Apakah yang perlu saya lakukan jika krim berkerut semasa menyebat?

Adalah dipercayai bahawa makan malam hari raya akan berjaya jika ia berakhir dengan pencuci mulut dengan krim putar. Digunakan dalam masakan, produk adalah sebahagian daripada resipi untuk krim lapang, karamel, mousse, hiasan untuk penaik. Teknologi mencambuk krim berat tidak sukar untuk dikuasai, tetapi pembuat konfeksi pemula sering mengadu tentang kekurangan bengkak dan stratifikasi produk tanpa sebab yang jelas. Untuk mengelakkan kesilapan, anda perlu mengetahui nuansa penyediaan.

Punca mengental krim lembu asli adalah kualiti produk yang tidak sesuai, tindakan yang tidak wajar, iaitu:

Suhu yang tidak sesuai, kandungan lemak krim

Buih yang berat dan tidak mengecut hanya boleh diperolehi apabila krim putar dengan kandungan lemak 33% atau lebih tinggi yang sesuai untuk tujuan tersebut. Konsistensi krim bergantung pada suhu bahan permulaan. Ia hendaklah disejukkan pada suhu 4-5°C di atas rak peti sejuk selama sekurang-kurangnya 12 jam atau disimpan selama 15 minit di dalam peti sejuk sebelum disediakan.

Chef pastri menasihatkan untuk menyejukkan pada masa yang sama mangkuk untuk sebat, whisker mixer.

Penyimpanan yang tidak betul

Adalah tidak boleh diterima untuk mengekalkan sifat pengguna krim sebat berat di dalam peti sejuk. Kesilapan ini membawa kepada pengecutan produk, pemisahan menjadi whey dan mentega. Keadaan penyimpanan optimum – peti sejuk dengan suhu 2-6 darjah.

Kelajuan putaran maksimum pengadun apabila disebat.

Krim adalah produk yang berubah-ubah dan tidak suka tergesa-gesa. Mulakan pukulan dengan pengadun pada kelajuan minimum. Adalah penting bahawa mangkuk dan pemukul bersih, kering dan sejuk. Tingkatkan kelajuan perlahan-lahan, supaya bukannya jisim yang kaku anda tidak mendapat mentega dan susu mentega.

Masa sebat yang berlebihan.

Pemula manisan, tuan rumah yang tidak berpengalaman percaya bahawa semakin lama mencambuk krim, semakin stabil dan subur jisim berkrim akan berubah. Peraturan ini tidak berfungsi di sini. Produk halus tidak bertolak ansur terlalu lama. Purata masa sebat ialah 5-7 minit.

Kesediaan diperiksa dengan mengangkat whisk ke atas. Kerja pengadun terganggu, jika krim tidak mengalir, memegang bentuknya. Jisim sedemikian disebat ke puncak kaku digunakan untuk menyediakan ganache, krim berat. Untuk mousses dan kastard, ia adalah mencukupi untuk mencambuk krim ke puncak lembut dengan konsistensi ais krim cair.

Jika pencuci mulut keluar lebih tebal daripada yang dirancang, ia tidak sukar untuk diperbetulkan. Tambah krim cecair sejuk secara beransur-ansur kepada 25 hingga 50 peratus daripada jumlah asal sehingga anda mendapat konsistensi yang betul. Semasa melakukan ini, jangan berhenti bekerja dengan pengadun pada kelajuan rendah.

Apa yang perlu dilakukan jika krim berkerut

Pembentukan serpihan apabila disebat menunjukkan bahawa krim telah melepasi tarikh luputnya atau ia telah terlebih masak. Jisim sedemikian tidak boleh dipulihkan.

Jika pencuci mulut yang gebu tiba-tiba menjadi berat dan berketul, lebih seperti keju kotej segar, bermakna ia telah disebat pada kelajuan tinggi atau terlalu lama. Pada masa ini, buih musnah, jisim mengempis kerana pembebasan udara. Pendedahan lanjut kepada pengadun akan membawa kepada stratifikasi produk kepada pecahan cecair dan pepejal – mentega dan susu mentega.

Krim berstrata tidak boleh dibuang atau diberi makan kepada haiwan peliharaan. Anda boleh cuba memulihkan produk ke puncak lembut:

  1. Letakkan semangkuk campuran rosak dalam tab mandi air. Panaskan, kacau berterusan. Mentega akan mula cair secara beransur-ansur di bawah api.
  2. Apabila kebanyakan ketulan telah dibubarkan, keluarkan mangkuk dari tab mandi, teruskan menguli sehingga konsistensi homogen diperolehi.
  3. Masukkan mangkuk ke dalam peti sejuk.
  4. Setelah sejuk, pukul krim dengan pukul dengan tangan.

Tidak mustahil untuk mencambuk produk yang disusun semula ke puncak keras, konsistensinya akan menjadi lembut. Gunakan krim yang disusun semula untuk membuat kek keju sejuk, tiramisu, mousse.

Apa yang perlu dilakukan dengan krim yang tidak boleh disimpan

Keadaan yang tidak menyenangkan tidak selalu dapat diselamatkan, tetapi jangan tergesa-gesa untuk membuang produk. Fakta bahawa ia tidak boleh digunakan untuk pencuci mulut yang bengkak tidak bermakna krim itu tidak boleh dimakan. Jika proses pelapisan telah berjalan terlalu jauh, anda boleh membuat mentega daripada krim putar:

  1. Teruskan memecut. Pada mulanya ketulan pepejal dan whey akan terbentuk, kemudian strukturnya akan menjadi homogen.
  2. Toskan cecair yang diasingkan ke dalam bekas yang berasingan.
  3. Campurkan mentega hingga rata.
  4. Uli adunan mentega perlahan-lahan ke dalam mangkuk dengan air ais supaya sisa whey keluar.

Gunakan produk untuk sandwic, membakar, memasak hidangan panas. Whey diperkenalkan ke dalam resipi untuk adunan pancake, pancake. Atas dasar membuat sup sejuk, koktel sihat dengan beri dan buah-buahan, masak mousse.

Sekiranya tidak ada keinginan atau masa untuk menyediakan mentega, gantikan krim beku dengan krim masam dalam sos, biskut, doh ragi, mufin.

Krim semulajadi dengan kandungan lemak 33-35% adalah produk halus yang memerlukan pengendalian yang halus. Sebelum menyebat ia mesti disejukkan, pelajari semua kehalusan kerja. Jika tanpa pengalaman membuat kesilapan dan jisim gebu dalam beberapa saat bertukar menjadi rata, berat, letakkan pencuci mulut yang rosak di dalam tab mandi air atau tambah bukannya krim masam ke dalam doh pembakar.

Мakanan Berkhasiat