Bagaimana Cuka Mempengaruhi Tubuh Manusia

Terdapat legenda bahawa kita berhutang asal-usul rempah ratus yang paling popular, yang semua orang ada di dapur – cuka, kepada ketidakhadiran biasa. Produk ini sangat lama dan muncul apabila pembuat wain meninggalkan sebotol wain terbuka dalam keadaan panas selama beberapa hari. Wain itu ditapai, tetapi mereka mendapati penggunaan yang tidak dijangka untuknya – produk itu digunakan untuk menambah rasa pedas yang luar biasa pada hidangan.

Hari ini terdapat pelbagai jenis cuka: epal, whey, cuka wain dan lain-lain. Lama kelamaan, cuka dikaitkan dengan peningkatan bilangan sifat perubatan yang berbeza, ia masih untuk memahami – di mana kebenaran dan di mana pembohongan.

Rusia dan Eropah: pendekatan berbeza untuk cuka meja

Dengan cuka membuat barangan dalam tin untuk musim sejuk, perap daging, tambah kepada salad. Perlu diingat bahawa penggunaannya di dalam dilarang oleh undang-undang di Eropah, tetapi tidak setiap pengguna akan sampai ke bahagian bawah produk ini. Dilarang adalah cuka sintetik, yang sangat popular di Rusia, sebahagiannya disebabkan oleh murahnya. Di Perancis, cuka “meja” itu, yang boleh didapati di setiap dapur di Rusia, berada di jabatan kimia isi rumah.

Cuka: semulajadi dan sintetik

Bakteria cuka dan cuka, memasuki badan, meningkatkan keasidan persekitaran, mewujudkan persekitaran yang tidak sesuai untuk aktiviti mana-mana bakteria patogen. Apabila keasidan dalam perut berkurangan, proses penghadaman menjadi rumit, oleh itu, kurang faedah yang diekstrak. Untuk sifat ini, minuman cuka sangat popular di Jepun, contohnya. Cuka di sana, yang penting, semulajadi, berasal dari beras, bukan sintetik.

Cuka sintetik dan tidak berwarna sepenuhnya, pada label yang mereka tambahkan perkataan “meja”, muncul baru-baru ini, pada pertengahan abad lalu, apabila penduduk Kesatuan Soviet menerima tanah untuk menanam sayur-sayuran. Pada masa itu, disebabkan oleh penjerukan jisim jeruk, cuka asli menjadi terhad, kerana ia mengambil masa beberapa bulan untuk memasaknya sepenuhnya.

Apakah cuka sintetik yang pernah dihasilkan oleh ahli kimia? Ia adalah produk penapisan petroleum. Butana diperoleh daripada minyak, dari mana metanol diekstrak secara sintetik. Ia bertindak balas secara pemangkin dengan karbon monoksida, dan ini adalah satu-satunya cara untuk membuat asid asetik.

Kegunaan dan Kebaikan Cuka

Dalam perubatan rakyat, cuka digunakan secara meluas untuk merawat pelbagai jenis penyakit luaran, termasuk masalah rambut dan kelemumur. Walau bagaimanapun, “resipi kesihatan” sedemikian harus dirawat dengan berhati-hati, kerana cuka adalah, di tempat pertama, asid. Ciri-ciri produk ini adalah disebabkan oleh faedah sedemikian dalam kehidupan seharian sebagai penyingkiran karat. Menyahjangkit alat makan dan barangan lain juga merupakan sifat berguna cuka.

Pada masa yang sama, ia boleh membantu menghilangkan migrain dengan cepat, terkenal dengan keupayaannya untuk membersihkan badan selepas mabuk alkohol. Cuka juga boleh menghalang perkembangan pelbagai bakteria yang berbahaya kepada manusia. Dan, sudah tentu, ramai orang menggunakannya untuk menurunkan suhu badan.

Bahaya penggunaan

Legenda diketahui tentang penyingkiran “toksin, radionuklid dan logam berat” dengan menggunakan cuka secara dalaman. Ini, tentu saja, adalah pembohongan. Terdapat juga kenyataan tentang kononnya membantu menyembuhkan kanser dengan mengambil asid asetik secara lisan. Adalah penting untuk memahami bahawa mereka tidak mempunyai asas. Pengambilan cuka sintetik yang tidak difikirkan penuh dengan akibat yang tidak menyenangkan.

Selalunya penggunaan walaupun sedikit cuka membawa kepada pedih ulu hati akibat kerengsaan mukosa gastrik. Terdapat, antara lain, intoleransi individu terhadap produk ini. Cuka boleh menyebabkan muntah, serta luka bakar pada mukosa mulut. Malah pendedahan yang berpanjangan kepada cuka pada pita suara boleh memberi kesan negatif pada suara itu sendiri, menjadikannya serak.

Penggunaan lisan boleh dianggap hanya dicairkan dengan cuka asli air, dan dengan tempahan untuk perut dan usus yang sihat sepenuhnya. Jika cadangan ini diabaikan, maka penyakit asimtomatik atau lembap boleh berkembang ke peringkat akut, di mana ia adalah jalan pintas untuk dimasukkan ke hospital.

Мakanan Berkhasiat