Bagaimana cendawan menjejaskan tubuh manusia

Cendawan dimakan agak kerap. Mereka boleh menjadi tambahan menarik kepada hidangan utama, dan produk bebas. Walau bagaimanapun, sedikit orang berfikir tentang sifat berguna tumbuhan ini. Menurut pekali nilai pemakanan, cendawan menduduki tempat perantaraan antara daging dan sayur-sayuran. Dalam kes ini, rasa ciri mereka menjadikan hidangan pelbagai dan kaya dengan nutrien.

Telah lama terbukti bahawa cendawan adalah sumber protein, mineral, asid amino, antioksidan (ergothioneine), karbohidrat kompleks dan vitamin B, C, D, H dan PP (asid nukleik) yang tidak habis-habisnya. Komponen berguna yang terkandung dalam cendawan menjadikannya lebih kaya daripada sayur-sayuran dan bijirin.

Mereka kaya dengan unsur surih yang mempengaruhi perjalanan proses metabolik. Antaranya ialah: iodin, zink, fosforus, besi dan kuprum.

Cendawan mengandungi sejumlah besar enzim yang menyumbang kepada pemecahan cepat sebatian organik, dan oleh itu ia membantu dalam penghadaman makanan. Di samping itu, salah satu nutrien adalah kulat, ia sukar dihadam, dan oleh itu menyumbang kepada rasa kenyang.

Khasiat yang berguna untuk manusia

  1. Cendawan dianggap sebagai makanan anti-kanser, ini disebabkan oleh kehadiran dalam tumbuhan enzim perangsang imun, serta sebatian yang boleh mencipta perlindungan terhadap kerosakan sel. Di samping itu, diperhatikan bahawa bahan yang terkandung dalam produk menghalang pembentukan tisu malignan. Oleh itu, mereka melindungi DNA daripada spesiasi dan memastikan sel-sel yang sihat diperkukuh – fungsi antitumor.
  2. Penyelidik mencatatkan kesan antivirus, antimikrob dan imunomodulator mereka. Cendawan mengandungi komponen yang mempunyai kesan yang baik terhadap semua sistem tubuh manusia. Orang yang memakannya kurang terdedah kepada permulaan proses keradangan, kemunculan penyakit kronik dan masalah dengan imuniti.
  3. Cendawan boleh membantu dalam memerangi bakteria dan jangkitan virus. Ini disebabkan oleh kehadiran sebatian antikulat yang membolehkan tumbuhan itu hidup dalam persekitaran yang bermusuhan. Selain itu, mereka mempunyai kesan yang baik untuk menghapuskan penyakit jantung dan diabetes. Vitamin dalam tumbuhan memudahkan fungsi buah pinggang dan hati.
  4. Selalunya, komponen berguna diekstrak daripada produk, tertumpu dan digunakan untuk pembuatan farmaseutikal, antaranya: penisilin, tetrasiklin dan streptomycin.
  5. Sifat positif seterusnya ialah mencegah pembentukan plak kolesterol. Penggunaan dalam kuantiti yang banyak menimbulkan penurunan paras kolesterol darah, meningkatkan fungsi jantung dan vaskular. Mereka meningkatkan keanjalan arteri, menghalang pengerasan dinding, yang menormalkan tekanan darah dan meningkatkan aliran darah.
  6. Mereka mempunyai fungsi bantuan pencernaan – menukar serat makanan kepada tenaga. Cendawan rendah kalori dibuktikan oleh penyelidik, dan oleh itu, menggantikan daging dengan produk ini akan menyumbang kepada penurunan berat badan.
  7. Mereka mengandungi sejumlah besar vitamin D, kekurangannya menjejaskan seluruh badan (peningkatan kerapuhan tulang, ancaman patah tulang, osteoparosis). Mempunyai kesan positif pada sistem saraf, membantu mengatasi tekanan dan kekurangan kortisol, kerana ia adalah adaptogen.

Di sini bukan semua sifat berguna komponen tumbuhan ini. Walau bagaimanapun, kesan terbukti bahan-bahan yang membentuk cendawan pada badan, membolehkan kita membuat kesimpulan bahawa mereka harus hadir dalam diet setiap orang.

Мakanan Berkhasiat