Bagaimana bawang putih memberi kesan kepada tubuh manusia

Bawang putih adalah subjek yang menyakitkan bagi ramai orang. Lagipun, produk ini tidak begitu lazat, tetapi sepanjang hayat, banyak nenek meletakkannya dalam mana-mana hidangan dan mengulangi bagaimana ia berguna untuk selesema, SARS, selesema. Tetapi adakah ia benar? Apakah sebenarnya sifat berguna bawang putih? Mari kita lihat ke dalamnya.

Bawang putih mengandungi vitamin seperti A, B1, B2, PP, C.

Ia juga mengandungi mineral:

 • natrium;
 • potasium;
 • magnesium;
 • fosforus;
 • besi.

Seperti yang kita lihat, terdapat lebih daripada cukup vitamin dan bahan, tetapi apakah faedahnya?

Pertama, protein dalam bawang putih mempunyai kesan yang baik untuk menguatkan sistem imun. Jadi nenek kami tidak berbohong kepada kami: sedikit bawang putih mengeraskan seseorang pada masa yang sangat berbahaya untuk diserang selsema. Dan jika sudah ada perengsa di dalam badan, phytocides dan allicin, juga terkandung dalam bawang putih, memberi mereka penolakan yang kuat dan membantu sistem imun untuk mengatasi tugasnya.

Kedua, bawang putih mempunyai keupayaan untuk mencairkan kelikatan darah dan mengurangkan risiko pembekuan darah. Dalam erti kata lain, bawang putih adalah prophylactic yang kuat terhadap strok, serangan jantung dan penyakit lain yang berkaitan dengan sistem kardiovaskular.

Ketiga, adalah mustahil untuk tidak menyebut kesan positif pada sistem saraf: tiamin, yang merupakan sebahagian daripada bawang putih, mengecas badan dengan tenaga, menyumbang kepada keadaan psikologi normal seseorang.

Keempat, bawang putih adalah cara terbaik untuk melawan kuman berbahaya. Ia juga membantu organ pencernaan pulih lebih cepat, walaupun selepas makan yang sangat berat.

Kelima, bawang putih boleh mengurangkan tekanan arteri dengan melebarkan saluran darah. Dan ini relevan untuk mereka yang mengalami hipertensi.

Apakah keburukan bawang putih

Tetapi jangan lupa bahawa mana-mana produk, tidak kira betapa bergunanya, mempunyai kelemahan pada syiling. Ini juga terpakai kepada bawang putih.

 1. Ia dilarang untuk semua orang yang mengalami ulser, gastrik dan penyakit jangka panjang hati, buah pinggang, usus.
 2. Anda tidak boleh makan banyak bawang putih untuk semua orang yang sedang berdiet, kerana ia boleh membangkitkan selera anda.

Bagi pencegahan jangkitan virus, seseorang harus makan tidak lebih daripada dua kepala bawang putih sehari. Jika tujuannya adalah untuk menghilangkan unsur-unsur yang tidak diingini atau untuk meningkatkan potensi, maka anda harus makan 3-4 kepala bawang putih. Lebih banyak sudah menjadi terlalu tepu, yang boleh membawa kepada akibat yang tidak diingini, seperti yang diterangkan di atas.

Kanak-kanak boleh makan bawang putih hanya sebagai komponen dalam sup. Dan walaupun dalam keadaan ini, kanak-kanak mungkin mempunyai reaksi negatif badan:

 • ruam;
 • loya;
 • sakit kepala;
 • pening.

Tetapi kanak-kanak yang lebih matang sudah boleh diberikan kepala bawang putih. Tetapi lebih baik untuk memberi mereka satu kepala sehari, dan kemudian hanya semasa tempoh pemburukan jangkitan pernafasan akut dan jangkitan virus pernafasan akut.

Bawang putih, sudah tentu, produk serba boleh. Ia mempunyai banyak sifat positif dan negatif. Ia adalah perlu untuk memakannya, tetapi tidak menyalahgunakannya.

Мakanan Berkhasiat