Bagaimana anda boleh tahu jika keju telah menjadi buruk? Tanda-tanda utama ialah

Keju mengandungi banyak protein, kalsium dan vitamin D. Penggunaannya yang kerap membantu meningkatkan penghadaman, menguatkan tulang, dan mempunyai kesan positif pada saluran gastrousus. Tetapi untuk benar-benar mendapat manfaat daripada keju, anda perlu tahu cara menyimpannya dengan betul, kerana produk yang rosak itu berbahaya kepada tubuh dan tidak mempunyai kualiti rasa yang sama.

Untuk memahami sama ada anda boleh mengambil keju separa keras, anda perlu memastikan bahawa ia tidak mempunyai tanda-tanda berikut:

  • patina putih;
  • Potongan terluluhawa;
  • Bau ammonia;
  • Keju itu berminyak dan basah.

Sekiranya anda mendapati sekurang-kurangnya satu daripada perkara ini, kemungkinan besar produk itu telah menjadi buruk, dan anda tidak boleh memakannya.

Tanda-tanda keju acuan rosak

Tanda-tanda berikut menunjukkan bahawa produk telah rosak:

  1. Nampak terlalu lembut apabila ditekan.
  2. Kepingan jatuh apabila anda memotongnya.
  3. Cecair boleh dilihat pada acuan.

Menentukan sama ada keju berkulat rosak agak sukar, jadi anda harus berhati-hati apabila membeli dan memakannya.

Bolehkah anda makan keju buruk?

Bukan sahaja keju dengan tanda-tanda yang disenaraikan di atas, tetapi juga produk dengan jangka hayat tamat tempoh tidak sesuai untuk dimakan.

Bagaimana ia boleh membawa mudarat

Makan keju yang rosak, terdapat kebarangkalian tinggi untuk menelan bakteria berbahaya dalam usus, yang biasanya menyebabkan kesihatan yang tidak baik dan juga keracunan.

Cara Menyimpan Keju Dengan Betul

Keras

Keju keras boleh disimpan di dalam peti sejuk dari 5-7 hari hingga beberapa bulan – bergantung pada varieti, dan lebih baik menyimpan jenis yang berbeza secara berasingan antara satu sama lain, supaya rasa mereka tidak bercampur. Anda juga perlu mengelakkan perubahan mendadak dalam kelembapan dan suhu.

Lembut

Keju lembut hendaklah dibalut dengan kertas dapur. Mereka boleh tinggal di dalam peti sejuk dari 1 minggu hingga sebulan – bergantung pada jenis produk.

Air garam

Keju air garam berbeza kerana ia dibuat dalam larutan garam khas. Mari kita pertimbangkan yang paling terkenal daripada mereka.

  1. Mozzarella – disimpan selama 3-5 hari.
  2. Keju Brynza yang disimpan di dalam peti sejuk, mampu mengekalkan sifatnya selama 5 hari.
  3. Suluguni disimpan di dalam peti sejuk sehingga 2 minggu.

Sebaik-baiknya, keju air garam harus disimpan dalam larutan garam (16-18%), tetapi jika tiada keadaan boleh disimpan di dalam peti sejuk dalam kerajang makanan.

Kambing dan biri-biri

Peraturan dan syarat penyimpanan keju ini adalah sama dengan peraturan yang mengawal keras biasa – tidak lebih daripada 5 hari. Perbezaannya ialah produk kambing harus dibalut rapat dalam filem makanan. Di samping itu, ia tidak akan kehilangan sifatnya apabila dibekukan, dan, sebagai akibatnya, jangka hayatnya akan meningkat dengan ketara.

Adygean

Keju kotej Adygeyan juga disimpan di dalam peti sejuk dan lebih baik menggunakannya dalam masa 2 hari. Anda boleh memasukkannya ke dalam balang kaca dan taburkan sedikit garam. Dalam kes ini, ia boleh duduk selama kira-kira 7 hari.

cair

Keju jenis ini perlu disimpan di dalam peti sejuk pada suhu 2 hingga 4 ° C. Selepas membuka bungkusan produk harus dimakan dalam masa 5 hari.

Dengan acuan

Mungkin keju dengan acuan – yang paling berubah-ubah mengenai keadaan penyimpanan. Ia harus disimpan dalam bekas, dengan produk itu sendiri harus dibalut dengan kulit, yang harus diubah setiap 2-3 hari. Jangka hayat keju acuan biasanya tidak lebih daripada 1-2 minggu.

Мakanan Berkhasiat