Bagaimana anda tahu jika krim masam itu buruk? Tanda-tanda produk masam

Produk tenusu mesti dimasukkan ke dalam diet. Mereka diperlukan untuk fungsi normal badan. Krim masam sangat disukai dalam hal ini. Tetapi setiap produk mempunyai tarikh luputnya sendiri dan ia mesti dipatuhi.

Titik rujukan utama ialah bau. Kadang-kadang anda tidak perlu merasainya untuk memahami bahawa produk itu tidak boleh dimakan. Nampak tengik dengan sentuhan pahit. Anda juga boleh mengetahui sama ada krim masam itu basi dengan konsistensinya. Whey dipukul di atas, lapisan atas gelembung, dalam kes yang diabaikan ia menjadi kuning atau kelabu, kesan acuan jelas kelihatan. Produk sedemikian hanya boleh membuang.

Penting: jika hanya tanda-tanda pertama kerosakan, produk boleh digunakan, tetapi hanya selepas rawatan haba.

Akibat makan produk masam

Yang paling asas – sakit perut. Tetapi pada orang yang terdedah, anda boleh melihat keracunan sepenuhnya dengan loya, muntah, kembung perut, sakit memotong di sekitar pusar dan tanda-tanda lain yang tidak menyenangkan. Akibatnya termasuk pankreatitis akut, jangkitan usus, dan gangguan GI yang berterusan. Sekiranya kes itu teruk, ia boleh pergi ke hospital di wad penyakit berjangkit.

Apa yang boleh dibuat daripada krim masam yang rosak

Apabila jangka hayat telah tamat, anda tidak seharusnya segera membuang produk tersebut. Anda tidak boleh lagi memakannya dalam bentuk yang tidak berubah, tetapi anda boleh menggunakannya dengan selamat dalam masakan. Krim masam termasuk dalam resipi:

  • cendawan rebus;
  • pastri;
  • kentang dalam periuk;
  • rebus sayuran dengan zucchini;
  • kuah;
  • kembang kol bakar;
  • gulai;
  • perut ayam dengan sos;
  • capelin;
  • penkek.

Perkara utama apabila menggunakan krim masam adalah untuk merasainya terlebih dahulu di hujung lidah. Jika diucapkan kepahitan, produk itu dilarang untuk digunakan tanpa pilihan.

Jangka hayat dan keadaan

Jangka hayat bergantung pada jenis produk. Krim masam buatan sendiri kampung yang belum dibungkus disimpan sehingga 3 hari. Dalam kedai yang dimeteraikan produk boleh berdiri lebih lama.

Dalam peti ais

Selaras dengan keperluan GOST, tempoh penyimpanan pada suhu +6-8 darjah tidak melebihi 14 hari, dengan syarat pembungkusan tidak rosak dan tiada bahan pengawet dalam komposisi. Bekas yang dibuka menjamin kualiti hanya dalam 3 hari pertama.

Tanpa Peti Sejuk

Pada suhu bilik masa penuaan tidak lebih daripada 24 jam. Adalah dinasihatkan untuk memeriksa penampilan dan bau sekali lagi sebelum dimakan.

Bolehkah saya membekukan?

Tiada halangan, tetapi ambil perhatian bahawa konsistensi dan rasa akan berubah. Dengan pembekuan dalam, pemeliharaan dilanjutkan sehingga enam bulan. Jika pembungkusan kedai dibuka, adalah wajar untuk meletakkan produk di dalam bekas kaca atau seramik dengan penutup yang ketat.

Adalah lebih baik untuk memerhatikan jangka hayat dan keadaan penyimpanan yang disyorkan. Apabila anda gagal melakukan ini, tidak perlu tergesa-gesa dan membuang produk, ia boleh ditambah kepada pelbagai hidangan, tetapi makan tanpa rawatan haba tidak lagi digalakkan.

Мakanan Berkhasiat