Bagaimana coklat memberi kesan kepada tubuh manusia

Coklat adalah manisan yang mempunyai berbilion-bilion peminat di setiap negara. Dari kanak-kanak kecil hingga orang tua, semua orang menyukai coklat, dan saintis lebih kerap memberikan pendapat mereka yang kompeten mengenai faedahnya. Ia adalah evolusi dalam diri kita bahawa lemak dan manis, iaitu, berkhasiat, menyebabkan reaksi positif, kerana pada zaman dahulu, produk dengan nilai tenaga yang tinggi diperlukan.

Penyelidikan yang paling kerap merujuk kepada faedah flavonoid, yang terdapat dalam kuantiti yang banyak dalam biji koko, yang kemudiannya digunakan untuk membuat coklat. Eksperimen telah dijalankan membuktikan bahawa pengambilan minuman coklat secara sistematik pada orang dewasa membawa kepada penurunan tekanan darah dengan purata empat milimeter merkuri, yang seterusnya mengurangkan risiko serangan jantung. Antara lain, kajian telah diketahui menunjukkan bahawa meminum flavonoid membantu meningkatkan aliran darah ke otak, yang meningkatkan fungsinya. Sebab itu digalakkan makan beberapa keping coklat sebelum belajar. Sehubungan itu, coklat mempunyai kesan positif terhadap kebolehan kognitif.

Antara lain, coklat dan minuman yang mengandunginya adalah antidepresan yang sangat baik, yang membantu untuk berehat dan membawa keadaan emosi menjadi normal. Selain itu, katekin yang terkandung dalam flavonoid mengurangkan radikal bebas dalam darah. Ia adalah pencegahan ulser gastrik dan usus yang baik.

Coklat – ubat atau racun

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa kandungan flavonoid dalam coklat adalah sangat rendah berbanding dengan gula dan lemak, yang mempunyai kesan negatif pada tubuh. Juga, pengambilan coklat yang kerap, termasuk kafein dan teofilin, boleh menyebabkan muntah dan sakit perut.

Penghidap masalah kulit berkemungkinan besar menyedari bahawa pengambilan coklat secara sistematik dicerminkan dalam peningkatan bilangan ruam pada kulit. Makanan istimewa yang tinggi dengan gula merosakkan enamel gigi, dan juga menjejaskan penambahan berat badan.

Hari ini, cinta coklat disamakan, walaupun dalam bentuk yang ringan, dengan ketagihan dadah. Semakin kerap dimakan, semakin banyak badan akan kekurangannya. Pengambilan gula merangsang pembebasan endorfin dalam darah.

Gula: perspektif biokimia

Gula, seperti yang kita ketahui, terdiri daripada dua jenis gula ringkas: glukosa dan fruktosa. Dan sementara badan mendapat glukosa daripada makanan berkanji dan juga membiaknya sendiri, ini tidak berlaku dengan fruktosa. Tubuh manusia tidak mampu membiaknya, dan fruktosa tidak pernah dimakan secara tetap. Dan jika glukosa boleh diasimilasikan oleh mana-mana sel dalam badan, fruktosa boleh diasimilasikan hanya oleh hati. Dan dengan pengambilan yang banyak, hati menjadi letih, dan semua yang tidak diserap masuk ke dalam simpanan lemak.

Intinya dari semua perkara di atas adalah satu: makan coklat, lebih baik coklat gelap, adalah baik, tetapi, seperti dalam segala-galanya, adalah penting untuk mempunyai ukuran dan keupayaan untuk berhenti tepat pada waktunya.

Мakanan Berkhasiat