakwa bahawa daging babi mengandungi hormon pertumbuhan, yang menimbulkan obesiti dan keganasan. Produk itu sendiri sangat berlemak, yang menyebabkan penyimpanan lemak yang berlebihan dalam tisu dan, jika dimakan dengan kerap, membawa kepada peningkatan berat badan yang cepat. Walau bagaimanapun, kita bercakap tentang penyalahgunaan produk dengan tepat.

Dari segi kesan positifnya pada badan, daging babi mengandungi magnesium dan zink yang tinggi, serta lisin, yang memainkan peranan penting dalam pembentukan tulang. Satu hidangan produk menyediakan bekalan vitamin B12 sebulan. Tidak perlu takut kesan buruk daging babi secara sederhana dalam diet. Untuk penggunaan lebih kerap adalah lebih sesuai daging putih ayam, yang kurus, produk pemakanan dan sumber protein haiwan yang baik.

Selain vitamin B12, daging babi juga mengandungi beberapa bahan bermanfaat lain:

  1. Tiamin. Daging babi terutamanya kaya dengan tiamin, salah satu vitamin B, yang memainkan peranan penting dalam pencernaan lemak, protein dan karbohidrat. Ia juga dikenali sebagai vitamin B1.
  2. Selenium. Sumber terbaik mineral penting ini ialah produk haiwan seperti daging, makanan laut, telur dan produk tenusu. Unsur ini menipiskan darah dan menghalang pembekuan darah, dan perlu sebagai langkah pencegahan terhadap penyakit kardiovaskular.
  3. Zink. Penting untuk kesihatan otak dan sistem imun. Ia juga memberikan rambut, kulit dan kuku penampilan yang sihat dan menarik. Kekurangan unsur ini dalam badan menimbulkan masalah dengan metabolisme.
  4. Vitamin B6. Memainkan peranan penting dalam fungsi otak, meningkatkan mood dan ingatan.

Cadangan untuk pilihan dan penggunaan

Seperti kebanyakan produk haiwan, daging babi adalah sumber protein yang sangat baik, yang terlibat dalam membina otot dan membantu mengekalkan kencang badan. Adalah penting untuk memilih daging babi yang tidak terlalu berlemak, dan memberikan rawatan haba yang sengit sebelum memakannya.

Pengambilan daging mentah atau separuh masak bukan sahaja memudaratkan perut, malah membawa risiko dijangkiti parasit usus dan pelbagai penyakit berjangkit. Walau bagaimanapun, rawatan haba intensif, serta pra-pembekuan sepenuhnya menghilangkan kemungkinan ini.

Kemudaratan daging babi kepada badan

Bagi kekarsinogenan produk, ia boleh dipertikaikan. Walaupun Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah mengklasifikasikan daging merah, yang termasuk daging babi, dalam Kumpulan 1 (produk yang menyebabkan kanser), data berubah setiap tahun, dan banyak perkara yang dikaji dipersoalkan. Sebagai contoh, beberapa kajian telah menunjukkan hubungan antara makan daging babi dan kejadian kanser kolorektal atau kanser gastrik pada orang. Walau bagaimanapun, semua data ini bukan statistik dan memerlukan penyelidikan tambahan.

Laman web rasmi WHO menyenaraikan sebab untuk mengehadkan makan semua jenis daging merah. Antaranya dinamakan: bahan berbahaya yang dikeluarkan dari daging semasa memasak, serta kehadiran besi heme di dalamnya. Walau bagaimanapun, data yang disediakan oleh laman web WHO menunjukkan bahawa anda tidak harus menghapuskan daging babi sepenuhnya dari menu. Pemakanan seimbang yang merangkumi protein haiwan dan tumbuhan, serta lemak dan karbohidrat dalam jumlah yang betul, boleh membantu mengekalkan fungsi badan.

Мakanan Berkhasiat